Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Stíba 

všechny recenze uživatele

Film, který nenadchne něčím velkolepým ale v podstatě (možná právě proto) mu není co vytknout. Memphiská kráska by šla vzdáleně přirovnat k Pearl Harboru ale je tu mnoho rozdílů. Celý film je celkem stroze zato však velice dobře zrežírovaný, ukazuje v obo dvou částích filmu (na základně i ve vzduchu) přesně to co je potřeba a dává dostatečný prostor pro vykreslení charakteru všech mladých letců, jejichž výběr do filmu mi přišel velice velice povedený a jejich výkony hodně přesné. Víc z toho asi dostat nešlo. 4,5* ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, na které bych použil půl hvězdičky. FIlmu škodím třemi, ale přeceňuji ho 4 hvězdičkami, ale vzhledem k 78%, které má volím menší hodnocení. Celá posádka létající pevnosti jsou uvěřitelné postavy a slušně zahrané, ale celý film na mě trochu působí jako dražší televizní film do kterého se dostalo pár hvězdnějších herců. Jako válečné drama patří k tomu slušnému průměru, kterému chybí víc dramatických okamžiků a možná i více války. ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Můžu doporučit i tomu, koho válečný filmy neberou. Tohle dílko není jenom o válce, je i o přátelství, o lásce a o chuti k životu. Navíc je chvilkami i prošpikován jemným humorem, který celou tragédii války odlehčí. Kouzelná je scéna, kdy jeden z hrdinů vrátí do života umírajícího kamaráda se slovy: Zkus to ještě jednou a zabiju tě!. :^) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Standardní "letecký" film o vzletech a pádech skupiny mladých amerických pilotů. Poměrně dlouho se drží na zemi, ale když konečně vzlétne, s opětovným přistáním dost otálí, z větší části se tak nakonec odehrává vysoko v oblacích. Vzdušné scény jsou na svou dobu velmi slušně a realisticky zrežírované, létající věci mě však nikdy příliš nebraly. Film navíc nedokáže přenést na diváka něco z děsivosti druhé světové i jakékoliv jiné války a přimět jej k vážnějšímu zamyšlení. Je to vlastně taková pohodová akce v oblacích, při které jenom sem tam někdo schytá zásah. 60% Zajímavé komentáře: maxi6, Lichty ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Citom zrežírovaný film z prostredia 2. svetovej vojny, ktorý priblíži život leteckej posádky Memphis Belle. Na prvý pohľad bezproblémové dielo a aj herci sú v absolútnej harmónii so sebou, ale sú tu diere v príbehu, samotná réžia a aj kamera vo vzduchu by mali mať stabilnejšiu ruku. Každopádne ať je zem ľahká pre tých, ktorý sa z letov už nevrátili ku svojim rodinám. Osobné hodnotenie: 78% (***) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)
  • Od počátku války obě strany konfliktu praktikovali kobercové bombardování s cílem zničit celé bloky domů a pozabíjet co nejvíce civilistů. Proto je vyloučeno, že by velení nabádalo piloty brát ohled na nemocnici nebo školu a už vůbec, že by piloti kvůli tomu riskovali život. (PD321)
  • 8. letecké velitelství (v roce 1944 přejmenováno na 8. leteckou armádu) za dobu působení v Evropě (léto 1942 až jaro 1945) ztratilo přes 28 tisíc mužů. To jsou větší ztráty než měla Námořní pěchota Spojených států amerických. (liebgott)

Reklama

Reklama