Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film britského režiséra Ronalda Neameho. Námětem je ohrožení života na Zemi v podobě obrovského meteoritu pojmenovaným Orpheus, který se za sedm dní srazí se Zemí. Jediným východiskem jak zachránit svět před jistou katastrofou je spolupráce dvou velmocí, Spojených států a Sovětského svazu, jejichž přední vědci musí společně najít způsob jak odklonit dráhu blížícího se meteoritu. Začíná závod s časem. (contrastic)

(více)

Recenze (31)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dějově ohromně jednoduchý film s chvályhodným poselstvím. Řítí-li se na Zemi kus asteroidu, musí prostě jít Studená válka stranou, velmoci pěkně přiznají, že planetu obíhají desítky jaderných hlavic, a po nějakém tom přemlouvání je všechny namíří na ten přibližující se balvan. V době vzniku muselo jít o velmi příjemný, osvěžující optimismus. Pokud jde o trikovou stránku Meteoru... No... Ano, v několika momentech nepůsobí zrovna draze (třeba úvodní titulky jsou neskutečné béčko)... Ale! Scény, jako je ta s mohutnou lavinou nebo evakuací Hongkongu, na který se žene obrovská přílivová vlna, jsou naopak zvládnuté na jedničku a mají stále co říct. A to nemluvím o tom, co se později stane New Yorku... Tři a půl hvězdy si dovolím zaokrouhlit nahoru za scénu příchodu Seana Conneryho do NASA, která velice nápadně připomíná jakoukoliv scénu příchodu agenta 007 do kanceláře slečny Monneypenny, za prezidenta Henryho Fondu a za sympatického sovětského odborníka doktora Dubova. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film předznamenávající perestrojku, o níž si dnešní Rusko může nechat jen zdát. A zničení Dvojčat ještě před 11. zářím jakoby bylo temnou předzvěstí budoucnosti. Konverzační část má napětí, kdy se jednotlivé postavy musí dohodnout na společném postupu, což není vůbec jednoduché. Z hlediska speciálních efektů není film vůbec špatný, i když o dva roky starší Star Wars a ve stejném roce natočený Vetřelec je mají mnohonásobně dokonalejší. Efektní jsou i dopady menších meteoritů na Zemi a bahenní lázeň si museli herci užít naplno. Pro současného diváka zmlsaného počítačovými efekty tenhle kousek nejspíš nebude, ale pro mne zvláštní kouzlo má. A upřímně jeden až do konce neví, jestli se celá akce vydaří. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

To je ale krása, jak spolu bok po boku americké a sovětské jaderné rakety letí vstříc celoplanetární hrozbě, ách. :-) Bezkrevný katastrofický biják v první "politické" polovině vyjednává spolupráci mocností, ve druhé předkládá nezáživnou destrukci v trikově i na svou dobu chudém provedení (dnes vyluzujícím úsměv na rtech). 5/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Snad prvy katastroficky film o meteore, ktory sa chysta vyhladit zem. Je to pojate seriozne, cize bez akýchkolvek infantilnych vtipov. Väcsina filmu sa venuje vyjednavaniu medzi americanmi a rusmi o to aby konecne nasli spolocnu rec a zacali spolupracovat pri zachrane zeme. Je to podane sice dost naivne ale napriek tomu tato vyjednavacia cast ako jedina skutocne funguje. Ked uz dôjde k nejakym destrukcnym scenam, tak prilis uchvatne nie su. Po trikovej stranke su uz dost zastarale a zomieraju v nich ludia, ktorych som videl maximalne par sekund, takze mi boli ukradnuti. Tieto sceny obsahuju aj logicke nezmysli. Aspon trochu napätia vyvola scena v ktorej o zivot bojuje pätica hlavnych postav. Dvaja americkí vedci (najlepsi je Connery s niekolkymi vtipnymi ironickymi poznámkami), dvaja ruski a jeden nesympaticky americky general. Ich boj o zivot je paradoxne napinavejsi ako sceny v ktorych sledujeme, ci rakety znicia meteor a zachrania cely svet. Vysledkom je priemerny katastroficky film, ktory po trikovej stranke uz dnesnemu divakovi vela neponukne a ani dramaticka nie je ziadne terno. 5/10. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

K Zemi míří asteroid Orpheus, masa kamení a železa téměř tak velká jako slavná metla dinosaurů, proslulý asteroid Chicxulub - jehož jméno pochopitelně dokážu bez chyby napsat i vyslovit. Režisér Ronald Neame byl zkušený řemeslník zvládající komedie, muzikály, dramata i dobrodružné filmy. Protože měl za sebou extrémně úspěšné Dobrodružství Poseidonu, dávalo smysl svěřit mu katastrofické sci-fi Meteor. Na papíře to všechno znělo krásně, ale v praxi to moc nefungovalo. Film je prakticky bez napětí a bez atmosféry, což je problém téměř vždy, ale u takového tématu je to vyložená tragédie. Protože ani efekty nebyly zrovna špičkové, film se horko těžko vyšplhal na průměr. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (15)

  • Milion liber napodobeniny bentonitového bahna bylo použito k natáčení katastrofy metra v New Yorku. Na pódiu byla umístěna nádrž a vysokorychlostní drenážní systém, který se používal pro mnoho starých muzikálů, které obsahovaly bazény. Uvnitř prázdného bazénu byl vybudován podzemní systém v New Yorku. Natáčení sekvence trvalo osm až čtrnáct dní, běží na obrazovce méně než čtyři minuty a stálo zhruba jeden a půl milionu amerických dolarů. (sator)
  • Natalie Wood dokázala v reálném životě mluvit plynně rusky. Její rodiče byli ruští přistěhovalci a její rodné jméno bylo Natalia Nikolaevna Zakharenko. Brian Keith hovoří plynně také rusky. (sator)
  • Řídící středisko se baví s astronauty v pásu asteroidů v reálném čase. Pás asteroidů je však od Země v takové vzdálenosti, že prodleva mezi otázkou a odpovědí by byla v desítkách minut. (Stejšn)

Reklama

Reklama