Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (606)

nunka 

všechny recenze uživatele

Hrdinstvo a morálka a starý dobrý Clint, aj keď tentokrát príliš veľa "vlajok", príliš veľa idealizmu a premrštená dĺžka..Niektoré momenty boli vo filme silné, avšak výsledný produkt príliš za srdce nechytí. Mandela bol vykreslený ako sám Pánbožko, dokonalý, nezdolný a od Clinta to vyznieva LEN ako oslavná óda, ak tým nič iné nechcel povedať. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Skvělý a dojemný film, o tom, jak léčit dvojbarevný národ rozdělený apartheitem láskou, odpuštěním a hlavně s rugby. V reálu si sice rozhodně nemyslím, že byl Mandela dobrý prezident, ale účel filmu to rozhodně splnilo. Jelikož film vtáhne diváka do děje téměř okamžitě a provede ho několika skvělými zážitky ve kterých Morgan Freemen a Matt Daenon na plátně excelují. Navíc závěr je pořádnou pocitovou bombou s moc hezky zvoleným happy endem. Jsem moc rád, že se mi tento film konečně podařilo odškrtnout ze seznamu. 84% ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.7/10] | me: Obrovské myšlienky veľkého muža, ktoré zmenia JAR vďaka múdrosti, rozvahe a jednoznačne rugby. Príjemné na pohľad aj keď faktor dokonalosti Mandelu je až moc nadnesený. Vďaka za športovú polovicu filmu, je zaujímavé presvedčiť sa o tom, že rugby ako šport stoji za prd. (Soccer rules !) Motivácia, láska ku krajine, odpustenie,... to sú až príliš opkaujúce sa motívy. Ako rozprávka o dedovi vševedovi, jeho synovi, ktorého nikdy nemal a vôli dostať sa až za hranice možností s ušľachtilým cieľom je to fajn + herecky na veľmi vysokej úrovni (ako Freeman tak aj Damon), avšak Clint tu niekde urobil chybu a akosi nezapôsobil ako to on vie (Gran Torino, Changeling , ...). Film nie je zlý, to vôbec nie, ide skôr však o ódu na Mandelu (patetický chválospev). Boh žehnaj Afrike ! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

O ragby se zajímám asi stejně jako o JAR, sportovní dramata nepatří mezi můj šálek čaje a přesto mě Clint dokázal strhnout. Dokonce ve mě vyvolal vzpomínky na jiný rok a jiný sport. Morgan Freeman vynikající (kéž by všichni prezidenti vyzařovali takový klid a jistotu), Matt Damon nabouchaný jako snad ještě nikdy. Opravdu povedené. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Ač jsem byl před zhlédnutím dost skeptický, naštěstí se mé obavy nenaplnily. Pořád se jedná o Eastwoodův slušný režijní standart s dobrou kamerou a uspokojivým hudebním podkresem. Z herců dosáhl nejvýš Morgan Freeman, na jeho výkon je vždy radost pohledět, který je ještě podtrhnutý tak velkým charismatem, že s přehledem utáhne celý film. Tři a půl hvězdy, 65% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Během tvorby filmu se z Clinta Eastwooda stal velký fanoušek ragby. Sledoval hodně zápasů každou noc a vždy příští den o nich mluvil. (viperblade)
  • Ve filmu se vyskytuje mnoho předmětů, které v roce 1995, kdy se děj odehrává, ještě neexistovaly. Příkladem je sportovní oblečení, boty, míče, auta, reklamní panely nebo mince. Také při ragbyových zápasech a trénincích se objevují prvky, které byly do pravidel zařazeny až později. (skudiblik)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama