Reklama

Reklama

Malá Velká Británie

(seriál)
  • Velká Británie Little Britain
Velká Británie, (2003–2006), 10 h 38 min (Minutáž: 25–30 min)

Hudba:

David Arnold

Hrají:

Matt Lucas, David Walliams, Paul Putner, Anthony Head, Joann Condon, Ruth Jones, Imelda Staunton, Rob Brydon, Geraldine James, Sally Hawkins, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Ptáte se, jací jsou dnešní Britové? Co dělají? A proč? Tak to si nemůžete nechat ujít britský komediální seriál Malá Velká Británie. Původně to byla rozhlasová show, která se na BBC Radio 4 vysílala v roce 2001. Dva roky nato ji autorská a moderátorská dvojice Matt Lucas a David Walliams proměnili v neméně úspěšný osmidílný televizní seriál, po němž následovaly dvě další řady po šesti epizodách. Při surrealistickém putování po britských ostrovech budeme svědky rozličných situací, které jsou Britům důvěrně známé, a seznámíme se s celou řadou kuriózních postav a postaviček. Patří k nim kupříkladu Daffyd, jediný gay ve velšské vsi, teenager Jason, vášnivě zamilovaný do nejlepší přítelkyně své babičky, či transvestita Emily, toužící dělat samé „ženské věci“. Díky Lucasovi a Walliamsovi a jejich břitkému pohledu na výstřednosti moderního světa tento komediální seriál funguje na diváky naprosto dokonale. (HBO Europe)

(více)

Recenze (328)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodněkrát mě to fakt dostalo uplně do kolen, chch, ale časem se mi zdálo, že se to dost opakuje. Nejlepší postavy samozřejmě skotskej hoteliér s píšťalkou a postiženec Andy. Ale všechny ty převleky jsou uplně dokonaly. Ale kolikrát jsem si fakt řikal - tak to už je trapny... Stejně je to i v druhé sérii, kdy většinou už víte, co bude následovat. Takže originalita z toho časem vyprchá. Mezi tím vším, co víte, jak dopadne, najdete sem tam nějakej dobrej, né-li skvělej fórek, kvůli kterýmu je dobrý se na to kouknout. Ve většině případů to ale není dostatečně revoluční, aby to stálo za zapamatování. Série 3 tohle všechno jenom potvrzuje a opět zavání trapností. Nechutné fóry už nejsou po prvních dvou sériích dostatečně nechutné, vtipnosti ubylo. Už bych to asi ani nikomu nedoporučil na skouknutí, stačí pár skečů na youtube. Snižuju na dvě... Ani v cizině neukázali nic nového, což už začíná být nejen nuda, ale i smutné. Chtělo by to prostě nějaky oživení... ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál určitě nenechá nikoho chladným. Lucas a Walliams si ve svém satirickém sitcomu neberou vůbec žádné servítky a kosí jakoukoli sociální skupinu, která jim přijde do cesty, pěkně břitkým humorem, ať už jsou to tlusťoši, gayové, mentálové, transvestiti nebo senioři. Ti dva jsou prostě neodolatelní a jejich nekonečné převlékání a střídání takového množství různých figur je prostě neuvěřitelné... První série je skvělá, od dvojky se trochu rozevírají nůžky. Jsou tu (nové) skvělé postavy - Linda, Carol, pan Man, ale i postavy, ze kterých se vám často udělá až nevolno - pan "bitty", Bubbles, Maggie. I tak si však Little Britain drží dobrou úroveň. Maximálně také oceňuji to, že si dokáží dělat srandu sami ze sebe, z Británie, podobně jako třeba v jednom díle IT Crowd ("Proč to vlastně nefungovalo? Aha. Made in Britain."). Američtí hrdinové se většinou omezují na zpívání americké hymny, krájení krocana a promenování se pod vlajkou hvězdnatou... 90% (1. série - 100%, 2. série - 90%, 3. série - 90%) ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Opět Británie nezklamala a dokazála, že v komediálních seriálech se jim nikdo nevyrovná. První série byla výborná a uplně mě dostala. Další dvě už jsou malinko slabší a místy už měla dost nechutných gagů, ale i tak jsou 3 série skvělé. Tolik fóru na gaye, tlusťochy, retardy nebo staré lidi se jen tak nenajde. E-e-e-é :D ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Neotřelá kombinace seriálů Monkey Dust a Monty Python´s Flying circus. Humor je pečlivě i když dost zvrhle vytvářen za pomocí nekonečných variací stejných scén. I když jako u většiny dnešních komediálních seriálů je neustále na hraně mezi vtipem a nevkusem, pro každého kdo sledoval MP je dostatečným zadostiučiněním jakožto lacinější pokračovatel. ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Chce si to dávat občasné přestávky mezi dílama, jelikož se vtipy opakují, ale vždy jde o něco trochu jiného a ačkoliv víte co bude následovat tak vás to neomrzí. Za zmínku stojí i hlody vypravěče, nad kterými zůstává mozek stát :D Prostě nechte mozek spát a užívejte si kraviny až nevkusných vtipů, které dohromady tvoří mistrovské dílo ;) 95% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (12)

  • V návaznosti na Black Lives Matter protesty a vraždu George Floyda v roce 2020 byl tento seriál kompletně odstraněn z Netflixu a následně také z BBC iPlayer a Britboxu, a to spolu se seriálem Come Fly with Me (od r. 2010) od stejných tvůrců. V seriálu byly černošské a asijské postavy trvale ztvárňovány bílýmu muži a zároveň také zesměšňoval gaye, transvestity a tělesně postižené. Mluvčí Britboxu uvedl, že „se doba velmi změnila od doby, kdy se Little Britain natočilo“. Tvůrci a hlavní představitelé David WalliamsMatt Lucas se v návaznosti na odstranění již po několikáté omluvili. (hansel97)
  • Show mnohokrát odkazuje na britský seriál Doctor Who (1963), např. postavou jménem Matthew Waterhouse (Matthew Waterhouse hrál v Doctor Who Adrica) a Michael Craze (Michael Craze hrál Bena Jacksona). Tom Baker, který si zahrál doktora Who v letech 1974-1981 v tomto seriálu namluvil vypravěče. (HellFire)
  • Ve scéně, kdy jsou Judy a Magie v Římě, řekne jim hotelový poslíček „buona sera“, v překladu „dobrý večer“. To ale nedává smysl, jelikož je den. Správně byl měl muž říct „buon giorno“ nebo „buon pomeriggio“. (Matej.Mirejo)

Reklama

Reklama