Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 253)

bacon 

všechny recenze uživatele

Nádej umiera posledná. Strhujúci príbeh odohrávajúci sa na mieste bez pravidiel, ktoré sú pre nás bežné. Na takom mieste človek zomrie v momente keď stratí nádej a vieru. Tak dokonale stvárnený príbeh o nádeji, viere a ľudskom odhodlaní podaný Timom Robbinsonom a Morganom Freemanom ma dojal k slzám, nebol som schopný ani "pauznúť" a odbehnúť na WC. Jeden z mála filmov, čo môžem opakovane pozerať do bezvedomia a na konci po titulkoch čumieť do blba a rozmýšlať a rozmýšlať a ....... ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Nechápu zdejší rozjařenost z tohoto filmu. Viděl jsem jen normální příběh z basy, který byl sice o něco lepší než ty ostatní, ale jinak ničím vyjímečným abych tomu dával nálepku nejlepší film na světě. Řekněme že bych mohl dát 4 bodíky, protože by mě mohl strhnou na svou stranu početný houf hodnotitelů, ale budu se držet svého osvědčeného rozhodování a dám za 3. Nebýt Freemana a Robbinse, dám ještě o jednu míň. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Tak toto je fenomenálne dielko! Dojemný príbeh, plný nádeje a túžby po slobode. Tim Robins a Morgan Freeman a ich nezabudnuteľné herecké výkony. Právom jeden z najlepších filmov svetovej kinematografie... Človeku sa ani nechce veriť, že toto vzyšlo z mysle Stephena Kinga NÁDHERA Videl som 1x v originálnom znení s českými titulkami --------------------- 100% ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Urcite sa nikto necuduje,ze tento film je na prvom mieste v rebricku najlepsich,zasluzene,Frank Darabont je genius,natocil veldielo,ktore uz asi nikto neprekona,excelentne herecke vykony to vsetko len potvrdzuju,krasna drama z vazenskeho prostredia s nadhernym koncom,ktora sa mi vryla do celeho tela,jednoznacne plne hodnotenie a keby sa dalo,dam este vyssie...:-) ()

patr 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem před shlédnutím nic nevěděl ani nečetl a o to větší nádhera to byla - viděl jsem vše co může filmařina nabídnout v průběhu necelých 2 1/2 hodiny a dodnes si ten pocit pamatuju. Ale je to stejně krása, co ?! Jestli to není nejlepší film všech dob, pak který .....? ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Naprosto jedinečná záležitost.Skvělí herci,skvělý příběh a skvělý a dojemný závěr.Tohle mělo získat v roce 94 oskara za nejlepší film!! Holt,Forrest Gump byl politicky korektnější. ()

Misery 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který je ještě lepší než kniha Stephena Kinga! I když pro mě stejně zůstane no. 1 Osvícení Stanleyho Kubricka. Ale neříkejte to Stephenovi Kingovi ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Ten by na mě za tenhle názor poslal Kukuřičný děti :-) ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Film, ke kterému se mi nechce vlastně nic psát. Film, který ve mě probudil smršť silných emocí, po jehož skončení jsem měl mrazení v zádech a nechtělo se mi říkat vůbec nic. Kdo neviděl, nepochopí, kdo viděl, nezapomene. ()

valheru 

všechny recenze uživatele

slovy : pět hvězdiček Vynikající film který ukazuje život takový jaký je a lidi, kteří jej žijí na ne zrovna příjemném místě. Ukazuje jak se člověk může i nemusí vypořádat s osudem. ()

Smidak 

všechny recenze uživatele

Film, který má v sobě tolik lidskosti, že to nemá obdoby. Viděl jsem ho už asi 6x a pokaždé je to úžasný zážitek. 101%. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Při koukání na tento film mě napadlo jedno... VELKÝ FILM. Sice nemůžu říct, že bych se na něj dokázal koukat dokola, ale rozhodně mě oslovil. Nejvíce mi vyrazila dech scéna, jak rozčilující se ředitel Norton prohodil v cele kámen tím plakátem, načež kamera projela celým tím tunelem........... ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobré, originální příběh, který nenudí ani chvíli, Herci s velkým H hrají koncert, který je ve výsledku tak dokonalý, až nejlepším není. Pro mne. Zkrátka nejsem z něj tak odvařen, abych ho propagoval, nebo souhlasil s No. 1 filmem všech dob. Nezapomenutelnou scénou je ovšem Redovo poslední vyjádření u poroty posuzující jeho napravení. "Je mi to u prdele." ()

Merggie 

všechny recenze uživatele

Tento film je vynikajúci z viacerých dôvodov. Prvý: My ľudia dokážeme uveriť všetkému. Aj tomu, že existuje dokonalý nevinný trestanec, ktorý vďaka malým, ale dôležitým reformám vytvára z prísne stráženej väznice relatívne útulnú študovňu a idylické miestečko (odkiaľ sa z rôznych dôvodov ťažko odchádza). Dôvod číslo dva: Záporáci sú na pohľad hnusné stvorenia vhodné akurát tak na zmývanie. Preto vždy, keď je spektrum postáv čiernobiele, očakávame, že mat dostanú čierne figúrky. Stimuluje nás teda pocit, že sme v obraze, a že máme v našich citoch jasno. Dôvod číslo tri: Vzrušuje nás motív slobody a šíreho Pacifiku. Uvedomujeme si, čo máme a čo by sme mohli stratiť nejakým nepodareným výstrelom, či poobedňajšou pyrotechnickou párty. Číslo 4: Sme požierači prekvapení a bažíme po senzačných zvratoch. Číslo 5: Nikdy sme nevideli Morgana Freemana a Tima Robbinsa hrať životné výkony. Sme radi, že sa nám ponúklo danej pocty. Číslo 6: Sme náchylní na kecy o nádeji, aj keď vieme, že často vyprchá skôr ako zomiera. Číslo 7: Hlavným dôvodom úspechu tohto filmu je matematicky presné zosúladenie predošlých dôvodov. Tento film je jednoducho dôvod sám o sebe. Je to samá príčinná podstata filmu. ()

asfalt 

všechny recenze uživatele

Úchvatne dojímavý príbeh. Písať o tom, že ten film je dokonalý, by bolo asi zbytočné. Ja osobne som ho videl už nespočetne veľa krát a s určitosťou viem, že ešte veľa krát si ho pozriem. Snáď ani samotný King neveril, čo sa Darabontovi podarí vykúzliť z jeho adaptácie. ()

Fulham 

všechny recenze uživatele

Tak musim uznat, nejlepší drama co jsem kdy vyděl. Tim Robbins a Morgan Freeman byly famozní. Ta jednička zde na CSFD, je určitě správně. ()

piotro 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší film aký som kedy videl. Je asi zbytočné opakovať všetky prídavné mená. Videl som ho uz asi 10 krát a stále sa pri ňom nenudím. Nestáva sa mi to často pri sledovaní filmov, ale pri scéne na streche a úplnom konci tohto filmu sa mi tlačia slzy do očí. Odkedy som videl shawshank, Morgan Freeman sa u mňa zaradil medzi najlepších hercov. Škoda že za túto rolu nedostal oscara ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama