Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (334)

arie 

všechny recenze uživatele

Austrálsky pokus o buranský horor nedopadol až tak hrozne ako som očakával. Samozrejme, je to priemerná vyvraždovačka so všetkými zabehnutými klišé žánru, no nemôžem jej uprieť celkom vydarené budovanie napätia a pocitu neistoty a taktiež realistický prístup autora k príbehu, zapríčineného určite aj tým, že snímka je inšpirovaná skutočnou udalosťou. Vo výsledku sa jedná o dielo, ktoré hororového nadšenca príjemne poteší, no po krátkom čase na neho úplne zabudne. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Australský řepák vrací úder! Milé děti, až vám v liduprázdné poušti chcípne auto, rozhodně nevěřte dobrotivým venkovanům v klobouku, kteří horlivě nabízejí nezištnou pomoc, mohli byste dopadnout opravdu hodně zle. Škoda jen toho zbytečně natahovaného úvodu, k nějakém sepětí s aktéry u mne došlo stejně až ve chvíli, kdy se přestalo mluvit a vytáhly se nože (a jiné nástroje). Ale i tak je Wolf Creek dost příjemné překvapení, už jen kvůli nepříliš často využívanému prostředí bezvýchodné a nemálo rozhlehlé australské pustiny. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Niekedy dlho nechápem, ako môžu tvorcovia filmu tak skaziť výborný začiatok a celkový nápad a pointu filmu, pretože toto dielko mohlo mať oveľa vyššie ambície. Stalo sa však ďalšou sériovou vyvražďovačkou. Škoda. Z austrálskej buranskej krajiny sa dalo vyťažiť oveľa viac. Napriek tomu celkom dobre vybudovaná atmosféra, dobrý strih a práca s kamerou. Nudiť sa nebudete. 65%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Wolf Creek zapadne do té kategorie filmů, na které si vyjma několika znalců žánru pár let po jejich vzniku nikdo nevzpomene. Je to dobře? Asi ano. Problémem Wolf Creeku je vlastně pouze jeho přístup, postrádající atributy filmové podívané a snažíc se působit bezmála dokumentárním způsobem. Rozdovádění teenageři nebo parta hláškujících drsoňů? Ne, ve Wolf Creeku se pohybuje trojice zcela obyčejných mladých lidí, jedoucích se bavit na vlastní pěst napříč Austrálií. Jsou uvěřitelní, chovají se uvěřitelně, ale nejsou zajímaví. Bude terorizérem maskovaný fantom, kamerou neodhalený zabiják, přerostlé zvíře či snad monstrum z kosmu? Ne, záporák je překvapivě postarší buran, vybavený turbovidláckou mluvou, nehezky velkým nožem, sbírkou aut po svých obětech, puškou a nepříjemnou vytrvalostí, s níž pronásleduje vyděšené chudáky (později pohřešované mrtvoly). Žádný excentrický zjev, ale vrah tak, jak je známe z novin - relativně normálně vypadající člověk. Dokud nedrží v ruce kudlu a nevypráví příběh bývalých nájemkyň svého obydlí. Morduje se ve velkoměstě, či podobně hustě osídlené aglomeraci, kde lze čekat pomoc a rozhodně nečekat útoky krvežíznivých magorů? Ne, pan magor loví v Australských pustinách, kde zakopnete o (živého) člověka jednou za uherák, poblíž místa, které přeci jen občas nějakého toho turistu přivábí. Největší klad Wolf Creeku je jeho nádherně syrová, autentická atmosféra, která s razancí rozjeté lokomotivy nastartuje během jediné chvíle, v níž se unylá první polovina filmu přelije do jatkovité poloviny druhé. Plus drsný závěr. Plus nervydrásající mučení. Plus perfektní napětí. Originální Wolf Creek příliš není, první půlku trochu nudí, zhruba v polovině si zaklepete na čelo u debilní scény s puškou a pro slabší povahy je v něm toho negativna přeci jen příliš. Na druhou stranu jde o řemeslně solidní thriller s výbornou atmosférou a fungujícím napětím. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

McLeanův snímek disponuje působivoou kamerou, neotřelým prostředím a hlavně patřičnou dávkou napětí. Na rozdíl od různých prvoplánově jatečních záležitostí typu Hostelů, Texaských masakrů a spousty jiných, dokáže Wolf Creek navodit mrazivou atmosféru reálného nebezpečí a to že je natočen na základě skutečných událostí mu docela rád věřím. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (22)

  • Austrálsky MMA bojovník Mark Hunt sa vo svojej autobiografii vyjadril, že pri pozeraní tohto hororu mu vrah Mick Taylor (John Jarratt) pripomínal jeho otca, ktorý ho v detstve týral. (Marceloo)
  • Lovecká puška Micka Taylora (John Jarratt) je historická kulovnice Remington Model 541 s ráží .22 LR. (ČSFD)
  • Přestože je film údajně natočen podle skutečné události, není to tak docela pravda. Film byl ovlivněn případy Ivana Milata a B.J. Murdocha, ale nebyl inspirován žádnými konkrétními událostmi. Čtyři hlavní postavy tohoto filmu jsou zcela smyšlené. (Piggsy)

Reklama

Reklama