Reklama

Reklama

Chlapec v pruhovaném pyžamu

  • USA The Boy in the Striped Pajamas (více)
Trailer

Osmiletý Bruno žije se svojí rodinou v Berlíně, kde má i spoustu přátel. Jednoho dne se ale musí rodina přestěhovat, protože Brunův otec, nacistický voják, dostal novou práci na venkově. Nový domov je chladný a plný nacistických vojáků, a protože v okolí nikdo jiný nežije, vypadá to, že Bruno nové kamarády jen tak nenajde. Hned v první chvíli si ale všimne „farmy“, na kterou vidí ze svého okna. Farma je ve skutečnosti koncentrační tábor... Bruno se stále nudí, rád by vyrazil někam ven, ale smí být pouze před domem. Brunova sestra Gretel tráví hodně času s nacistickým vojákem Kotlerem. Jednou Bruno náhodou objeví cestu z domu. Také si všimne černého kouře, který vychází z „farmy“, pak upadne. Pomocník Pavel Bruna ošetří a jeho matka mu za to poděkuje. Pavel býval kdysi lékař, teď škrábe brambory. Brunovi se podaří zmizet z domu a na svojí výpravě narazí na tábor, za jehož plotem sedí osmiletý chlapec Shmuel. Bruno se s ním skamarádí a chodí ho často tajně navštěvovat. Bruno pořád nechápe, kde to vlastně Shmuel žije, ale ví, že je Shmuel Žid. Dvakrát týdně mají Bruno a sestra domácího učitele, který je učí nacismu. Z malé Gretel se stává nacistka a věří v Hitlera, její matka je z toho v šoku... Za Brunem a jeho rodinou přijede na návštěvu děda, babička odmítla přijet, protože je proti tomu, co její syn dělá. V den slavnostní večeře se Brunova matka dozví, že je tábor vyhlazovací a s manželem se hrozně pohádá. Od té doby se Brunova matka chová jinak. Na večeři se voják Kotler prořekne, že jeho otec utekl ze země, protože nesouhlasil s tím, co Hitler dělá. Brunův otec to slyší nerad. Kotler je z rozhovoru velmi nervózní, a když sluha Pavel omylem rozlije víno, Kotler ho na chodbě umlátí k smrti. Gretel pak řekne Brunovi, že „farma“ je pracovní tábor a že Židé jsou nepřátelé. V domě se chystá promítání a slavnostní večeře a Shmuela poslali, aby tu leštil sklenice. Když mu dává Bruno jídlo a povídají si, přistihne je Kotler. Bruno Shmuela zapře... Brunův otec pak promítá lživé video o tom, jak krásné je to v táborech, a Bruno mu uvěří... Bruno chodí za Shmuelem každý den, ale ten tam není, až se jednoho dne zase objeví. Shmuel má poraněné oko, někdo ho zbil. Bruno se Shmuelovi omlouvá a on mu odpouští. Brunova babička zemřela během bombardování a na hrob jí poslal kytku i Hitler. Brunova matka chce kartičku s jeho podpisem sundat, protože ví, že by ji tam babička nechtěla, ale Brunův otec jí to zakáže. Brunovi rodiče se pak doma pohádají, Brunova matka nazve svého manžela nestvůrou a chce i s dětmi pryč. Brunův otec tedy dětem oznámí, že se budou druhý den stěhovat. Bruno tu ale chce zůstat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 091)

vtelenie 

všechny recenze uživatele

84% - aj ked je vo filme vela absurdit, tak vsetky sleduju uslachtily ciel, a to demaskovat perfidnost nacistickeho rezimu, mimochodom aj Beniniho Zivot je krasny je postaveny na absurditach, ktore nevadia. Atmosfera sa postupne graduje a poslednych 10 minut je pre slabe duse nepozratelnych. Videl som drvivu vacsinu filmov o holocauste, ale takato silna scena nie je ani v Schindlerovom zozname alebo v Pianistovi (asi najlepsi film o holocauste vobec). Taketo filmy by sa mali tocit, nie len preto aby sa nezabudlo na hrozy 2WW, ale aj pre uvedomenie si, ze nemozeme stratit nasu ludskost a hlavne, ze deti su deti a ziadny Židia alebo Cigani alebo nacisti, proste nevinne deti. ()

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Tenhle styl filmů mám opravdu rád. Kvalitní drama z války, navíc z pohledu osmiletého dítěte tomu dává jiný rozměr. Myslím, že většina scén byla perfektní, nic bych zřejmě neměnil. Akorát je směšné si myslet, že by si dítě jen tak přiběhlo k táboru a nebylo viděno jak si povídá s vězněm, nosí mu jídlo, hraje si, atp. Všude by určitě byla stráž, ale na druhou stranu to byl právě cíl příběhu, spojení dvou dětí, kdy se každé nachází na opačném konci. Závěr je strhující, u kterého jsem se sotva nadechnul. Doporučuji všem ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Nelze se vyhnout srovnání s filmem Život je krásný, dalším skvělým kouskem na téma dětská naivita versus válka. Dětské vnímání světa působí při setkání s hrůzami druhé světové války (potažmo jakékoliv války) neskutečně mrazivě. Přiznávám, že dětský pohled na věc mě tak nakazil, že po skončení filmu chvíli trvalo, než mi došlo, o jaké zvěrstvo v příběhu vlastně šlo. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Filmy so zidovskou tematikou nie su ziadnou novinkou, prave naopak. Pri stokrat omielanych temach sa hranica gycu a otrepanosti a tento film nebezpecne balansuje na hrane. A co ma vzdy neskutocne vytacalo, a zrejme sa to uz nezmeni, ked sa v takychto historickych filmoch hovori tou strasnou mutantskou anglictinou, az ma clovek dojem, ze sleduje vlastne pribeh z americkeho prostredia. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Moc zdařilé dílo, kde se očima malého chlapce podíváte na holocaust. Je to dětský filtr, přes který to chápete vy, ale ne už malý klučina. Vše vyvrcholí silným emocionálním závěrem, kdy vám spadne čelist dolů. Herecké výkony dětí byly na jedničku s hvězdičkou. Trochu mě dostala sestra malého hrdiny, která si ve svých 12 letech lepila na stěnu plakátky vůdce a jiné nacionální propagandy. Ne, že bych se jí divil (určitě byla členkou Hitlerjungend), ale když si uvědomím, jak se doba mění a dnešní děvčata si lepí plakáty z Bravogirl..... ()

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Krásne a smutné, lahodné a citlivé ba aj realita či fikcia. Každý si vyberie to, čo tam videl. Ja beriem prvé dve. A keď to spojím s Hornerom, ktorého mám rád, nevidím to na menej ako 5*. Páčilo sa mi to tak ako to bolo podané, vzhľadom na to, že filmov podobnej tematiky (avšak bez detí) je neúrekom. Skrze deti je to vždy citlivejšie, srdcervúce a aj preto je film takým silným. Herci boli výborný, život prostých Nemcov názorne podaný a okorenený o temný holocaust, takže jednoznačne odporúčam. ()

c.miri 

všechny recenze uživatele

Pod názvem tohoto filmu jsem nalezla jedno z nejlépe zpracovaných dramat válečného období. Příběh lišící se od většiny ostatních válečných filmů tím, že neprobíhá na bojišti kde jsou prolévány hektolitry krve ale jaksi v zákulisí, naskýtá intimní seznámení s postavami za což se klaním režii. Není nouze o výborné herecké výkony ( zvláště dvou malých hrdinů ) , dramatičnost a spád děje, to vše na podkladě perfektního scénáře. Všichni lidé pláčou stejně, ať už židé či němci. Jen škoda že v té době se pláč židů nebral vážně..toho odporného němce ve filmu mi opravdu líto nebylo. Pro mě osobně byl film přínosem, na chvíli jsem utekla od záplavy upovídaných komedií a prostřílených stříleček a připomněla si kruté a bohužel pravdivé události minulých let. Musím doporučit! ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Pojetí filmu dětskýma očima se mi zde velmi líbilo, nebylo to násilné, tvůrci to příliš neprotahovali, takže výsledný efekt se v závěru dostavil. Trochu mi to připomínalo Život je krásný, zde to však bylo umocněno ještě přátelstvím dětí na opačných stranách barikády. Solidní drama, poměrně originální námět se povedlo úspěšně ztvárnit. U mě se žádný velký útok na emoce nekonal, ale sílu to v závěru mělo určitě. :) ()

andaa 

všechny recenze uživatele

SPOILERS: Panebože FUJ, tak tohle je skutečně silné kafe...Něco takhle NECHUTNÉHO jsem snad nikdy neviděla... A jeden z mých nejodpornějších zážitků vůbec... Srovnatelný s návštěvou Osvětimi... A to nejsem přecitlivělá....vážně ne... Možná jsem blbá, protože jak toskončí mi došlo až když se Bruno prokopal dovnitř... Jo, věděla jsem, že to skončí špatně, ale že umřou oba mě teda ani ve snu nenapadlo..Nejhoší filmová scéna? Jak je zavřou v tý komoře, zaklapnou záklopky... a sypou Cyklon B...U toho se mi udělalo fyzicky nevolno... a ta pohledy starších na ty chudáky, kteří netuší, co je čeká...na ty dvě děti, jak se chytnou za ruce a společně umřou...oba nevinní, jeden prominentní...A záběr na matku, které dojde..a řve jako zvíře, přitom stačilo tak málo..nedovolit mu jít na houpačku... Zajulo mě i zobrazení typové..světlovlasí lidé byli zlí, tmavovlasí (matka, Bruno, babička) měli k těm zvěrstvům odpor... Zajímavě znázorněno, mě to teda trefilo přesně tam, kam mělo, ale pochopím,že některé ne... ale ta naivita v kontextu války podaná tragickým způsobem (na rozdíl od la Vita e Belle) je skutečně masakr... Cel film je takový lážo plážo pohoda...o to víc závěr udeří. Nedoporučuju koukat v noci... a pro slabší povahy raději nedopuručuju koukat vůbec...hrozí, že vám bude fyzicky zle... výborná kamera, soundrack, herecké výkony...VŠECH.. ()

Druury 

všechny recenze uživatele

POZOR, SPOILERY!!!!!!!!Už od první chvíle co přišel na scénu Pavel jsem věděl že tenhle film neustojim. Snad u žádného filmu jsem nebyl víc znechucenej a nasranej na ty zasraný fašisty! hrozny... smutný jak dětem cpali do hlavy kdejaký sračky o tom jak jsou židi špatní atd a přitom pravda uplně jinde.. totální bezmoc po tom co Bruno prolezl pod dráty. Nějak jsem tušil že to dopadne zle.. ale nepřipouštěl jsem si to. opak byl pravdou. Ti co si dělaj neustále z fašismu prdel a rádoby si hrajou na nácky bych nakopal do prdele.. jsem timto filmem poznamenanej.. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Já nensášim filmy s totuou tématikou a na druhou stranu mě to zase zajímá! Konec byl neuvěřitelný. Od té doby co Bruno proklouzl do tábora jsem nedýchal a čekal a obával se nejhoršího jak to dopadne a mé obavy se vyplnily. Za malé nedostatky, ale dávám plný počet ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Nerealistický, ale obrovsky jímavý příběh o kamarádství syna SS-mana a židovského chlapce, spadajícího pod jeho kontrolu. Pohled na notoricky známé skutečnosti, ovšem velice nevšední cestou. Tohle, společně s až brutálně vygradovaným závěrem, dává celkem 4 ****. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Film byl výborně natočený, rozhodně nezůstal pozadu za knížkou. Výkony obou chlapců byly velmi přesvědčivé a Vera Farmiga byla taky skvělá. Závěr ve filmu vyzněl ještě o dost emotivněji než v knížce, byl hodně drsný, ale zároveň si jiný ani neumím představit. Seděla jsem u televize chvíli bez hnutí, i když už doběhly titulky, a to jsem věděla, jak film skončí. ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Schindlerův seznam je určitě jeden z nejlepších válečných filmů, ale viděl jsem jednou a asi mám splněno. No a je tady další takový film-Chlapec v pruhovaném pyžamu. Začátek je celkem idylický-taková pěkná procházka přírodou. Ale jen do chvíle, kdy se objeví ostnaté dráty a za nimi koncentrák. Hlavní hrdinou je obyčejný kluk, který si najde stejně starého kamaráda, ale na druhé straně toho ostnatého plotu. No a tohle přátelství připraví konec filmu, u kterého spadne brada všem. Není na škodu jednou za život vidět film, který už z hlavy nedostanete a pochopíte co se ve skutečnosti dělo za zvěrstva. ()

jab 

všechny recenze uživatele

Příběh podaný očima dětí byl skvěle emotivně promyšlený, ale určitě by mohl být zajímavější. Konec mě však dostal, proto 80% ()

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Ťažká komorná dráma,ktorá sa na tému holokoaustu pozerá naivnými detskými očami!Prvá polovička plinie síce dosť pomaly a nezáživne ale tá druhá to všetko dobodky vynahradzuje!Hlavne záver my vyrazil dych!K tomu uveritelný David Thewlis ako velitel koncentračného tábora a milujúci otec zároveň alebo obaja chlapčenský predstavitelia Bruna a Shmuela,ktorý podali na svoj vek skutočne ohromné výkony a ako bonbonik pochmúrný hudobný doprovod Jamesa Hornera! ()

Související novinky

Scorsese zavrhl Di Capria

Scorsese zavrhl Di Capria

18.03.2010

Neměl ale na výběr. Hrdina jeho nového filmu totiž bude mít pouhých 12 let, a přestože je Leo „věčný kluk“, tohle bychom mu asi neuvěřili. A tak se Marty musí alespoň dočasně vzdát svého oblíbeného… (více)

Reklama

Reklama