Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Strašně magický a poetický film. Bohužel se dost pojí s láskou a výpovědi k baseballu, tudíž u nás nikdy nebude naplno doceněný. Já už nevím, jestli to byl tenhle film nebo jiný, ale koupil jsem si kvůli němu WIlson rukavici. : ) Někdo by to mohl vzít jako hozenou rukavici a natočit to u nás o hokeji : ) ()

campix 

všechny recenze uživatele

Téměř tomu nemohu uvěřit, ale Hřiště snů mě nadchlo jak to žádný film v poslední době nedokázal. Neměl jsem v plánu ho sledovat ani jsem do něj nevkládal žádná větší očekávání. Jenže Hřiště snů mě svojí magickou náladou přikovalo k obrazovce a nevzpomínám si na žádný film, který by mě takto nadchl. Škoda, že tento kultovní americký snímek je u nás téměř neznámý, myslím, že by dokázal posbírat daleko vyšší hodnocení i když to je film o baseballu, ale baseballu se moc netýká. Jde zde spíše o to filozofování, ale je podáno formou, která mě naprosto okouzlila a nedovolila povolit až do konce filmu. Naprosto skvělá záležitost. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mozna by me tento film vice zaujal v roce 91, kdy bych s VHS v podpazi z Video Worldu bezel... Jen dalsi z rady kycovitych americkych sladaku, kterych jsme tady meli po revoluci spousta a ktery do velke miry zatemnil mozek (z filmoveho hlediska) vetsine z me generace. I ja, z one podivne nostalgie pridam hvezdicku. Jinak, pro me nicim zajimavy film. Snad jen mlady Costner pobavi a clovek si uvedomi, ze nestarne jen Kevin:-). ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jak skrze nebeský baseball, dojít k vykoupení za starou křivdu. A u toho divákům předat různá moudra. Nevadí mi, že je to přitažené za vlasy...v knize to jistě funguje skvěle. Tedy pokud je psaná v odlehčeném duchu. Což mi u filmu dost chybělo. V tomto poetickém provedení totiž vynikl patos a občas i vyumělkované scény. Pomalé momenty, jakoby tvůrci dávali divákovi čas, aby ho emocionálně zasáhly. Skoro jako pauzy na potlesk u komedií na divadle. Costner i Madigan byli skvělí, ale ani přes dobře budovanou atmosféru, která měla odvést pozornost od chabě vystavěného příběhu, tuto estrádu tvůrcům nežeru. V tomto podání je to velmi laciné a podbízivé, takže se moc nedivím, že byl film byl zařazen magazínem „Premiere“ mezi dvacítku nejvíce nadhodnocených filmů všech dob. PS: I fandové a znalci historie baseballu mohou být zklamaní...ze hry toho moc neuvidí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film o naivnej túžbe napĺňat svoje sny, resp. aspoň ten najväčší, a to aj za cenu toho, že vás ostatní budú považovať za blázna. Costnera aj Earl Jonesa mám rád, ale tu mi vôbec do rolí a do tejto témy nepasovali. Na druhej strane, potešila minirola Lancastera, jedna z jeho posledných. Film síce neurazí a dokáže (hlavne v tých komických scénach) zaujať, ale nič viac som v ňom nenachádzal. Hodnotenie: 60% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tohle je ten pravý a nefalšovaný Hollywood. Továrna na sny. Ať je to jak chce přiblblé a naivní, stejně to nakonec funguje. Takže nelze jít níž než na 75%. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Totálna rozprávka pre dospelých. Ale príjemna. Costner ako priemerný človiečik, ktorý si ide za svojím (akokoľvek absurdným) snom. Ak nemáte radi sladké, ruky preč. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborný film, perfektně zahraný. Skvělý Costner, stejně výborný James Earl Jones, všechny ovšem zatínil Burt Lancaster (ač se objevil jen chvilku). Zajímavý byl také Ray Liotta, který svou roli zahrál výborně. ()

Freefinger 

všechny recenze uživatele

Tak s tímto snímkem jsem měl vážně problém. Po celý film jsem si připadal jako nadržený dřevorubec po amputaci rukou, sledující porno. Zkrátka jsem celou dobu nevěděl, jak ho uchopit. Dokoukal jsem ho celý, nic jsem z toho neměl a byl z toho akorát zoufalý... ()

Karush 

všechny recenze uživatele

James E. Jones a Burt Lancaster priniesli do filmu dôstojnosť a hĺbku príbehu, ktorý až v druhej polovici filmu môžme brať vážnejšie. Príbeh napokon tak nenudí, dialógy už nie sú na smiech a k záveru cítime príjemne hrejivý pocit pri srdci, že zázraky existujú. ()

bobby_jean 

všechny recenze uživatele

Keby som si do úst nasypala kilo práškového cukru, vždy by sa to trávilo ľahšie ako tento presladený gýč ... nie nie nie! ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že to zas nebyl takový super doják. Až teda na závěrečnou scénu s otcem. Jinak si myslím, že šlo především o kvalitní herecké obsazení. Co se týče zaměření "jít za svým snem", znám více lepších filmů. Ale tento byl prostě příjemný. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zvláštní melancholická mysteriózní pohádka o splněných snech (sebevíc nereálných a bláznivých), s čarovnou poeticky nostalgickou atmosférou a absolutním pozitivním vyzněním. Snažit se racionálně interpretovat hlas shůry (v titulkách: THE VOICE - Himself :-)) není žádoucí, nicméně více chápat myšlenkové pochody hlavního hrdiny při řešení neurčitých indicií (a sdílet jeho lásku k baseballu) by neškodilo. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Ooops.... tak tohle mne vcelku minulo. Mám rád naivní filmy, a vlastně mne i Field of dreams na svojí naivní cestou za snem přibralo ve vcelku prvních minutách a jel jsem nenuděn až do konce. Jenže na konci trošku dojetí, titulky a konec. Žádné zásadnější emoce, sledování filmu není takové to sladké cucaní karamelky... Prostě v něm nemám nic navíc, žádná hlubší myšlenka, citový zážeh, nic. Je to příjemný film se skvělými herci, kde každý (i ten rozhodně snům nefandící Costnerův zeťák) je sympatickým dobrákem. Jako film určitě obstál, ale mezi oblíbené se u mne nedostal. ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Před chvilkou jsem dokoukal tenhle..a co vlastně napsat? Film? To by byla degradace.. Z počátku jsem si říkal,že to bude asi trošku ptákovina, ale nechal jsem plynout děj, stejně jako jsem neuzavíral svoje hodnocení. A byl jsem odměněn. Moc pěkné dílo, o snech, touze, ale i o překážkách. A to, že nejsou některé otázky zodpovězeny? Alespoň každý z nás může nechat pracovat fantazii. Skvělé na chvíle jako je nedělní odpoledne, jste sami doma a kolem jen ticho. Dobře působil i český dabing ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Je to něco jako být shovívavý k malému dítěti, které počmárá vaši lednici fixkou, což v určitých situacích může vyznít i velice roztomile. Malé děti jsou v tomhle případě Američané a jejich, čistě jejich, Hřiště snů ta roztomile zasviněná lednice. Přiznávám, že chvílemi jsem se příjemně bavil atmosférou jak na křesťanském táboře, kde přeci jenom kapka té mystérie musí být. Nastaly ovšem i okamžiky, kdy jsem slyšel vnitřní hlasy, které nezřetelně šeptaly: Co je to za sentimentální píčovinu? Ale vcítil jsem se do období svých deseti let, kdy užívání ponožky bylo tak nevinné a spojené pouze s nohama, představil si Jardu Jágra v důchodu a ta třetí hvězdička najednou přiletěla za zvuku fanfár odkudsi z kukuřice. (I tak už ale nikdy víc.) ()

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama