Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak co, budete tasit nebo si pískat Dixie? Památný western o psanci Josey Walesovi, kterému nezbylo nic, než dva jeho kolty a rychlé ruce. Wales je usedlý farmář, stará se o svůj majetek, rodinu, je silně věřící. Od své pověsti výborného střelce se zabijáckým instinktem se už dávno odprostil. Když jednoho dne, ho při práci na poli vyruší střelba a křik. To kavaleristé pobijí do jednoho celou jeho rodinu a spálí dům. Následuje dojemná scéna, kdy Josey oplakává ztrátu svých nejbližších. Pak už následuje dlouhá cesta za pomstou, na které Wales poznává spoustu nových lidí (předvede geniální trik s prohozením koltů) a vydává se vstříc svému osudu. Eastwood je v té době ve vrcholné formě a jednoznačně ve filmu předvádí, proč je nejvyhledávanějším hercem Hollywoodu. Původně snímek režírovat neměl, ale v průběhu natáčení usedl za režisérský pult a dokončil toto rozsáhlé dílo. Ve filmu se objeví několik herců s nimiž Eastwood spolupracoval i na jiných projektech, ať už jde o Sondru Locke (Železný stisk, Nikdy neprohrát, Vždycky zvítězit, Bronco Billy, Náhlý úder) Johna Vernona (Drsný Harry) či Billa McKinneyho (tady by byl výčet poněkud delší, jmenovat můžu třeba Thunderbolt a Lightfoot či Růžový Cadillac). Silně protiválečný film, jehož hlavním motivem je fakt, že ne pokaždé je pomsta správnou volbou. Snímek se dostal do amerických kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a tak má závěr filmu pro zámořské publikum ještě mnohem větší rozměr a význam. Film o smutku, naději, pomstě a usmíření. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Tento filmu musi byt ve statech Unie velmi popularni, preci jen se jiste s porazkou od Konfederace nikdy nesmirili, tak jako hlavni hrdina Josey. Na sve ceste, kdy se snazi uniknout vojakum a lovcum odmen na sebe postupne nabali velimi roztodivnou smesici lidi - mimochodem prave z tohoto filmu ukradl Jarmush stareho indiana do Deadmana - po statech, kde se setkava s povesti chladnokrevneho vraha, ktera ho predchazi a ktere docela casto pomaha ovsem vetsinou pod rouskou dobrych skutku. Film ve me vzbudil dojem, ze se jedna o skutecnou postavu, ale bohuzel jsem zadne prameny nenasel. To ale vubec nevadi, je to dobra podivana s drsnym Jesym, co prvni plive, a pak az teprv strili... ()

Reklama

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jestli je nějaký žánr filmu, který opravdu nesnáším , tak je to právě western. Přijde mi to jako neuvěřitelně primitivní záležitost. Jediný western, který se mi opravdu libíl strašně moc, tak byl Tenkrát na západě. Tento film režíroval jeden z nejlepších režisérů a rovnou si v něm tento režisér zahrál hlavní postavu a rovněž je tento režisér jedním z nejlepších herců. Samozřejmně, že mám na mysli Clinta Eastwooda, který je prostě vyjímečný. Tato role mu sedla. Ale je nějaká role, která by mu nesedla? Jeho drsný výraz je něco skvělého. Hodně mně pobavilo plivání. Při odplivnutí na psa jsem se dokonce i smál nahlas. Psanec Josey Wales mně nenadchl a ani neurazil. Pro mně je to jen průměrný film a dávám jen 3* a to bych rád dal více, už jen kvůli Eastwoodovi. Westerny prostě nejsou mým šálkem čaje ale nic to nemění na tom, že se na pár westernů ještě podívám a snad mně nějaký zaujme jako třeba Tenkrát na západě. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Skvělý a v leckterých měřítkách i doslova epický western. Je jedním z mých nejoblíbenějších westernů. Clint Eastwood prostě umí. Podle mě jeho druhý nejlepší western. Hned za Nesmiřitelnými. Skvělý herecký výkon na plátně předvedl nejen vynikající Clint v roli psance Joseyho Walese, ale hlavně legendární indiánský herec známý především z filmu Malý velký muž Chief Dan George v roli osamělého Watieho. Co se týče scénáře byl skvělý. Kamera a celková vizualita také nebyla špatná. Hudba velmi pěkná, ale mohlo jí být i víc, ovšem Jerry Fielding podal hodně dobrý výkon. Ostatní herci krom dost dětinské Sondry Locke byli dobří. Na tomto filmu se mi nejvíce líbil příběh. Příběh o pomstě, ale i o přátelství. To Clint prostě umí. Josey Wales je onen typ pistolníka, který jde po pomstě, kvůli které vytáhl zbraň, a zároveň má dobré srdce. Eastwood hrál tři typy pistolníků. Chladného muže beze jména, muže jdoucího po pomstě a muže, který znovu nasadí zbraň pro boj za spravedlnost. Josey Wales splňuje oba dva poslední typy. To co Clint herecky předvádí na plátně je opravdu mimořádný výkon a to co za kamerou, tak tam je to beze slov. Já tento film přímo žral, když jsem byl malý a mám to tak do dnes. Nejlepší scény jsou podle mě projížďka po Misouri a přestřelka ve městě, kterou Josey Wales (Eastwood) doplní hláškou, "Tak co budete tasit nebo si pískat Dixie?" Fantastické. Nejsilnější scénou je pro mě scéna s náčelníkem Komančů, kterého ztvárnil legendární Will Sampson z Přeletu nad kukaččím hnízdem a pak krásné finále, kde Josey řekne onu slavnou poetickou hlášku, "V týhle mizerný válce jsme tak trochu umřeli všichni." U mě má tento film skvělých pět hvězdiček a 85%. Tulák z širých plání, Bledý jezdec a Nesmiřitelní šli po pomstě a spravedlnosti. Psanec Josey Wales je vede. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Divoký západ těsně po válce (zde gauneři převážně na straně Unie) a Clint v roli šitý přesně sobě na míru, tj. drsný, správný, věčně tabák flusající frajer na cestě do texaské rezervace. Western je to solidní, bleskne se tu pár zábavných postaviček, temný civil-war kontext cením, ale celkově se přeci jen moc táhlo - mínus 20 minut, stopro hvězda víc. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)
  • Snímek byl v roce 1996 zařazen do Národního filmového archivu, který vede knihovna kongresu. (ClintEastwood)
  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama