Reklama

Reklama

X-Men: První třída

  • USA X-Men: First Class (více)
Trailer 1
USA, 2011, 126 min

Režie:

Matthew Vaughn

Kamera:

John Mathieson

Hrají:

James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, January Jones, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Lucas Till, Edi Gathegi, Jason Flemyng (více)
(další profese)

Malému Erikovi, který se s matkou dostal do koncentračního tábora, zastřelí Sebastian Shaw, jenž zde působí jako vyšetřovatel, jeho maminku přímo před očima, aby ho donutil pohybovat s předměty. Erik totiž při svém příchodu do tábora dokázal otevřít silou vůle bránu v okamžiku, kdy ho oddělovali od jeho matky. Ve stejné době malý Charles v bytě svých rodičů v Londýně nachytá v kuchyni ženu, která se vydává za jeho matku, ale když ji obviní, že je zlodějka, žena se změní v malou modrou mutantku Raven. Je po válce a Charles se uchází o místo na univerzitě a doprovází ho krásná žena, jeho kamarádka Raven. Raven také dospěla a umí na sebe brát jakoukoliv podobu. V té době Erik hledá po světě Shawa, aby se mu pomstil. Zároveň agentka americké tajné služby MacTaggertová zjistí, že Shaw je nebezpečný zločinec, který se snaží rozpoutat světovou válku mezi USA a Sovětským svazem. MacTaggertová přijde také na to, že Shaw není jen tak nějaký zločinec; je obklopen podivnými mutanty, které za sebe nechává dělat špinavou práci a kteří disponují schopnostmi, jež obyčejný člověk nemá. MacTaggertová se proto rozhodne najít na univerzitě vědce Charlese Xaviera, aby jí pomohl Shawa dopadnout. Tím není nikdo jiný než onen malý Charles... Charles Xavier díky svým telepatickým schopnostem přesvědčí šéfy ze CIA a je společně s MacTaggertovou do špionáže zapojen. Ve chvíli, kdy se Charlesovi a MacTaggertové podaří Shawa najít, zrovna bojuje s Erikem, jenž ho konečně našel. Shawovi se ale ze souboje podaří uniknout a Charles jentaktak Erika zachrání. MacTaggertová, Charles a Erik se dají dohromady, aby porazili Shawa, o němž teď vědí, že pracuje pro Sovětský svaz... Charles a Erik se rozhodnou najít po světě dostatek mutantů, kteří by jim vedle Raven pomohli v boji proti Shawovi. Několik mutantů se jim podaří objevit a získat pro spolupráci se CIA. Následně se Charles a Erik vydávají do Ruska, aby chytili Shawa. Shaw však vymyslel úskok – do Ruska poslal pouze svou mutantskou pomocnici Emmu a sám připravil s několika dalšími mutanty útok na centrálu CIA. Útok se mu podaří, centrálu dobude a lidské agenty zabije. Následně nabízí mutantům, kteří dosud byli s Charlesem a Erikem, aby se k němu přidali a spolu s ním zničili lidstvo... Na místě také zabije mutanta Darwina, který se nechce vzdát. Na jeho stranu se přidává mutantka Angel a další mutant. Po návratu na základnu jsou Erik a Charles rozhodnuti zbylé mutanty proti Shawovi a jeho poskokům vyškolit. Shaw v Rusku zatím zmanipuluje ruské generály, aby rozmístili rakety na Kubu jako odpověď na americké rakety, které vydíráním amerického generála nechal Shaw rozmístit v Turecku. Zdá se, že USA a Sovětský svaz směřují k jaderné válce... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 815)

krt7236826 

všechny recenze uživatele

konečne som sa dočkal ...nie v kine ale doma na R5 no nevadí ušla mi akurát špičkovosť kvality zvuk som mal a šecko ... NO takže chýbalo tomu mnoho a miestami to bolo až prííííliš detinské a chcelo by to epickejšiu hudbu ktorá by sa sem hodila a ktorej tu bolo málo. plus mínus mi príliš vadili oku logické chyby ako že SR 71 a všetci vieme čo to je nemôže lietať vertikálne a tiež nemá nákladový priestor kde sa v pohode vystrie človek. to mi škodilo až moc. čo sa týka dejovej línie nejak mi to nepasuje k predošlím x manom akoby si vaughn išiel svoje a neobzeral sa dozadu. čakal som od tohto filmu viacej jediné čo mi ostáva počkať si na dalšieho wolverina ktorého v tomto snímku bolo málo ale ajtak až príliš. nemali ho tam vôbec dávať a bol by kľud. a tak moc som tomu chcel dať plné ...žiaľ nezaslúži si to celkovo nemám s filmu dáky super pocit ktorý by mi rozpohyboval srdce do iného rytmu a ostalo nadalej ľadovo chladné ()

Tombič 

všechny recenze uživatele

Určitě pro mne příjemné překvapení, všechny předchozí díly beru jako průměrnou podívanou, ale v tomto díle mne zaujaly jak nové postavy, tak spád akcí. Z počátku jsem myslel, že se nedočkám nějakého děje, ale po nudnějším úvodu zábava přišla. Změna režie filmu určitě prospěla. ()

SeldomSeen 

všechny recenze uživatele

Ten film se toho snaží vyprávět strašně moc: vztah Magneto vs. Xavier, vznik "školy pro talentované děti", nějaký ten obligátní boj se zloduchem plánujícím konec světa (zde velmi nápaditě zasazen do historických souvislostí). Vaughnovi slouží ke cti, že všechny tyto komponenty víceméně fungují, ovšem pocitu jisté uspěchanosti se nezbavíte. Celkově spokojenost, ale srdeční záležitost z toho nebude. ()

Kapitan Hovado 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu nadšené komentáře. Tento film absolutně nevyužil svůj potenciál. Když sleduji příběh, tak sice jako fanoušek komiksových x-menů krvácím, ale stejně vidím, že se jedná o dobrý (ne zas tak dobrý. Třeba všechno s těma rusákama, a tak bylo jenom pro ozdobu a nemělo to žádný účel) emotivní příběh. A právě emoce mi ve filmu úplně chybí. Nejsem sice fanouškem hodinových scén nad mrtvolou, při nichž se spustí déšť, ale nechat přestoupení některých postav na stranu zla bez povšimnutí? Či umrtí, navíc způsobené kamarádem? Postřelení profesora jeho budoucí ženou? Ve filmu nejsou žádné emoce, postavy jsou také ploché. Třeba Mystique sice řeší velké dilema, ale divákovi je to šumák. Film navíc nebyl ani vtipný, těch pár pokusů mě moc nedostalo. Vztahy mezi postavama zřejmě měly být dramatické, avšak nějak se to neprojevilo, stejně tak vztah mezi profesorem a Magnetem nebyl nějak zajímavě zpracovaný. Jediné, co mě napínalo celý film a co jsem se nedozvěděl bylo jméno padoucha s hurikány. A to jsem se stejnak nedověděl. Jinak to bylo předvídatelné. Prostě zklamání. Doufám, že pokračování bude přijatelnější ()

Brodequin 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím. Podle hodnocení a všemožných "ukazatelů" na dobrý film, jsem se vážně těšil. Překvapivě jsem ale vyšel z kina zklamán. Film mě asi do poloviny nudil, zbytek byla dobrá akce, ale s příměsí trapných situací. Vesměs mi film vyšuměl z hlavy hned po opuštění kina. Fakt jsem překvapen hodnocením a že se to každému líbilo. Bohužel já už nedokážu přihlížet v jistých ohledech tou stále pokračující trapností a nelogičností chování postav. Příběh v pozadí (Rusko vs USA) si o to vyloženě říká. Nebo (možný SPOILER) - "zachránili nás a tak mi na ně zaútočíme". Nebo to neustálé přecházení z jedné strany na druhou. Nejdřív bojují proti sobě a pak "hm...heleď...tak se k nim přidáme", načež zase z druhé strany přejdou k té první. Funny. Postavy byly pro mě celkem směšné (červený ďábel, beast za mlada, žena ala vážka plivající ohnivé střely..ehm...) Jediný kdo to táhnul byla Mystique. Jako malá holčička fakt k zulíbání :-D Bohužel...pro mě celý film je velké zklamání. Akční scény mě koneckonců také nějak extra neuchvátily... Transformers je sice taky film u kterého člověk nesmí příliš používat mozek, ale oproti First Class mě fakt bavil po celou dobu, i přes ty "americké" patoky. Shrnul bych to asi takto - přišel jsem, viděl jsem, zapomněl jsem... ()

Hnillard 

všechny recenze uživatele

vtip...tento film mi prišiel ako zlý vtip na celu X-men sériu. Moje očakávania neboli nijak veľké ale to čo som videl ma uzemnilo. Už screeny a trailer mi príliš nevoňali. Proste je to niečo medzi X-men skrýženým s Fantastic Four. Zatial najväčšie sklamanie roka. Zachránili to iba Fassbender s McAvoyom ináč by to bolo u mňa asi za 2*. Prvoplánové, miestami komickejšie ako Mr. Bean. Fakt niekedy som nevedel či to tvorca myslí vážne alebo si z divákov robí iba prču. A tá posledná polhodinka hotová tragikomédia. U mňa bohužiaľ najslabší X-men diel. Ale jednoducho taky´to je trend dnešnej doby. Žiadna myšlienka ,naliať tam triky a hurá je film pre teenagerov hotový. U mňa je to 2 a pol * . ()

bebu 

všechny recenze uživatele

Spokojenost, dostal jsem to, co jsem očekával. A scéna "nacisti v Argentině" je dost možná to nejlepší, co jsem od Vaughna viděl (Chloe Moretz promine). ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Som príjemne prekvapený, keďže zásadne vopred nesledujem upútavky k novinkám, čakal som určitú vyčerpanosť témy s prehnanými exhibíciami bizarných vlastností nových mutantov, ale využitie skutočných hraničných reálií pri strete dvoch izmov je zaujímavé a elektrizujúce, scenár a réžia sa parádne vyžili na vnorení do vtedajších udalostí s vnesením hlavného prvku série do sledu skutočných udalostí, výsledkom je pozoruhodné zistenie, že triková stránka, taká nosná zložka v predchádzajúcich dieloch, je významne potlačená dramatickou líniou, za zmienku stoja aj nerušivo pôsobiaci mladí predchodcovia starých známych tvárí, takže 85%. ()

Pjotrik 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek nemá třeba oproti Thorovi snad nijaká hluchá místa. Děj a vývoj postav je velice dobrý. Michael Fassbender má charisma a mluví snad všemi světovými jazyky (v Hanebných panchartech válel německy, tady pro změnu střídal francouzštinu a spanish:)). Kevin Bacon potěšil už jen tím, že ve filmu byl. Něco mi ale v průběhu sledování stále nesedělo a já nevěděl co...přišel jsem na to až při nejlepší scéně - setkaní s Wolwerinem. Ve filmu zkrátka chybí nějaký ten pořádný Tough guy. Fassbender, ač Němec, je zde spíš bondovsky šarmantní, Bacon vlastně pořádně hraje jen v první scéně a navíc u něj bylo jasné, že umře:)) (kdyby přišel s obuškem a v uniformě jako ve Spáčích, všichni ti mladí X-meni by se z něj podělali). Ostatní mutantíci jsou buď bez osobnosti (větrník, Azazel) nebo prostě ještě děťátka. Potěšil jedině Beast, ale za pět dvanáct. Co naplat, Wolverin tyhle všechny smáznul během třiceti vteřin. Konec strašně uspěchaný, nevěrohodný a trošku děravý. Přesto skvěle koukatelné!! 85% ()

Budh@ 

všechny recenze uživatele

No teda žádná hitparáda to není :-) Po všech recenzích jsem tedy čekal více. Ale je fakt, že jsem se nenudil a film rychle utekl. Takže 75%. Nejlepší scéna byla, jak je Logan poslal dopr....e. ()

Patr1k 

všechny recenze uživatele

Najlepší zfilmovaný diel ságy X-Men, ako fanúšika tejto ságy ma tu potešilo doslova všetko, herecké obsadenie (hlavne Fassbender...on sa tuším narodil pre rolu Magneta a malé cameá známych postáv a hercov z iných dielov ságy); hudba (nenápadná, ale dáva filmu šmrnc); scenár, ktorý je príkladom pre ostatné filmové ztvárnenia komiksových titulov (skvelú akciu striedajú vynikajúce dialógy jednotlivých postáv popisujúce ich konanie a myšlienkové pochody, z ktorých je najpamätnejšia scéna z argentínskeho baru a to nehovorím o vtipných momentoch, ktorých je síce pomenej,no naozaj podarených...ak nie ste klasický blockbusterový šrotovník popkornu, ktorého najviac nadchne 3-hodinové poletovanie kovových súčiastok (podobnosť s Transformermi je čisto náhodná) a dokážete na filme oceniť zmysel pre detail, tak ste na správne ceste si tento film naozaj užiť...odporúčam ()

Carlos.Meo 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní pokračování (vlastně začátek) celé X-Menovské serie. To, že filmu vévodí Fassbender alias Magneto, je téměř zbytečné říkat. Dle mě ale za ním nepokulhává ani McAvoy. On totiž trochu doplácí na to, že Xavier musí být prostě tím až otravně dobrým s čistou hlavou a bez postraních úmyslů. McAvoy mu ale v rámci možností hlavně v začátku filmu vtiskl i zábavnější stránku. Zbytek osazenstva také zdatně sekunduje, hudba, akce, triky a vše ostatní OK. Klidně na nás v tomto duchu hrňte další mutanty. ()

morwen 

všechny recenze uživatele

Menší nakouknutí jak to vlastně všechno začalo.Jedním slovem nádhera.Nejlepší scéna z celého filmu byla s Wolverinem. Matthew Vaughn to zvlád ale i přes vydařené filmy jaké natočil předtím jsem měl strach, že to zprzní ten mě však opustil po prvních pár minutách filmu.Uvidíme jak se vydaří Wolverine (2012). ()

benda02 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příběh, který docílil toho, že si x-meny můžu pustit zas od znova, ovšem čekal jsem něco více akčnějšího. Líbilo se mi povídání o tom, jak vše bylo a nebylo, jak to odstartovalo, jak se učili ovládat schopnosti a měnili své charaktery, ale pořád to bylo takové povídání... ()

ToxicAli 

všechny recenze uživatele

X-Meni bez Wolverina? Byl jsem poměrně skeptický, koneckonců je to již 5té pokračování, ale o to příjemnější překvapení mě čekalo. Inu je to blockbuster jako vyšitý, o tom žádná, ale celé více jak dvě hodiny jsou nabyté dějem a akcí, což je přesně to co člověk od tohoto filmu vyžaduje a navíc atmosféra šedesátých let dává filmu jistý punc osobitosti. Herci se ke svým rolím postavili vskutku dobře a např. Michael Fassbender mi v roli Magneta přišel lepší a uvěřitelnější, jak jeho starší předchůdce. Jakožto neznalci komixové předlohy se mi také osvětlilo dost věcí z podstaty X-manů a rozhodně bych se nebál toho, kdyby další díl pokračoval tam, kde tento skončil. ()

cici24 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem se na nový X-meny hodně těšil. Moje těšení bylo oprávněně na místě a film byl velmi dobrý, něco mezi 4 a 5*. Obavu jsem měl jen z hereckého projevu, ale co předvedli McAvoy, Fassbender a Bacon bylo parádní. Moc jsem si užíval, když byli na plátně. Příběh je taky dobrý, velmi se mi líbí začlenění fantasy do dějin. Teď už vlastně víme jak to bylo s Kubánskou krizí a z Transformerů jsme se dozvěděli, jak to bylo s cestou na měsíc:-D....Určitě je film o hodně vyspělejší než trojka, Vaughn nám překládá svoji verzi, která je velmi nenápadná a vlastně velmi přirozená. Celkově opravdu velmi dobré a vůbec by mně nevadilo v tomhle složení udělat další díl, klidně i s Wolverinem:-D ()

pcarogers 

všechny recenze uživatele

Nesdílím všeobecnou euforii, že to byl jasně nejlepší díl série a celkově bomba nad bomby. Mi se líbily, snad kromě jedničky, všechny díly a všechny jsem si pořádně užil a nejinak to bylo i v tomto případě. Jen víc a houšť, tohle sci-fi téma je snad nevyčerpatelné. ()

Související novinky

Sedmá Mission nabírá posily

Sedmá Mission nabírá posily

12.01.2020

Sedmý film v sérii Mission: Impossible dorazí 23. července 2021, o režii se znovu postará Christopher McQuarrie, který si zároveň napsal i scénář. Jako bonus pak natáčí sedmý a osmý díl zároveň,… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Co čeká Jennifer Lawrence?

Co čeká Jennifer Lawrence?

14.10.2015

Jen málokdo by asi polemizoval o tom, že je teď nejviditelnější mladou herečkou Jennifer Lawrence. Hvězda Hunger Games a X-Menů se od svých 22 let chlubí Oscarem, nijak ji to ale nevede k tomu, aby… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Reklama

Reklama