Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní televizní film, i když efekty byly občas opravdu až směšné a stopáž také nebyla ideální. Navíc mě nějaké části nebavily, ale celkově se jedná o dobrý film. Miranda velmi přesvědčivá, jen škoda, že tam neměla také větší prostor Helena Bonham Carter, ale i za tu malou chvíli, co tam byla, si dokázala ukrást prostor pro sebe. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle je asi muj nejoblibenejsi film o Excaliburu, Merlinovi, Artusovi atd. Ale netvrdim, ze je nejlepsi, nejlepsi je Excalibur. Je fajn, ze se film zabyva kompletne celou legendou a nesoustredi se jen na Artuse nebo jen na Excalibur, takze vidime cely Merlinuv zivot. Sam Neill zvlad svou roli vice nez dobre a fakt mi do role sedl a i ostatni se vicemene hodily a byli az na nejake vyjimky nadprumerni. Dal za zminku stoji Martin Short - naprosto vynikajici prevleky, misty k nepoznani, Rutger Hauer - prijemne prekvapil a ukazal, ze jeste porad umi hrat, Miranda Richardson - jeji hlas a pohled nemel chybu a Helena Bonham Carter, ktera nemela moc prostoru, ale byla fakt dobra. Trochu se mi jen nezdala Isabella Rossellini, neprisla mi nejak zvlast pekna. A pak tu je predstavitel Artuse Paul Curran. Mlady Artus byl v pohode, ale jakmile byl uz starsi, tak to bylo dost spatny. Nevim, jesli slo o stejnyho herce, takze je mozny, ze to bylo make-upem, ale takle si proste Artuse nepredstavuju. Dalsi vytka je k rozdeleni filmu na dve casti, prvni dil skonci zacatkem bitvy mezi Mab a Merlinem a druhy dil navaze uplne nekde jinde a pak je v druhem dilu trochu mezer v deji, kdy se film chvily venuje jedne veci a pak najednou druhe, ale je to nastesti jen ze zacatku. Jelikoz se jedna o TV produkci, je jasne, ze triky nebudou nic extra, ale zas tak spatny nebyli a nektery se docela povedly. Mile prekvapi hudba, ta je na TV film nadprumerna. Taky me mrzel fakt, ze Merlin moc necaruje a celkove by ve filmu mohlo byt vic kouzel. A Kamelot by moh urcite vypadat vznesenejc, proste je videt nedostatek penez. A ten konec, sice je fajn, ze byl stastnej, ale bylo to trochu moc, uplne stacilo, kdyz by zustali stary. Tenhle film se radi mezi to lepsi, co Hallmark vyprodukovala, je to takova pohadka, na kterou se muzu divat porad, ty tri hodiny, co film ma, jsou tak akorat, takze jsem se prijemne bavil a vubec nenudil, ale nemuzu si pomoct a pride mi, ze kdyby film dostal do rukou nekdo jako Peter Jackson, byla by to nejvetsi rezba sveta. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Na obvyklé televizní poměry je tohle vysoký nadprůměr - dobrá výprava, vcelku ucházející triky (rozuměj, nevzbuzují hlasitý smích, jen občasné ušklíbnutí), zvládnutá atmosféra "mystického" středověku a v neposlední řadě herecký ansábl, jemuž snad nelze nic vytknout (možná až na trochu prkenou Lenu Headey) . Kdyby se posílila triková stránka filmu, která je jeho nejslabší částí, mohl by směle do kin. Jo, a výkon Mirandy Richardson jako královny Mab je prostě lahůdka! ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

Zatím nejzdařilejší legenda o Grálu jakou jsem viděl. A to je to přitom jen televizní zpracování a neviděl jsem to jinak než s dabingem. Film je velmi dobře vystavěn, má smysluplný děj i jakousi nápovědu k němu v podobě vnitřní zpovědi Merlina, jednou je velmi jasný, jindy je pointa vícevrstvá, neříkám že je to dokonalý film, protože je na mé gusto až příliš americký, ale opravdu je to v porovnání s ostatními adaptacemi to zdaleka nejzdařilejší dílo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Fantasy s televizním rozměrem o čaroději Merlinovi a dalších postavách nemá nijak větší dopad pro diváka přivyklého kino snímkům na podobné téma. Je to sice vesměs dobře udělané, s druhosledovým hereckým obsazením, ale užije si to jen ten, kdo od toho vlastně ani moc neočekává. Tomu se dostane nějaká ta porce působivě fantazijní atmosféry, nějaký ten průměrně zvládnutý souboj a nějaký ty další "kejkle" se zaobalí tak, aby se i přes úmornou stopáž, na to dalo vydržet dívat. A ono to na jeden zátah i jde, ale pak si uvědomíte, že Barron není Jackson a počkáte si na žánrovou pochoutku od mistra fantasy kuchyně než od jeho snaživého učně, který stvořil dobrý televizní film plný dobrých televizních speciálních efektů. K parametrům kinofilmu se ani na okamžik nepřiblížil, ale na vyhazov z pomyslné fantasy kuchyně to není. 50% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)
  • Lynn Kressel soutěžil o cenu Artois v kategorii nejlepší casting. (Terva)
  • Ann Hollowood získala cenu Emmy v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)

Reklama

Reklama