Reklama

Reklama

Nejhorší obavy

  • USA The Sum of All Fears (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Ryan představuje populární postavu tajného agenta CIA ze špionážních románů Toma Clancyho. Románová řada s životním příběhem tohoto výjimečného analytika si rychle získala své věrné čtenáře a dočkala se několika filmových zpracování. Jack Ryan se na filmovém plátně poprvé představil ve strhujícím thrilleru Hon na ponorku (1990), následně zmařil teroristický útok IRA ve Vysoké hře patriotů (1992) a čelil kolumbijské drogové mafii i zrádcům v řadách zpravodajské služby v Jasném nebezpečí (1994). Po několikaleté přestávce se Jack Ryan objevil znovu v akci ve filmu Nejhorší obavy (2002). Po Alecu Baldwinovi a Harrisonu Fordovi se role neohroženého agenta zhostil Ben Affleck. Setkáváme se s ním v pozici nastupujícího analytika CIA a specialisty na politické poměry v bývalém Sovětském svazu, kde se právě ujal moci nový ruský prezident. Ryan o něm před časem napsal odbornou studii, a proto se vydává s americkou delegací na zdánlivě rutinní inspekci ruských nukleárních zbraní. Během ní ovšem vychází najevo, že zmizeli tři elitní ruští fyzici, kteří jsou schopni sestrojit atomovou bombu. Politické napětí mezi oběma velmocemi narůstá a nejhorší obavy z nové studené války se naplňují. Když dojde ve Spojených státech k atomovému útoku, Rusko se jeví jako jasný viník. Svět se ocitá na pokraji jaderné katastrofy a Ryanovi zbývá k jejímu odvrácení zatraceně málo času. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (364)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Videl som aj horšie filmy s Affleckom z tohto obdobia. Ale to na veci nič nemení, že on je tu najslabším článkom. Nebyť jeho, jednalo by sa suverénne o najlepšiu filmovú Ryanovku. Po hodine to naberie grády a nezastaví sa to do konca. S tým, že Robinson umne buduje napätie aj neustále umocňuje atmosféru. Ako divák sme tak v pozícií, že dúfame, že sa celej tej katastrofe čo sa pred nami odohráva, bude dať nejako zabrániť. Prelom tisícročia ešte niesol v sebe príchuť 90. rokov a toho amerického hrdinu, ktorý ešte nemal možnosť pôsobiť smiešne a béčkovo. Toto je ešte taký ten správny emočný a akčný kokteil, ktorého duch sa odráža v novodobom seriály s Krasinkim. Goldsmithova hudba parádna. A Schreiber nevyužitý. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemné překvapení - ale neměla jsem obavy o režiséra, ale o Bena Affleca. Ten se kupodivu zhosti role Jacka Ryana solidně (i když na Harrisona Forda podle mě nemá ani v nejmenším). Film samotný má spád, je napínavý, zajímavý, nekončí jen u klišé (jako většina akčních filmů nebo thrillerů), doprovází ho hudba přesně naplňující to, co bylo žádáno, technicky je natočen taky obstojně... Podle mě jde o velmi povedený film v rámci žánru, ale stejně jako u ostatních adaptací Toma Clancyho mám jeden velký problém - u filmu se bavím, ale nezůstane mi z něj nakonec v hlavě po pár dnech vůbec nic. Pobaví, ale nezaujme. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

600set stran knihy vměstnat do jednoho filmu opravdu nešlo i když se s tím tvůrci snažili hrdinně poprat a nakonec nechali vzniknout napínavý politický thriller s originální zápletkou A LA Tom Clancy, kterému tato kniha vyšla již v roce 1991 a která se stala nadčasovou v tehdejší době, jenomže jisté napětí mezi Západem a Východem roste a bude růst neustále. Některé scény jsou výborně natočené a nádherně mi ve příběhu splívali, ale u filmu jsem se chvílemi i nesnesitelně nudil a nakonec čekal, až se samotný DEFCON vyšplhá na nejhorší možnou hladinu, tedy 1, aby nakonec začlo to pravé peklo, což se podařilo a druhá půlku vcelku svižně odsejpá. K Nejhorším obavám se hodí tento citát řekl bych oprávněně. "Mír je, když se střílí jinde" - G. Laub ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ta druhá polovina filmu je scary as hell. Tom Clancy vždycky dokázal vytvářet mrazivé zápletky odehrávající se ve velmi reálných a možných kulisách. A Nejhorší obavy jsou přesně takové. Jacka Ryana si představuji trochu jinak, ale Affleck je stejně docela v pohodě, Freeman je výborný, potěší i Schrieber. Napětí celého filmu, hlavně pak v závěru, je neskutečné a jeden nečekaný zvrat v polovině, který se opravdu jen tak nevidí, dělá z tohoto filmu výborný thriller ze současnosti. Studující napjaté vztahy mezi dvěma světovými velmocemi, a jak k rozpoutání konfliktu stačí malinká jiskřička. Pro obyčejného člověka opravdu nepříjemná věc. Závěrečné odklizení odpadu působivé, stejně jako zneklidnující. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Co by se mohlo stát, kdyby .?.?.?.?.?.?.?. (v podstatě kdokoliv) našli jadernou pumu..... . Politika, CIA, vztahy Rusko – Čečensko – USA a B.Affleck, kterej má náběh na agenta 007. Tak tohle já nemusím. Hlášky typu ,,vítej v CIA chlapče“, nebo když Ruský president před napadením pronese ,,bože opatruj nás“ jsou stejně trapný jako keci o tom, že agenti CIA jsou nejschopnější a Američani. Ale možná jsem proti takovýmto filmům trochu zaujatej. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (19)

  • Tom Clancy se v úvodu DVD komentáře představuje jako autor knihy, kterou režisér ignoroval. Naráží na to, že si tvůrci z jeho rozsáhlé předlohy vybrali vlastně jen kostru, řadu věcí a postav změnili či úplně vypustili. (D.Moore)
  • Ke konci filmu zazní jako hudební doprovod árie „Nessun Dorma“ z opery G. Pucciniho „Turandot“. Tato árie, dokonce jako součást děje, zazní i ve filmu Mission Impossible - Národ grázlů (2015). V obou filmech dochází k zásadní události na konci árie při zvolání: „Vincerò!“ (HonzaR.)

Související novinky

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Je Maguire dobrý Nemec?

Je Maguire dobrý Nemec?

22.04.2005

Tobey Maguire (na obr.), ktorý od čias Spider-Mana 2 herecky nepohol ani prstom, bude účinkovať v dráme THE GOOD GERMAN v réžií "pohodára" Stevena Soderbergha. George Clooney si v snímke zahrá… (více)

Reklama

Reklama