Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Belgickej Tobey Maguire (nemůžu si pomoct) měl rád videohry, fantu a, kdo ví proč, lepily se na něj hezký holky, pak se ale ukázalo, že to není tak úplně pravda a ještě k tomu rozkopal na maděru celej počítač, tož to už jsi mě Bene nasral, takhle nejlepší kamarádi nebudem, holt budeš jen další z mnoha... Mazej. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Ben je docela podivín. Reálný svět je mu cizí, odtažitý a nepřátelský. Nenachází v něm nic pozitivního, protože se často stává cílem šikany ze strany spolužáků. Ten potřebný klid nachází ve světě virtuálním a to díky počítačové hře ArchLord, kde je naopak nebojácným hrdinou a ochráncem. Teda řeknu vám, já zažívat něco podobného, tak koupím zásobu chipsů a energeťáků a od monitoru se už nadobro nehnu. Jenže to Ben ne, tomu se zjevně nechce přijít o panictví doma se svojí levačkou (druhou rukou totiž svírá myš) a tak si venku koleduje o přesdržku víc a víc. A aby toho nebylo málo, tak se navíc ještě zamiluje (nebo spíše ta krásná holka nějak nesmyslně do něj, pak přijde jeden z filmových zvratů, po něm další a další.. A nakonec zjistíme, že všechno je úplně jinak. ()

Reklama

oje 

všechny recenze uživatele

Film na téma šikana, v nemž se na paškál dostane hluboce introvertvní autista, který se nemůže bránit, je samo o sobě dost silné kafe. Jeho trápení postupně graduje a příběh se blíží k cíli nečekanými cestičkami, nicméně největším zásluhu na úspěchu má forma, která o Benovy vypráví. Díky zpracování divák může situaci sledovat skrze jeho oči, nahlédnout do jeho mysli a až nečekaně dobře tak film nechává diváka poznat, jak se svou psychickou poruchou vnímá. Po emotivní stránce tak film zafungoval skvěle a silně sugeruje jeho nervozitu, stress a sledovat se nechá s pěkně zatajeným dechem. Podobnou trízní si projde další introvertní chlapec v Zkažená mládež. Alternativa: Klass, Ondskan, Speak. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není založen přímo v tom autistickém duchu.Je to takový "deníček" outsidera Bena,který se denně vypořádává se svou poruchou tím,že se plně ponoří do hraní fantasy hry ve které je takříkajíc "zakoukaný" do postavy jedné slečny.Má takový svůj alternativní svět, ve kterém si s ní povídá osobně a sbližují se čím dál více.Ovšem je to samozřejmě jen sen a ve skutečném světě musí Ben čelit posměchu ve škole.Takováto nepříjemná forma pozornosti,kterou na sebe Ben nevědomky strhuje se díky duchapřítomným spolužákům a jejich telefonům dostane až k rodičům nemocného chlapce.Již zmíněná slečna po pár incidentech začne mít o Bena strach a tak mu napíše a jakoby tato skutečnost spustila velkou vlnu zlých událostí.Posledním poselstvím tohoto filmu a to asi tím hlavním je snaha,kterou si možná sám Ben neuvědomuje - a to,že je to vlastně takový apel společnosti o vzájemnou toleranci.Neskutečně mě překvapilo to,že video,které natočila jeho rodina,že "skočí" na lodi do vody a "utopí se" a tím vlastně sděluje svým spolužákům a učitelům stejným způsobem něco, co cítí a poučí je.Nezbývá nic jiného než pochválit skvělý závěr ,kdy si všichni "pozůstalí" myslí,že se jim zjevil duch hlavní postavy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Keby tak ostatní vedeli, aký boj niektorí ľudia zvádzajú každý deň so sebou samým, so svetom a so životom (sú to síce synonymá, ale význam toho boja aspoň umocňujú). Keby to vedeli, možno by sa ho snažili tým krehkejším jedincom uľahčiť a nie skomplikovať. Ale jedine keby si nepotrebovali ventilovať komplexy a vychutnávať pocit moci. Keby bolo keby, neboli by autisti ani šikana a psychika by bola stroj, ktorý vie každý jeden človek ovládať vlastnými rukami. Lenže funguje to trochu inak a život máme na to, aby sme sa s ním učili narábať. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama