Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Super western, hoci teda VychodnyLes je lepsi reziser ako herec, ale dobre to odsypa, obycajne dialogy prevazuju, aj v tomto filme. Uzivatel genetique hovori cosi o tom, ze to, co riesi Ox Bow Incident sa tu odohra behom desiatich minut - sak sa mi hned zdalo ze to plany film, respektive len taky jakz takz znesitelny priemer. No nic, prec od Ox Bow a s5 k filmu. Herecky je to na urovni, videl som konkretne vybornu Inger Stevens /5 card stud, Firecreek/, Eda Begleyho /Sorry, wrong Number 1948, 12 rozhnevanych muzu 1957/ a Pata Hingle /V Pristavu 1954, Nevada Smith 1966/. A vzdy som vedel, ze jestvuje pesnicka od Michala Tucneho Poveste Ho vys /uz neviem presne nazov pesnicky/, a vedel som aj o filme. Akurat som nevedel, ze ho natocil Ted Post a ze tam hral VychodnyLes a spusta mne neznamych hercov - sak som to prave dopozeral, a kuknem zas profily hercov : 77 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký dosť vlažný western v ktorom prevláda dráma ako akcia. Prestreliek je tu minimum a sú také tuctové.  A tá Eastwoodova cesta za pomstou postráda poriadne grády. Ústredná banda zloduchov vlastne len spravila jednu blbú chybu, takže čím ďalej tým ťažšie sa Eastwoodovi fandí. Našťastie úlohu nekompromisného krutého kata prevzal sudca, takže nakoniec divák môže najviac nenávidieť systém. Záver je tiež taký horký. Divný film, ktorý ma v žiadnom ohľade nenadchol. 6/10. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se mstí a dělá to v rámci spravedlnosti. Musím ale říct, že kdyby si vzal radši do ruky bouchačku, vykašlal se na nějakou minulostí sužovanou ženskou a vyzval všechny padouchy postaru na férovku, dopadlo by to mnohem líp. A hudba k tomuhle snímku také není žádná velká sláva - je až příliš dramatická a jednotvárná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca westernová klasika, ktorú som naplno docenil až na staré kolená. Prvýkrát som film videl na ušmudlanej VHS niekedy začiatkom 90. rokov, vtedy sa mi príliš nepáčil, lebo som bol posadnutý dolárovkami (Good Bad Ugly som vtedy pozerával hádam s mesačnou frekvenciou) a toto sa mi zdalo akési ukecané a s malým počtom mŕtvol. V skutočnosti je to akčné tak akurát, má to jeden z najlepších scenárov v tomto žánri a je to skvele natočené. SPOILER: Tá záverečná prestrelka, pri ktorej sa hlavný zloduch zo strachu z konfrontácie s hrdinom sám obesí, nemá vo westernoch obdobu. Akurát hudba, ktorá napodobňuje Ennia a vyvoláva nepatričné špagetové asociácie, sa k tomu vlastne nehodí. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

V padesátých a šedesátých letech vládlo westernu duo John Ford a John Wayne, přičemž jejich westerny oslavovaly vítězství Práva nad právem silnějšího (typickým příkladem je Muž, který zastřelil Liberty Valance). Pověste je výš se točí okolo stejného tématu, jen se snaží být drsnější a ukazovat odvrácenou stranu tohoto vítězství - veřejné popravy jako podívaná, rychlost procesu často nahrazovala hlubší zkoumání (dva chlapci). Bohužel film brzdí vedlejší téma s blondýnkou (bouřka jako katarze - to je jako od Ibsena) a Eastwoodova schopnost přežít všechno (Limonádový Joe je proti němu břídil, protože Eastwood se z průstřelů dostane bez kolaloky). Ovšem čtyři hvězdičky si film zaslouží - falešná uhlazenost filmů dua Ford Wayne konečně vzala za své. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Snímek byl ovlivněn politickými protesty a násilnostmi odehrávajícími se v Americe v roce 1968, tedy v době, kdy přišel do kin. Nad násilím ve filmu se pozastavil i tehdejší prezident USA – Lyndon B. Johnson. (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo v Las Cruces v Novém Mexiku. (reich)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno