Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 6

Recenze (2 201)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal. Stmívání se sice zahalilo do laciného looku, který se snaží být děsně cool a často se mu to moc nedaří, jenže Kristen Stewart je prostě sympaťačka a táhne tuhle lovestory mezi obyčejnou dívkou a upírem vpřed celkem bez problémů. Je škoda, že se film díky provařené pointě (Baf! Cullenové jsou upíři! Kdo to čekal, když má každý z nich na sobě jen dvacet kilo bílého pudru...) rozlomí na dvě půlky a Catharine Hardwicke musí hodinu práce smést ze stolu, aby mohla přejít do akčnějšího módu, který však díky až úsměvně špatným trikům dost ztrácí na síle. Ne že by byly postavy z první půlky nějak valně sympatické (Indiána vyměnit!), ale člověka potom zamrzí, že se musí potýkat s novou bandou, z níž nikdo, z pochopitelných důvodů, nestihne říct víc než dvě věty. Ale abych se dostal k největšímu problému Stmívání. Kdo tam proboha obsadil Roberta Pattinsona? Ten člověk neumí hrát! Nevím, jak to maskoval ve čtvrém Potterovi, ale Pattinson je totální dřevo a spolehlivě likviduje většinu dramatických scén. Snad půl filmu jsem vážně přemýšlel o tom, jestli se nejedná o nějaký sofistikovaný vtip, který pochopí jen ten, kdo četl knihu, ale silně o tom pochybuju. Nakonec i přesto Stmívání hodnotím docela pozitivně, protože výrazně nudné pasáže jsem nezaznamenal, při Pattinsonových výstupech jsem se alespoň zasmál a celé je to jen neškodná báchorka pro ty, co neznají Buffy (nebo už ji naopak znají nazpaměť), která mě nijak výrazně neurážela. 6/10 ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Po tomhle hodnocení asi budu za magora a malé pubertální děvčátko, ale mně se to fakt líbí :) Výborně jsem se bavil, fascinovaně jsem sledoval práci kamery, nechával se unášet hudbou a pozoroval, jak z Pattinsona vyrůstá horší verze Nicholase Cage (když Bella v desáté minutě filmu vejde do třídy, tak ty Edwardovy reakce jsou k pochcání! Doslova!). Svítící upíři a mizerné triky mi zas tak moc nevadí a kvůli scénám jako upíří basebalový zápas bych na to zašel do kina. Film hlavně na efekt a to na mě působí. ()

Reklama

LihO 

všechny recenze uživatele

Ten scenár je trápne zúfalstvo. Keby som sa zo všetkých síl snažil vymyslieť čo najstupídnejšiu scénu, ktorej jediný ciel by bol čo najviac potopiť a zhovadiť tento film, tak by som ani zďaleka nevymyslel také sračky ako: upíry v búrke hrajú baseball, upír sa na slnku trbliece... na vymýšľanie podobných vecí treba jednoducho talent ^^ ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film si bere z knihy to nejlepší a vyhýbá se tomu, co Meyerová nezvládla, čehož je skutečně hodně (dá se říct, že je mizerná spisovatelka). Díky tomu považuji film za lepší dílo, než je samotná knižní předloha.. Stejně se ale film nemůže vyhnout některým zásadním problémům, které tvoří kořen knihy - například úplně všichni čtenáří (diváci) vědí, že to je kniha (a film) o upírech. Stejně se ale dílo tváří hrozně tajemně a totožnost Cullenových potvrdí snad až někdy v polovině. Což je prostě blbý, nefunguje to. Čtenář-divák jen čeká, až to tý Belle konečně docvakne..a čeká.. a čeká. Mezitím se rozjíždí prachobyčejná romance, která je ale přecejen dobře natočená, takže se na to dívat dá. Je mi úplně jasný, proč už existují čtyři knihy, film má obří komerční úspěch a točí se druhej. Uplně vidim ty holčičky, jak to žerou:) No a nedivim se jim. Ale mě to nic moc dát nemůže. Takže, jak už jsem napsal - rozhodně mnohem lepší než kniha, ale stále jen průměrný a mooc dlouhý film. Dle špatné předlohy nelze natočit dobrý film. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

cítím se vinný tím, že sem dal tři hvězdičky a že jsem si to docela užil.. Takže to asi bude to všemi opěvované Guilty pleasure. Pro mně, teda. Teď s odstupem času můžu psát tento koment s vědomím toho, že Nový měsíc se nepovedl ještě mnohem víc. Takže to moje hodnocení asi bude odpovídat. Na hlavu padlé dialogy, vyznání lásky a velice originální akční scény (scéna). Ale zas na druhou stranu ten klasický pocit něčeho neznámého, něčeho nového, třeba to Bellino hledání v knihách o upírech a zjištění tvrdé pravdy, jemné pomrkávání a narážky na Jacoba, o kterém ještě nikdo nic neví, krásné prostředí, ve kterém se to odehrává, obstojný výkon hlavní postavy, jak pro GP stvořené scény jablko, představování Cullenů v jídelně a další a další. ne, určitě to nebude tak špatný film, jak se říká. Minimálně jednou pobaví svojí snahou být něčím víc, než je. Ale soundtrack je prvotřídní, za něj a za ten fajnej střeštěnej pocit po filmu dám jednu hvězdu navíc. Opravdu si nemyslím, že by se měl dopředu odsuzovat film jen kvůli tomu, že je mezi cílovou skupinou tolik fanatiček a tolik hypeu. 3 ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Snímek byl tři roky po uvedení osmým nejvyhledávanější film na internetu. Jeho hvězdy se současně umístily mezi třicet nejvyhledávanějších herců na internetu. (Sufferer)
  • Číslo týdeníku The Entertainment Weekly s obálkou s hvězdami filmu Stmívání se stalo nejprodávanějším vydáním roku. (Sufferer)
  • Lístky na film se v USA vyprodaly již dva týdny před premiérou. (Sufferer)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama