Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak nevím co je na tomto filmu tolik ceněné. Já jsem se vysloveně nudil, pouze místy jsem kroutil hlavou nad tím jak patetický scénář může být. Přišlo mi to dost laciné. Zápletka se dobrá, ale dialogy jsou opravdu příšerné. Asi je to jeden z těch lepších katastrofických filmů, ale ono jich zas tolik dobrých není. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý nápad a výborná atmosféra a zpracování, co víc si může člověk přát u klasického katastrofického snímku, které v sedmdesátých letech v Americe točili jako kdyby ten konec světa měl opravdu nastat. Jedná se určitě o jeden z těch lepších filmů na tém akatastrofa a skupinka lidí, kteří se snaží zachránit se. Pokračování s Michaelem Cainem (odkaz zde)sice nedosáhlo takového úspěchu a oblíbenosti, ale podle mě je i to dobrý film. Akorát je druhý. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na špičku žánru, jakou je třeba Skleněné peklo, Dobrodružství Poseidonu při nejlepší vůli nedosáhne, nicméně jde o příjemnou podívanou s řadou vygradovaných scén, kvalitním hereckým obsazením a odpovídajícími hereckými výkony. Scénář staví na klasicky vystavené skupině postav, které vyplňují škatulky jednotlivých lidských typů, tedy odvážný hrdina, sebestředný mačo jako jeho protihráč, submisivní dívka, čiperný kluk se svou sestrou atd. Nechybí láska, sebeobětování, prostě tradiční nabídka filmů tohoto druhu. Film z mého pohledu sráží některé nevěrohodné momenty ve scénáři. Ona už samotná katastrofa je problematická - zemětřesení, byť o mimořádné intenzitě, na volném moři obvykle nezpůsobí žádné extrémní vlnobití, protože masy vody se mohou pohybovat na obrovské vzdálenosti a teprve při střetnutí s pobřežním pásmem vytváří mohutné tsunami o výšce třeba i několik desítek metrů. Převrácení lodě by teoreticky mohl způsobit výbuch podmořské sopky v těsné blízkosti nebo mohutná bouře, ale zaoceánský parník je přece jen velké sousto. Horší je to při líčení průchodu lodí, kdy např. požár v nevětraném sektoru ztroskotané lodi samozřejmě zamoří celý prostor jedovatými plyny. Stejně tak kovové konstrukce by se rozpálily tak, že bych si jen stěží mohl představit přesun trosečníků těmi chodbami. Výčet nelogičností by byl vlastně docela dlouhý, ale i tak je to např. díky kazateli skvěle zahranému Gene Hackmanem nadstandardní záležitost. Celkový dojem: 65 %. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pri katastrofických filmoch je vždy nejaké priam štandardné zloženie prežitých,č i zachraňujúcich sa, tak trocha do toho vždy pripletú náboženstvá a tiež riadnu dávku hystérie. Tu anvyše aj veľa špiny a veľkej teploty. To putovanie bolo ešte fajn, horšie boli tie dialógy a postavy mi tiež nepripadali sympatické. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Som celkom fanúšik aj novej verzie, ktorú som mimochodom videl oveľa skôr než originál, ten až teraz. Takže potom ani nie je prekvapivé, že ma uhranul aj ten a pochopiteľne podstatne viac ako príliš uhladená Petersenova verzia. Dobrodružstvo Poseidona je prekvapivo temný, až drsný film s hutnou atmosférou, kde vážne neviete, kto umrie a kto nie a podľa sympatií, aké budete pociťovať k postavám, to nebude. Loď skutočne vyzerá už ako vrak, čo na začiatku skonštatuje aj Nielsenov kapitán, všetko je staré, hrdzavé a o to účinnejšie pôsobí na diváka celá výprava. Tento film, snáď až na expozíciu, takmer vôbec nezostarol. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Převrácení modelu se natáčelo v nádrži ve studiích 20th Century Fox, kde umělou vlnu vybudila vysoká "skluzavka", po které obrovský nápor vody stékal. (FIBO)
  • Natáčení bylo kvůli financím dvakrát odloženo. (džanik)
  • Většina vnějších záběrů Poseidonu byla natočena za použití modelu postaveného podle původních nákresů Queen Mary. (Skutečná Queen Mary se dnes nachází na Long Beach.) (džanik)

Reklama

Reklama