Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(18)

V antikvariátu grobiánského Irčana Bernarda Blacka a jeho přítelkyně Fran zvané Kocovina, vám nejen nic neprodají, ale ještě vám vynadají, případně i namlátí. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (20)

Série 1 (2000) (S01) 

Tenhle seriál, resp. jeho 1. řada, mě úplně odrovnal už když jsem jej viděl poprvé. Bylo to v práci, kde jsem měl za úkol psát recenze nových DVD, a brečel jsem u toho smíchy tak, že se na mne kolegové chodili koukat, jestli jsem v pořádku. ()

Jak napálit berňák (2000) (S01E01) 

Zvláštní, i po dvaceti letech se mi to líbí stejně jako tenkrát. První díl je podle mne geniálně vymyšlený, jen škoda, že se víc nepracuje s Mannyho osvícením, a také skinheadi mohli být víc dotaženi do konce. Celým dílem se navíc perfektně táhne snaha Fran zjistit, co je ta koule vlastně zač, a ta pointa je za mne vážně skvělá. A nesmím zapomenout na dokonalou scénku s jehovisty (no, víte, tak daleko jsme se ještě nedostali"). Jo a Martin Freeman tu je za doktora. ()

Mannyho první den (2000) (S01E02) 

Ne tak našlapané jako první díl, a zatímco v tom prvním byl Bernard ještě snesitelný a občas racionálně jednající podivín, tady se kdovíproč chová jen jako kokot. Ale pár dobrých fórů tu je (cedule, zákazník, který si chce sám vybrat). ()

Hrozny hněvu (2000) (S01E03) 

V půlce to trochu ztratí dech, ale jinak skvělá epizoda dokonce s parodií na Frankensteina. Plus víno, Fran jako psycholožka, Manny jako znalec umění, a dokonce i na čističe dojde. Škoda, že nebyl vidět i uklizený byt. ()

Okno (2000) (S01E04) 

Tři příběhy každého z hrdinů podané zpětně, na přeskáčku a s pauzami, kde se mi asi nejvíc líbil Mannyho příběh. Ten Bernardův mi přišel takový nedotažený. ()

Bezpečnostní dveře (2000) (S01E05) 

Skvělé hlášky, Bernard jednu noc bezdomovcem, parodie na experimentální filmy, kritika moderních kin s popcorny ("to je nějaký speciální popcorn, jakože po něm budu mít halucinace nebo tak?"), a ten bezpečnostní systém pak mám pocit vykradli tak trochu v Comebacku. ()

Sbohem, domove! (2000) (S01E06) 

Mno, čekal jsem lepší zakončení než jen jako parodii na jako manželský život plus teploušského fotografa. Dobrá je scénka u policajtů, ale jinak se to zakončení 1. série za mne moc nepovedlo. ()

Série 2 (2002) (S02) 

Druhá řada mě poněkud zklamala. Ne že by to nebylo pořád vtipné, ale hodně epizodám chybí tah na branku a jsou takové neučesané. Opravdu hodně se mi líbily asi jen dvě epizody. ()

Pan umělec (2002) (S02E01) 

Chudák Manny, bylo mi ho fakt líto. Ale jinak dobrá zábava s klavírem a knihou plus různé fórky ob několik scén (Tři slepé myšky na začátku a potom všichni ti dědové). Skvělá hláška: „Nechtěla by ses se mnou někdy najíst ve stejný místnosti?" a dokonalý závěrečný gag. ()

Letní horečka (2002) (S02E02) 

Nevím, nějak mě tenhle dl nechytil. I když ta zrzka byla pěkná holka. A nepochopil jsem ani Daveův syndrom, asi nějaká narážka na něco, o čem nemám ani tucha, Pobavil mě gag s chlápkem, který chtěl vrátit peníze za knihu. ()

Machr (2002) (S02E03) 

Tohle mě hodně pobavilo, i když pár hluchých míst se našlo. Načasování toastu pro Bernarda je velmi vydařená scéna. Zápletka s mafií hodně vtipná, možná šla ale využít víc. A příjemně podaná kritika toho, že v práci v současné době není potřeba něco dělat, ale umět zařvat. Což prokáže velmi vtipný konec. ()

Příbuzní (2002) (S02E04) 

Změna v knihkupectví - kavárna navíc - začne vydělávat, ale jako vždy se to zvrtne. A Fran najde příbuzné, kterým ale jde jen o její auto. Některé věci nedotažené, ale celkově dobrá zábava. ()

Pozdrav slunci (2002) (S02E05) 

Tak tenhle díl mne z této série pobavil nejvíc. Možná proto, že mi připomněl jeden díl Comebacku o motivačních CD, nebo proto, že něco o józe vím, takže mne bavilo sledovat to uvědomování si svých osobností, krátkodobé nápravy a návraty ke svému starému já. Hromada skvělých gagů (nemluvná psycholožka, tanec s kuřetem. "Co bylo to malé barevné? Zelenina." a další a další). Jak si Manny upravuje jídlo na talíři mi pak něco - v dobrém - připomnělo, ale to je spíše soukromá věc. ()

Zasloužená dovolená (2002) (S02E06) 

Vrtačko-město je skvělá parafráze. Mám pochopení pro jejich nervy z vrtaček. Ale přece jen je to hodně dlouho jen o plánování a není to až zas tak vtipné, a samotná "dovolená" se odehraje jen v dialozích. Nejlepší je zákazník, který chce biografii Schuberta. ()

Manny se vrací (2004) (S03E01) 

Tvl, Simon Pegg jako úlisný manažer! A zase mi tenhle díl připomněl český seriál Comeback, tentokrát díl z Happy Chicku (Komu zvoní hrany), jakoby se čeští tvůrci nechali inspirovat zde. Nejvíc se mi líbí, že tenhle díl Black Books šlape od začátku (Fran píše z dovolené) do konce a nemá hluchá místa. ()

Sloni a slepice (2004) (S03E02) 

Další díl, který má tah na branku, a to v obou rovinách - knížce pro děti i jakési černé parodii na dívčí dýchánky. A super konec s tím klukem, který by tak moc chtěl tu knížku. ()

Mamula a taťula (2004) (S03E03) 

Další skvělý díl, tentokrát o návštěvách, které nemusíte - a nemusí se jednat jen o rodiče jako zde. Skvělé vyvážené pocity trapnosti se satirou. Úžasný bar pod stolem. Hodně jsem se bavil. ()

Malá sázka (2004) (S03E04) 

Bernard propadne hazardu a samozřejmě je dobrou kavkou na oškubání a snadnému odebrání obchodu. Naprosto špičkoví jsou tady Fran a Manny jako australští turisté (Big Bill!), ale tuhle část myslím nejvíc ocení ti, kteří umí dost dobře anglicky a poznají tu parodii na australský přízvuk. Akorát tedy mne začíná fascinovat, jak seriál Comeback tenhle vykrádá - zde soutěží v obchodě, kdo prodá víc CD, vlastně knih. Jo, mimochodem by mě zajímalo, z čeho Fran žije, když nepracuje? ()

Cestopisec (2004) (S03E05) 

Aneb jak propadnout kouzlu celebrity. Akorát tedy ten pocit deja vu - vybavil se mi Myšilov z Comebacku, hon na mravenečníka z Comebacku, a také přehazování hlav ze stojacích papírových postav z Comebacku... Jinak zápletku s kocourem jsem moc nepochopil a popravdě jsem také čekal, že to tomu rádoby cestovateli někdo včas natře a utře ho, ale nic. Škoda. ()

Mejdan (2004) (S03E06) 

Začátek je slabší, ale pak je to takový zvláštní díl, kdy se o postavách dozvíme něco víc, dokonce to snad může poněkud ospravedlnit mrzoutství Bernarda, což přidá kromě skvělých gagů a vtipů jakousi nadstavbu navíc. Zcela nej je, že si Manny najde holku, Ale stejně bych jako ukončení čekal tak nějak něco víc. ()

Reklama

Reklama