Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Recenze (387)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

ALMOST FAMOUS je hudební drama s velmi zvláštní atmosférou a to hlavně díky třem hercům - Patrick Fugit, Billy Crudup a Kate Hudson. Zejména éterický výkon Kate Hudson je tím pravým kořením filmu. Roli Penny, skalní fanynky rockové kapely, kterou doprovází, s několika dalšími dívkami na jejich turné zvládla perfektně. Její postoj k životu je kouzelný. I přes otevřenost mezi lidmi kolem kapely si však jako jediná udržuje svá tajemství, svou pravou tvář, své touhy a pocity. To vše kousek po kousku odhaluje až mladý pisálek William (Patrick Fugit). Film ukazuje život rockové kapely a odhrnuje nám oponu, za kterou mohou nahlédnout jen vyvolení. Příběh nám přináší zajímavý pohled na život na počátku slávy, přátelství, hodnoty a postoje. Někomu by mohla vadit délka filmu, ale abych řekl pravdu, tak zrovna tady mi těch 122 minut vůbec nevadilo a spíš mne mrzí, že jsem neměl možnost vidět rozšířenou verzi 162 minut. Poslední minuty jsou pak dojemnou tečkou za už tak zvláštním příběhem. ()

seale 

všechny recenze uživatele

No tedy děcka, to byla ale pecka. :) Milý film z muzikantského prostředí propletený životem. "Russele, co máš na hudbě rád?".."Tak především - všechno." ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vrchol Crowovej režisérskej aj scenáristickej tvorby. Rocková muzika v tej najlepšej podobe doplnená o príbeh chlapca, ktorý si k sláve pričuchol trocha iným spôsobom ako ostatný. Dojemný, pravdivý a hlavne krásny príbeh, ktorý spolu z hereckou elitou - hlavne McDormand, Crudup a Hoffman vytvárajú jeden z najlepších hudobných filmov aké kedy vznikli. Táto sonda do duše umelcov sa na nič nehrá, ale ani nemá tendenciu šokovať. Skrátka sa snaží podať skutočný obraz sveta komercie a starých zásad očami mladého chlapca. A funguje to. Humor, dobrá hudba, dramatické scény - dokonca sa film môže pochváliť dokonalou lietadlovou scénou - dokazujú že Crowe ako tvorca dospel. Vrchol jeho tvorby aj žánru. Film, ktorý môžem pozerať dokola a vždy to skončí tím že si musím pustiť Zeppelin. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Pekný a veľmi milý filmík. Kate Hudson bola kúzelná a scény v lietadle absolútne geniálna. Jeden z najlepších filmov o rockovej kapele a ľuďoch ktorí ich obklopujú. Pozitívnou energiou sálajúci príbeh. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Mladý novinář zanechá školy a vydá se na cestu s rockovou kapelou. Své idoly tak poznává z pohledu z back stage. Skutečná cesta s kapelou je zároveň symbolikou dospívání jako takového. Na první pohled přímočarý příběh v sobě ukrývá přenádhernou hloubku, lidskost a lásku. Už hodně dlouho se mi nestalo, aby mi film takto dojmul, zároveň rozesmál a rozzářil (director's cut). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

To je asi sen každého začínajícího novináře, v tomto případě studenta, být se svou oblíbenou kapelou na šňůře, poznat zákulisí, vztahy, mejdany a v neposlední řadě fanynky.. První polovina snímku mě nijak zvlášť neoslovila, nicméně ta druhá mi to bohatě vynahradila.. Zejména se mi líbila maminka v podání Frances McDormandové, pravidelně mě rozesmívala - „neber drogy“ + neúnavné telefonáty s následným „tvoje matka mě rozhodila“, krásná rolička se tu našla pro Philipa Seymoura Hoffmana, coby rádce a průvodce byl báječný, no a to mládě bylo zajímavé, Patrick Fugit u mě zabodoval.. Za zdařilý závěr dávám čtvrtou hvězdičku.. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Crowe se ve světě rocku evidentně vyzná. A pokud jsou všechny groupies jako Kate Hudson a Anna Paquin, z fleku se začínám učit akordy... Almost pět hvězdiček ! ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Příjemný rodinný film, místy možná až trochu pohádka, která ale pro své prostředí, hloubku a to kolik toho na 161 minutách stihne vyřešit a zažít baví až neuvěřitelně. Naprosto bezchybný soundtrack! If you think Mick Jagger will still be out there trying to be a rock star at age fifty, then you are sadly, sadly mistaken. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

That's because we're uncool. And while women will always be a problem for us, most of the great art in the world is about that very same problem. Good-looking people don't have any spine. Their art never lasts. They get the girls, but we're smarter. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

"Most people, they're just waiting to talk. But you listen." Většina dnešní muziky má fakt hovno co říct. Ne, že by tehdy v sedmdesátkách, kdy šlo hlavně o rock'n'roll, oplývala nějakým geniálním filosofickým poselstvím, ale byl v tom pot a láska a zápal a s dneškem se to nedá srovnávat. Bohužel, jak řekl Philip Seymour Hoffman: "They've won." A právě proto byla exkurze do těchhle ještě nezkaženejch dob zatraceně zábavná. P.S.: Jason Lee coby Jeff byl dost fajn. Proč se zahazuje s chipmunkama??? ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem takový ten klasický hudební film o vzestupu a pádu jedné kapely, plný drog a destrukce jednotlivých členů, ale nakonec to tak vůbec nebylo. Protože pod vším tím rockovým pozlátkem o slávě a nespoutaném životním stylu se skrývá moc příjemný a vtipný příběh o dospívání, lásce, přátelství a také o tom, že i když je cesta za poznáním a zkušenostmi důležitá, je dobré mít se nakonec kam vrátit. A i když je hlavní trojice propagonistů hodně sympatická, mojí jednoznačnou favoritkou je jako vždy výborná Frances McDormac v roli starostlivé matky. Rocková hvězda nebo ne, jak ta uměla usadit Russella Hammonda, to byla fakt paráda. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Tak proti tomuto snímku nemám absolutně žádné negativní poznámky - takže na něj budu pět jenom chválu :-). Herecké výkony byly perfektní, hudba skvělá, scénář neokoukaný a vůbec ta atmosféra mě dostávala do kolen. Při sledování jsem si přála stejně jako William být najednou členem něčeho tak magického, jako je tour slavné kapely. Jsem milovníkem hudby a pokaždé, když se tato moje neřest spojí s tou další mou neřestí - filmem tak je to něco co musím vidět. Chválím Kate Hudson, Billyho Crudupa, Zooey Deschanel, Patricka Fugita a vůbec všechny! A hlavně rejžu Camerona Crowea! ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Charismatickej Crudup, roztomilá Hudson, sympaťák "Earl" Jason Lee a celá směska okolo fiktivních Stillwater (ne)představí nevycválanýho žurnalistu světu sexu, drog a rock'n'rollu, aby nakonec zjistili, že zasvěcují nejen oni jeho, ale že neobroušený patnáctiletý pisálek s povahou, přístupem k lidem a ideály, který by s věkem a zkušenostmi umírat neměly, může taky leccos naučit je, jak jinak. A když na otázku „Co na muzice milujete?“ odpovíte „V první řadě…všechno“, ještě nejste úplně ztracený. Záchvat „očišťující“ pravdy v předsálí smrti dává ponaučení, že bezpečnější (a často i zábavnější) je držet se při zemi (a dál jezdit na turné busem), než se drát co nejvýš do nebe. A scéna v rádiu... :-) "It's not my fucking job to kiss your fucking ass." "And seriously, whose fucking job is it, cause my ass is dying for a kiss, man, and I know yours is too." "Ehm, It's my fucking job and I think you're all geniuses..." ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Co dělat, když Vám matka zatajuje Váš skutečný věk, plánuje Vaši zářnou kariéru právníka a rebelující starší sestra Vám před svým demonstrativním útěkem z domova pošeptá do ucha, ať se podíváte pod postel, že Vám to změní život? No co asi, vytáhnout z podpostele kufr s deskama, zapálit svíčky a rozjet kariéru hudebního pisálka v místním plátku. Když pak nějaká nadějná kapela, jako třeba Stillwater, pochopí, že nejste jen Enemy, ale že milujete muziku, jsou Vám dveře do světa Rock 'n' rollu otevřeny dokořán. Stačí jen vstoupit, vyrazit s bandem a jejich bandou obdivovatelek na turné, nechat se zaměstnat Rolling Stonem, vytáčet ochranitelskou matku k nepříčetnosti, jen tak mimochodem přijít v patnácti o panictví s trojicí nádherných holek v hotelovém pokoji ve městě, kde není co jiného dělat, a bedlivě poslouchat a dělat si poznámky. Jen si je nesmíte připustit moc k tělu nebo se do nich nedejbože zamilovat, protože to nejsou Vaši přátelé a jen Vás chtějí zneužít, jak moudře pravil Philip Seymour Hoffman. Anebo ne? Tohle je dokonalý kousek umění, optimisticky laděný a přitom často smutný film, u kterého mě nejdřív štvalo zjištění, že Kate Hudson vyfoukla hlavní ženskou roli mé oblíbené Kirsten Dunst. A štvalo mě to až do chvíle, kdy se Penny Lane objevila v záběru. Kate jí vystřihla perfektně a já jsem s filmem maximálně spokojený. A ta muzika! ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Hudební filmy jsou většinou velmi bohatý na obsahovou stránku. Ne jinak je tomu i zde, Oscar za scénář mluví za vše. Mému srdci nejblíže jsou potom ty, které se zaměřují na Rock nebo Country. A právě období Rock and rollu se věnuje snímek Almost Famous. Zhlédnul jsem rovnou tu delší verzi a nelituji. O hluchých místech nemůže být ani řeč. Příběh jde krásně kupředu a hezky to odsýpá. Jediná drobná výtka tak jde na představitele Williama, který mi moc nesedl. Působil dost staticky, ostatně jako velká většina jeho vrstevníků. 80% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Nedodíval jsem se na to a ani nevím, proč jsem si to vůbec pustil - možná je to proto, že sám hraju, ale všechny filmy o muzikantech mi připadají strašně plytké, nudné a klišovité. Což je i tento případ. Tečka. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Je strašně těžké napsat něco objektivního, když jste přímo uprostřed dění a kolem vás se začnou dít téměř neuvěřitelné věci. zachovat si chladnou hlavu v tomhle případě není možné. Málokomu se ale podaří vidět ten skutečný svět za oponou. je to určitá výsada a zároveň obrovská zodpovědnost. Williamovi se splnil velký sen. Celý ten příběh je taková nostalgická vzpomínka na 70. léta. Fandové rockové muziky, mezi které se počítám i já, by si tento film neměli nechat ujít a možná, že nejen oni. ()

Reklama

Reklama