Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príbeh o Oliverovi Twistovi nepoznám a neviem do akej miery je toto reálna podoba známeho príbehu, ale môžem vyjadriť svoje pocity k tomuto. Podľa mňa sa jedná o veľmi pokazený film, zničený film s veľkým potenciálom, potešilo ma prostredie, detaily, ale netešia ma zásadné veci. Veci, ktoré sú obtiažne a zásadné, ako uvedenie Olivera do Londýna, uvedenie do života, kde už bude čisto ošatený, vždy najedený, či smrť zlého muža na konci boli proste jednoducho odbité, naopak izbových scén bolo priveľa a pôsobili nudne, nehovoriac o privolaní davov psom, to bol scénarský trapas. Postava Fagina, ktorú hral Ben Kingsley nepôsobila strašidelne, skôr rozpačito. Film sa dosť tiahol a skôr som čakal kedy skončí, akoby som si ho užíval. Počasie zas príliš zvýrazňovalo situácie, bolo predvídateľné. Ak by som mal v krátkosti zhodnotiť tento film, príde mi ako nevýrazný, nudný a premárnený film so zaujímavým motívom ohľadom sirôt v minulosti a v chudobe. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ronald Harwood .. Roman Polanski .. už mnohokrát dokázal jak výtečný je to režisér a jeho nejnovější počin vše jen utvrzuje. Veškeré rozdíly oproti knižní předloze Oliwer Twist jdou na vrub režisérově představě. Dějových zvratů je několik a pořád se něco děje. Začíná v sirotčinci někde na venkově, ale převážná část příběhu se odehrává v Londýně. Řemeslně špičkově zvládnutý film, od bezchybné výpravy (skutečně oceňuji práci filmařů, kdy pomocí kulis a kostýmů reálně vytvoří něco, co už dávno není), přes slušnou kameru a velice příjemný hudební doprovod. Stejně bezchybné jsou herecké výkony, zejména hlavní přestavitel je "sladká tvářička“ ovšem herecky to plně zvládl. Dále lze pochválit Ben Kingsley za roli Fagina nebo postavu Lišáka. Přesto jde o film bez nějakých extra výtečných scén či momentů! Což je trochu škoda, stejně tak je pomálu vtipných či lehce odlehčujících scén. Ale jak jsem už v úvodu uvedl, Roman Polanski se režijně opět předvedl v tom nejlepším možném světle a jeho nejnovější počin téměř určitě sklidí minimálně nějaké Oscar nominace! ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Co se týče kamery, barevnosti a hereckých výkonů, tak je film skvělý. Ovšem pokud se zaměříme na obsahovou stránku a její zpracování, už je to poněkud horší. Nemůžu si pomoct, ale po takové hodině už mě film začínal mírně nudit a měla jsem pocit, že neexistuje žádná jiná barva něž milion odstínů hnědé a šedé. Polanski si rozhodně zaslouží uznání za tento film, protože podobu tehdejšího Londýna-tu nesmírně ponurou náladu a bezpráví-se mu podařilo vypodobnit výborně. Bohužel mě film zas tolik nezaujal, čili 3*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Obrazově velmi hezké a už od prvního záběru je patrné, že Roman Polanski snad poprvé ve své režijní kariéře dá hodně na exteriéry a atmosféru filmu založenou na místě, kde se odehrává. Opravdu mě překvapilo, jak jsou ulice "Londýna" skvělé a herci pana režiséra poslouchají snad jenom v dobrém, protože tu nikdo nehraje špatně ani průměrně. Všichni jsou tu výborná, hudba potěší a skoro si není na co stěžovat. Možná jedině na můj pocit jisté prázdnoty tohoto díla, které na mě dýchalo každou minutu. Jako by nám bylo pouze vyprávěno, bez duše a nebo snahy, aby jsme porozuměli. Chybí mi tam ten pocit, kdy se divák nechá pohltit a vcucnout a sám se prochází uličkami, kde se oddávají prostitutky své práci a malý caparti strkají své špinavé pracky do cizích kapes... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nečetla jsem literární předlohu, ale pochopitelně o tom něco vím, tudíž jsem se na film hodně těšila a byla na něj dost zvědavá. Navíc jsem četla příznivé názory i recenze, což moje pocity ještě umocňovalo. Oliver Twist mě rozhodně nezklamal a Roman Polanski odvedl dobrou práci. I představitel malého Olivera podal hodně slušný a zajímavý výkon. Příběh, to je tradice, každý ho zná a nemám co dodat. Líbily se mi scenérie, krajiny a obrazy ve filmu a taky jsem ráda, že je to další z filmů, ve kterém hraje naše matička Praha, a je to dobře. Tenhle film vás rozhodně nenechá chladnými, i když víte, jak to dopadne. Mně osobně se celou dobu chtělo skočit do obrazovky a Olivera zachránit. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Románová předloha k filmu vyšla poprvé v letech 1837 – 1838 v časopisu Bentley‘s Miscellany. Autor, celým jménem Charles John Huffam Dickens, napsal také Kroniku Pickwickova klubu, Malou Dorotku či autobiografického Davida Copperfielda. (imro)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno