Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně svérázný příběh z oněch divokých časů, kdy zákon musel být prosazován velice striktně a nekompromisně, neboť vůle k jeho dodržování byla malá a nástroje k jeho vymáhání nedostatečné. Země, na jejímž území byl porušován, byla svou rozlohou naopak úctyhodná - a hemžila se drsnými chlápky, kteří uznávali jen vlastní pravidla a obvykle s vámi byli rychle hotovi. Nicméně touha po odvetě může svazovat a sžírat duši - a pomsta může mít i trpkou příchuť ... v těch končinách, kde ji vyhlížejí dokonce i blond krasavice s výmluvnýma očima. A zápletka ? Jakoby se zastavila na půli cesty - jakoby se zdráhala dopovědět všechno, co se jí honí hlavou ... nejen co se psaného práva a světské spravedlnosti dotýká ... 3,5* ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Šťavnatá kovbojka s výborným netradičním scénářem o spravedlnosti, věšení a morálce. Clint parádní a úvodní lynč hodně překvapivý. Závěrečná přestřelka je dost neobvyklá stejně jako její koncovka. Ani ta romantická linka není zrovna běžná. Prostě velice originální pojetí westernu. Prezentace veřejného věšení, kde se prodává pivo a preclíky nemá chybu. Hudba tam úplně nepasuje být není úplně marná. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to sice nějaký převratný film svého žánru, ale Eastwoodovo už tehdy typické herectví (od dob Dolarovek) pozvedlo tento realistický western o zločinu a trestu, práva a spravedlnosti na takový lepší průměr..Námět rozhodně špatný není, ale něco tomu prostě chybělo..Co je však podstatné napsat, tak sice to že se jedná o poslední Clintův western ze 60 let..Paint Your Wagon už mězi ně nepočítám..Film samotný je spíš až na pár světlých okamžiků roztahaná nuda téměř do dvou hodin, pomálu akcí, málo mrtvých tedy krom těch oběšených, a pomstichtivě zastřelených na samém konci filmu. Vyzdvihl bych snad jen hudební kulisu a krásnou záhadnou blondýnku. ps: Jinak se zcela stotožnuji s názorem uživ.YURAyura resp. s jeho první a poslední větou. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film som videl prednedávnom a musím povedať že ma zaujal snáď najviac zo všetkých Clintových westernov, až na Dobrý, zlý a škaredý. Inak samozrejme klasický western, s už nie začínajúcim Clintom Eastwoodom. V čase nakrúcania mu bolo takmer 40 rokov a za sebou mal už dolárovú trilógii Sergia Leoneho. Je to jeden z raných westernov Clinta Eastwooda, ktorým začala dlhá séria jemu podobných a to väčšinou viacmenej kvalitných westernov. Clint Eastwood je jednoducho ideálny predstaviteľ týchto úloh a navyše vie aj hrať a režírovať. Vynikajúci western ktorý prekvapí mnohých. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)
  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)

Reklama

Reklama