Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 253)

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná to rozhodně je, ale nejlepší film ? to asi ne. kdysi, před několika lety nepochybně, ale ted je několik filmů, které by tento kousek strčily do kapsy. Nepochybně Freemanova nejslavnější role a Darabontova nejslavnější režie, ale hned to neznamená, že film musí být nejlepší. Budíž, ať si to lidé myslí, já mám názor zcela jiný. Každopádně za krásných 120 minut musím hodnotit takhle : ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Tak to už tomu nemůžete dát 100%, tak jednou je to na prvním místě, tak to taky už konečně posuňte na konečnou!! A nebo nechcete křivdit Tom Hanksovi…. ()

kacirek_ 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem dokonalost. Myslím, že to je jeden z mála filmů, kteří předčili literární předlohu. Neuvěřitelně dojemný a lidský snímek, který je možné vidět stokrát a hádám, že neomrzí, ovšem již se nekoná ona závěrečná půlhodinka, kdy člověk zírá s otevřenou pusou a nevěří vlastním očím:-). jojo, klasika klasik. "Myslet na život nebo umírání, to je sakra pravda" ()

bery71 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jestli je něco pro mě ztělesněním popu a rádoby kvalitního umění bude to právě The Shawshank Redemption. Nepopírám, že film má své kvality a kdyby u nás v Čechách žil někdo, kdo by něco podobného natočil, byl bych hrdý. Ale bohužel stejně, jako u Amadea - kvalitu vidím, ale umění? Těžko. Já vidím jen to, co se líbí, to co se má líbit a má vydělat, vidím demagogicky vyprávěný sentimentální příběh v hodně kýčovitém obalu. Ale já kýč neodsuzuji, vždyť kýč je kýčem právě proto, že nikdo neví, jestli ho má zbožňovat, nebo nenávidět. A já jsem snad někdo mezi a doufám, že příště uvidím to, co vidíte vy. ()

Vakomlok 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem vždy viděl jen pár úseků v televizi a nechápal, proč jsou z Shawshanku všichni tak vyjevení. Nedávno jsem si udělal čas a konečně si to pustil od začátku do konce v originálním znění a... teď už to chápu. ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, kterému nemám co vytknout. Tenhle film se prostě musí vidět patří právem mezi minimálně top 10, ale dávám 3* jen kvůli tomu, že se na ten film podívám rád jednou do roka, ale sou prostě filmy, na které bych mohl koukat každý měsíc (osudový dotek, forest gump) a ty jsou pro mě 100%. ()

Wyder 

všechny recenze uživatele

První místo v místní databázi a podle mne po právu. Film má výhodu v tom, že se líbí velkému množství publika, což je v některých jiných žánrech dost obtížné. Ale v tomto případě je úspěch zcela na místě. Není tomu co vytknout, povinost každého "filmofila":)... ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější, nejdojemnější, nejupřímnější film všech dob. Aspoň pro mě, ale tipnul bych si, že nebude nikdo, kdo by o Shawshanku nemluvil v superlativech. I přesto, že sklouznutí ke kýči by se přímo nabízelo, dokáže si tento skvost udržet svoji filmovou tvář po celou dobu tohoto úžasného vyprávění. Ať už je to starý knihovník Brooks, který se bojí svobody, protože byl ve vězení až příliš dlouho nebo Red, který "všechno sežene" či Andy, který stále doufá v naději, která mu dá křídla. Určitě nebudu první, který bez váhání řekne, že kdo na konci nebrečí, nemá srdce. Já brečím i napodesáté. Jasná TOP 1! ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

Dost dobré a zajímavé drama, no popravdě ani nevím čím mě tak zaujalo, ale bylo to vážně něco.. Musím se přiznat že jsem to dlouho odkládal stejně jako např. Kmotra nebo Přelet nad kukaččím hnízdem a stejně tak jako u těchto filmů jsem se jenom bouchal do hlavy a ptal se sám sebe proč jsem je tak dlouho ignoroval.. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Říká se, že měl Shawshank smůlu, že byl natočený ve stejné době, jako Forrest Gump. Že kvůli tomu nezískal Oskara. No ale, potřebuje dokonalý film Oskara? Jen tvůrci jako takoví by si ho zasloužili, ale divákům to může být jedno. Dokonalost je dokonalost. Délka filmu je konečně zase jednou ku prospěchu, což se o ledajakém snímku říci nedá. Pět hvězdiček dát nechci, přecejen tenhle žánr není můj šálek kávy, nechci, ale přesto musím, protože si je Shawshank holt zaslouží. Propracovaný scénář, skvělá režie, padnoucí hudba, odevzdané herecké výkony - prostě všechno do sebe zapadá tak, že nic nikdy neruší. Ani jeden záběr diváka nevyvede z děje. Na první místo žebříčku Vykoupení ale dát nemohu - na první místo stále stavím Love Song for Bobby Long s dokonalým hereckým výkonem J. Travolty - je pro mě ještě o stupínek výš. ()

sbl 

všechny recenze uživatele

Rok devadesátčtyři byly opravdové žně pro světový film. Vždyť vznikly kulty jako Forrest Gump, Pulp Fiction a The Shawshank Redemption. Škoda, že Shawshank nepustili do kin o rok dřív nebo později, protože jinak by nebyl ochuzen o všechny ty oskary, které mu "ukradl" Forrest Gump a které zasloužil. Jediný film, kterému nemůžu nic vytknout a ani ho nechci srovnávat s Forrestem Gumpem, ale poprávu je jedničkou na našem milovaném serveru csfd a taky na světové databázi imdb.com kdežto Forrest Gump je až v třetí desítce. Čeští a slovenští diváci se asi víc ztotožnili s rolí Toma Hankse. Pro mě bude vždy jedničkou The Shawshank Redemption. Viděl jsem hodně filmů, které se mu přiblížily, ale ještě jsem neviděl film, který by se mu rovnal. Pevně věřím, že v budoucnosti někdo natočí film, který by se tomuto skvostu vyrovnal nebo ho překonal a doufám, že to bude co nejdřív, protože už čekám (a nejenom já) už přes patnáct let. A nakonec? Děkuji pane Darabonte, Morgane, Robbinsi a Newmana za tohle dílo. ()

Pr4d3d 

všechny recenze uživatele

Film, po kterém už nikdy nebude jako dřív. Film, který položí tolik otázek jako žádný jiný. Film, od kterého neodtrhnete ani na chvilku oči. Film, který vás dojme, překvapí, zaujme, motivuje. Film, kde se sžijete s hlavními hrdiny jako nikde jinde. Film, kde budete pořát o něčem přemýšlet. Film, se kterým zažijete 19 strastiplných, hrozných, težkých ale i krásných let s nejmilejším vězněm. Film, po kterém budete psát hromady dopisů. Film, kdy po konci budete jen zírat na konečné titulky. Film, který má nejkrásnější konec. Film, který měl získat ty Oscary. Film, na který už nikdy nezapomenete. ()

STina1 

všechny recenze uživatele

Nedá sa nesúhlasiť s napísanými komentármi, dá sa to hlavné - udeliť krásnych 5 hviezdičiek, ktoré tomuto filmu na 100% patria. Úžasný film, ktorý má v sebe veľa krásnych myšlienok a záver, ktorý ma jednoducho dostal a otriasol dušou na celej čiare. ()

Fr3nk 

všechny recenze uživatele

Jak už někdo psal, osobně jsem také velmi dlouho jsem uvažoval nad tím, jestli toto opravdu stojí za zhlédnutí a musím říct že ani trailer mě moc nenadchl, s vědomím že je to nejlíp hodnocený film tady na čsfd. I přesto, že jsem viděl všechny ty pozitivní komentáře a hodnocení, byla to dlouhá cesta k tomu filmu. Díky bohu, že jsem to nepropásl. ()

Isomut 

všechny recenze uživatele

Vykúpenie. Slovami neopísateľný príbeh celého diania vo väznici, ktorý bol dobrý už na začiatku až po samý koniec. Andy Dufferson sa vypracoval z väzňa na Vezenského Finančného Poradcu. Vedel si tam zaobstarať život, aby mu nikto neprekážal. Bol proste niekto. ()

kostej_ 

všechny recenze uživatele

Patrně nejpřeceňovanější věc, se kterou jsem se kdy setkal. Film je naprosto odtržený od života, plný nelogičností (způsob útěku, finančních machinací, potrestání "těch zlých") a nepravděpodobných náhod (Dufresneho ženu náhodou zastřelí zrovna v době, kdy on stojí před domem jejího aktuálního výskytu, doslechnutí se o skutečném viníku), jejichž jediným účelem je posloužit "dramatickému" prožitku. Mizanscéna je kýčovitě vyhlazená, podobně jako kostýmy, díky nimž jsem dostával dojem, že jsem na retro módní přehlídce, jejíž charakter dotváří i černobíle schematické postavy. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Co na tom všichni vidí? Měl jsem snad jedno oko zalepené? Dyť je tam chlápek, co dělá poskoka kreténskýmu řediteli věznice a pak najednou zdrhne. I když dost "pompézně". A je to dojemné, to je fakt. Pro mě srovnatelné třeba s "Útěk z Alcatrazu". ()

caroleen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších výtvorů světové kinematografie vůbec. Tomuto filmu není co vytknout, takže je škoda dále něco komentovat ***** ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Tu nemá zmysel nič vyzdvihovať, lebo všetko je tu vytiahnuté do maxima, spolu so Zelenou míľou pre mňa dva najlepšie filmy z väzenského prostredia, oba od istého režiséra, nebude náhoda :P. Ja si len prajem, aby sme mali viac filmov s odkazmi a niečo nám zanechali ako tento :) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Přidávat komentář o tomto filmovém skvostu v roce 2011 je zbytečné. Chtěl bych se zmínit o české verzi tohoto díla. Uvědomil jsem si, že ve Vladimíru Dlouhém jsme neztratili jen výborného herce, ale také vynikajícího dabéra. Andyho Dufresneho nadaboval naprosto dokonalým způsobem a nejinak si vedl i například u Forresta Gumpa. Škoda jeho předčasné smrti, bude nám velmi chybět!!! ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama