Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Recenze (455)

Baxt 

všechny recenze uživatele

Těsněji provázat příběh s muzikálovými čísly je fajn nápad. Mnoho výstupů tak není jen projevem náhlých emocí, místo toho posouvají děj kamsi dál ("You Were Meant For Me" nahrazuje dvoření), případně plní funkci názorné ukázky ("Fit as a Fiddle" pro posluchače a diváky, "Broadway Rhythm Ballet" pro producenta). Jenže to je dvousečná zbraň. Problematické je násilné vmontování hudebních čísel do scénáře, právě protože to není pouhá šou, často působí nepatřičně a film brzdí (samotné "Singin' in the Rain"). Největší katastrofou je ale dokonale zbytečná a nesmírně otravná postava Donalda O'Connora, zosobnění pokleslé muzikálové atrakce, kterou by někdo měl zavřít do klece a zahodit klíč. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu síla. Ocenění: Oscar 1952 - nominace: vedlejší herečka (J. Hagen), hudba (muzikál) Zlaté glóby - herec v muzikálu/komedii (D. O'Connor); nominace: film (muzikál/komedie) BAFTA - nominace: zahraniční film (USA) Film má jiskru, nádhernou choreografii, sílu a prostě vše co by měl správný muzikál mít. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech je Zpívání v dešti příjemně naivní, nechybí tu ani spousta humorných situací, ale i tak mě za chvíli ten běloskvoucí úsměv Genea Kellyho a mírná retardovanost Donalda O'Connora přestaly bavit a v závěru se pak už jenom do puntíku vyplnila celá šablona pravého optimistického amerického muzikálu. I přesto bych chtěl ale zmínit několik zajímavých nápadů, hlavně pak "muzikál v muzikálu", který kromě toho, že je skvěle tanečně zinscenován, ve filmu je vlastně naprosto zbytečný a klidně by se mohl vystřihnout. Jenže pak už by tu zase nebyla ta roztomilá naivita, takže se to nakonec do filmu docela hodí. Ale abych se do toho nezamotal - všimli jste si, jak je hlavní ženská "hvězda" podobná další, stejně ukřičené "hvězdě" z Allenových Výstřelů na Broadwayi? Tady se ale nesnesitelnost hlavní hrdinky neřeší tak radikální cestou, to si Gene Kelly radši nazuje stepovací boty a pěkně nám všem zatančí. Klidně i bez deštníku. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

V souvislostis tímhle filmem mě napadají výrazy jako nezapomenutelný, geniální, dokonalý, nádherný, strhující a hlavně neuvěřitelně vtipný. Moje nejoblíbenější scéna je Good mornin', která mě odrovnala mnohem víc, než slavné zpívání v dešti samo o sobě. Po padesáti letech na výtečné dvoudiskové edici se spoustou dokumentů a skvělým komentářem, ve kterém promluví mj. i Baz Luhrman. Herci jsou vážně skvělí, choreografii dosud nepřekonal žádný muzikál, který jsem viděl, a hláška "Do somethin', Cos, call me a cab!""OK, you're a cab." je jedna z nejvtipnějších, se kterými jsem měl kdy tu čest. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je toto rodič pravých dobrých muzikálov. Tanečná a spevácka cesta do raja s fenomenálnymi hercami akými boli Gene Kelly, Donald O'Connor a herečka Debbie Reynolds. To, čo predvádzal Donald malo dušu a energiu, ale ani Gene nezaostal, ba práve naopak vytvoril skvelú súhru a ich doplnila úžasná energická a šarmantná Debbie, ktorá bola v niektorých momentoch paradoxne nadabovaná Betty Roycovou, ktorá nebola uvedená v titulkoch, či predstaviteľkou Liny, čo svedčí zas o nedokonalosti, ktorá je pre nás ľudí vlastná. Téma prechodu od nemého k zvukovému filmu je vďačná téma, na ktorú aj dnes filmy nadväzujú. Taktiež motív človeka pred oponou a za ňou je v histórii ľudstva dôležitý moment, ktorý môžeme vídať aj dnes v našom svete a teraz nemám na mysli len kinematografiu. Motív očarenia dievčaťom zo zlých kruhov, či obdiv verejnosti voči nepravej osobe sú tiež dôležité momenty. Film je prekvapujúco sebareflexný a pozerá sa kritickým a vtipným okom na svet šoubiznisu. Film vo filme, muzikál v muzikály a veľký nadhľad a nadčasové dielo je tu. Risk sa v tomto prípade vyplatil, keďže film prekročil pôvodný rozpočet, aj to niekedy treba, len škoda, že originálny negatív bol zničení pri požiari, bola by to jedinečná pamiatka, ale aspoň sa z toho nestane uctievaný artefakt niekedy o 100 rokov niekde na dražbe, kde sa oň budú byť miliardári, len pre imidž. Akýmisi negatívami tohto filmu bolo, že tí čo na ňom pracovali vrátane hercov a herečiek sa často privádzali do zlosti a smútku svojou perfekcionistiskou, spôsobom natáčania, ale aj taký Gene Kelly, na ktorého mali veľkú zlosť sa voči sebe staval tvrdo. Natáčať skvelú ústrednú pieseň pri 39,5°C, z ktorej sa následne stala hudba na ktorú sa nezabúda a inšpirovala ľudí po celom svete bolo nezodpovedné a hlúpe, ale svedčiace o zapálenej profesionalite až šialenstve, ktoré našťastie pre neho samého vyšlo. Možno keby tancoval v tom mliekovom daždi ako zdraví, bolo by to ešte senzačnejšie, ale aj tak ma tá pieseň sprevádza celým životom. Už ako mladý chalan, keď som spolu s kamarátmi trénoval vo futbalovom mužstve a mali sme behať aj počas voľna si pamätám ako kamarát tancoval v daždi na ulici. Neviem s istotou, či to bolo práve pri behaní, ale takto sa mi to zapísalo do pamäte a aj ja sám sa tak niekedy radujem, síce nie presne tým úžasným tancom pri pouličných lampách, ale tiež do toho od radosti k životu dávam seba. Tento muzikál je jedna veľká originalita a veľká inšpirácia. Videl som ho v originály s pôvodnými titulkami a neľutujem. Slovo najlepší nerád používam, lebo každá vec je svojská, ale do dnešného dňa to bol ten najkrajší a najlepší muzikál, aký som kedy videl. Poviem úprimne bol by som rád, ak by ho nejaký prekonal, lebo mi ľudia by sme sa mali snažiť zdokonaľovať, ale nijak to nebude špiniť tento, lebo vo svojej dobe to bol unikát a naozaj pôsobil romanticky, nebol len umelým falošným pozlátkom v romantike, bol naozaj komický, ale aj rozumný. Najvyššie hodnotenie dávam od srdca. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si krásně zavzpomínala, viděla jsem tenhle muzikál jako malá holka a dnes večer se k němu vrátila.. Zapůsobilo to na mě jako pohlazení, je to úsměvné, milé, zábavné, vtipné.. Gene Kelly je ohromný sympaťák, Debbie Reynoldsová rozkošná, no a Donald O'Connor je skvěle doplňuje, jejich taneční kreace jsou pro mě nezapomenutelné a stejně tak nádherná hudba.. Vím, že je to slaďounké, vím, že je to pohádkové, no a co? Vůbec mi to nevadí, mně se to líbí pořád.. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Jednoduše - mám rád muzikály. A pokud se jedná o muzikál o natáčení muzikálu, nezůstane ve vás po projekci jiná touha než si zazpívat... Ajm sínging in d rééjn! P.S. Co na muzikálech nemám rád, tak jsou to ty nucené úsměvy, blee! 9/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Absolútna dokonalosť tanečných scén ( obľúbené dobové tance ako napr. step, či charleston ) a ku tomu môj milovaný žáner film o filme dáva snímku punc značkovej kvality. Snáď len tie emócie mohli byť menej gýčovité a viac sentimentálne. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších Muzikálu co jsem kdy viděl, není to sice úplně celé pěvné, ale jako nedostatek to neberu ani omylem. Navíc suprové songy, úplně všechny! Jako nejlepší považuju good morning, na které si pekelně ujíždím. Co se týká herců, tak naprostá špička! Pochybuju, že by dnešní herci zvládali suprově hrát a navíc takové taneční kousky jako Gene Kelly a Donald O'Connor. K těm dvom pánum klobůk důle. Navíc si zde divák uvědomí jaké to bylo, když se přecházelo z němého filmu na zvuk. Já osobně jsem si lehce myslel, že to bylo současně, jenom se točili filmy němé a se zvukem :) MOC DOBRÉ! ()

Džany 

všechny recenze uživatele

100% - Úžasně dlouhé taneční scény BEZ střihu a úprav jsou raritou a z filmu dělají unikát. Muzikály mám moc rád, ale 'Singin' in the rain' přímo miluju. Celý film s úsměvem přes celý obličej a dobrou náladou, kterou bych mohl rozdávat. Pro mě srdeční záležitost. ()

faana21 

všechny recenze uživatele

Nadčasové pohlazení, barevná smršť, nevšední humor a extraligová dechberoucí scéna zpívání v dešti za jednou s hvězdičkou! ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Keď som bola malá, žila som v presvedčení, že to, že je film fakt dobrý, zistím podľa toho, že je čiernobiely a / alebo sú na televízore hore a dolu čierne pásy. Spievanie v daždi nespĺňa ani jednu podmienku (ako napr. Vtedy na západe, ktorému som bola na prvý pokus odspala koniec - mala som asi 7 a šlo to ako druhý film), a predsa si ma získal na prvé pozretie. A aj na každé ďalšie. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Klasický muzikál. Krásně barevný, veselý, od první scény roztančený. Film, kterým se nic nezkazí a který se dá pouštět libovolnému publiku a vždy sklidí pozitivní ohlas. Už jen ta scéna, kdy Don zpívá a tančí v dešti - u toho se prostě musíte nablble usmívat, i když nechcete. Nebo když Cosmo (můj oblíbenec) zpívá Make Them Laugh.. To je snad jeden z nejlepších muzikálových výstupů vůbec, zcela na hranici lidských možností! Pokud vám tedy nevadí jednoduché odpočinkové filmy a nepotřebujete u filmu nutně takové přebytečnosti jako je děj, přihoďte hvězdičku. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

ne každý film v první 200 musí patřit k těm nejlepším, které jsem viděl... muzikály zrovna nevyhledávám, zde mně nejvíce uhranuly stepařská čísla... kdo má rád muzikály - povinnost, kdo je moc nevyhledává - podle nálady :P ()

Adman 

všechny recenze uživatele

"Miluju tenhle film". jen si všímejte těch neuvěřitelně dlouhatánských záběrů v každé scéně!!! To byly hodiny a hodiny nacvičování a nacvičování, aby vše mohlo být natočeno s co nejméně sřihama a co nejdelší čas v kuce byl použitelný. Vynikající muzikl po všech stránkách, herecký výkon 6 hvězdiček z 5ti, to samé o Písních... Singing in The rain nebo Good morning :)) Dokázal bych se na to dívat od rána do večera, a když tak o tom mluvím tak opravdu si nedokážu vzpomenout na nejáké to "mínus". ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Nenávidím muzikály, ale tento mě vážně dostal. Skvělý příběh, bezva choreografie a dnes už klasické písničky (vůbec jsem netušila, že se vzaly z tohoto filmu). Moc mě potěšilo, že děj se odehrává v době, kterou miluju ze všeho nejvíc - v době němého filmu a přechod na zvukový film je prostě super téma :) ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Působivý obraz doby v naprosto podmanivém optimistickém balení. Ukázka, že když se přidá trochu optimismu všechno se dá překonat. Skvělé obsazení a chytlavé melodie tvoří jeden z nejlepších muzikálů všech dob. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1927. Hvězdy němého filmu Don a Lina sklízejí jeden úspěch za druhým. Vítězné tažení jim kazí filmová novinka - zvuk! Sympatický a hudebně i tanečně velmi nadaný Don vidí ve vynálezu velký potenciál, avšak unylá a zvukově naprosto otřesná herečka Lina je všem k smíchu. Když Don šťastnou náhodou narazí na půvabnou, milou a talentovanou Kathy, rychle se mu v hlavě zrodí chytrý nápad, jak prekérní situaci s uječenou Linou vyřešit. A Lina, toužící po čím dál větší slávě, netuší, že se sama žene do zrádné pasti. Od prvních minut se člověk chtě nechtě musí ponořit do tónů zpěvu v dešti, poté si popřeje dobré propršené ráno, procvičí si správnou artikulaci a může se vrhnout do víru muzikálových tanečků. Dvě velká písmena H definují celou tuhle skvostnou podívanou. Herci a Hudba, první jmenovaní jsou od začátku do konce perfektní, usměvaví, někteří trochu na zabití, ale i tak jim všem role sluší. Hudba je kultovní, hity jako stejnojmenný "Singin' in the Rain" nebo třeba "Good Morning" každý někdy v životě slyšel. Dohromady vytváří oku i uchu lahodící filmařskou perlu. Těžko se mi dodává cokoliv dalšího, ne nadarmo je to jeden z nejlepších filmů všech dob. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Miluju tu scénu kdy si přitažlivý Gene Kelly zpívá v dešti po ulici a tančí s deštníkem..úsměv by vykouzlila snad úplně každému a hlavně je taková jednoduchost a vlastně i profesionalita naprosto neopakovatelná. Tento film by měl vidět každý povinně, aby věděl jak vypadají POŘÁDNÉ muzikály a NIKDY se neopakovala historie s lůzami typu HSM. "I'm singing in the rain / Just singing in the rain / What a glorious feeling / I'm happy again / I'm laughing at clouds / So dark up above /The sun's in my heart / And I'm ready for love / For love..".Musím přiznat, že pohled na Gena Kellyho pro mě znamenal určitou zamilovanost do jeho herectví a do budoucna se budu snažit podívat se na všechny jeho filmy. ()

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama