Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale rozhodol som sa dať plný počet. Má to naozaj perfektnú dusnú atmosféru a pravdupovediac sa mi to páčilo o niečo viac ako Blair Witch. Kamerou a prostredím sú to naprosto identické horory, ale tento má podľa mňa o niečo zaujímavejší príbeh. Je pravda, že prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá, a súhlasím aj s tým, že to miestami kúsok zadrhávalo, keď tam riešili vzťahy medzi sebou. Postavy sa správali vcelku logicky, aj keď nikdy nepochopím správanie toho Jacoba. Lepšiu chvíľu, kedy povedať ženskej, že sa s ňou rozchádza, si ani nemohol vybrať (moje nervy). Ináč ako celok výborné, a keď beriem do úvahy ešte aj nulový rozpočet, tak klobúk dole. Ako je možné, že o tomto horore doteraz takmer nikto nepočul? ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl chudej režisér, natočil bych v našich hájích něco podobnýho... Švédský horor o pětici biologů, kteří jedou zkoumat tamní lesy postižené požárem a narazí přitom na čiré a nepopsatelné zlo, jen dokazuje, že Skandinávie je na tyhle lesní psycho-terory jako dělaná. Snímek začíná zlehka, přitvrzuje zvláštním objevem, a pozvolna si připravuje půdu na šílenou, paranoidní atmosféru, která s blížícím se koncem stává doslova nesnesitelnou. Myšlenku si sice vypůjčuje nejméně ze dvou filmů, a po jejím odhalení už napětí malinko ztrácí grády, každopádně je to nečekané. Herci jsou naprosto uvěřitelní, kamera je neustále v pohybu a třese se, takže pocit autenticity se dostaví skoro přirozeně. A ty hluboký lesy jsou vážně strašidelný i přes den, a což teprve v noci... Titulek "atmosféra, jakou si Hollywood nekoupí" tentokrát vážně nelže. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho půlhodinovej kraťas, tak bych dokázal přežvejkat mizernou ruční kameru i tu partu nesympatickejch jelit, který místo děsu a utrpení řešej, že nemůžou píchat kvůli krámům. Jenže skoro hodina a půl je prostě moc a i když se les mohl pochlubit sem tam slušnou atmosférou, ta zůstala po všech stránkách nevyužitá. Příšerná nuda. 15% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Švédská hororová záležitost natočená za pár švestek. Tady hodně záleží na divákovi jak k filmu bude přistupovat a co od filmu bude očekávat. Což se taky ukázalo i na hodnocení mých zdejších hororových kolegů kdy je možný vidět jak odpadový tak 5hvězdičkový hodnocení. Tohle prostě sedne nebo ne. Já se řadím k těm šťastnějším kterým film sednul. Za mě silný 4hvězdy. PS. Co jsem si tak pročítal zdejší komentáře tak nejvýstižněji to vystihl kolega panjosef. Zároveň mi připomněl i film Villmark(2003) kterej tady nemám ani ohodnocenej takže jsem si mohl dát repete. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenápadná skandinávská hororová věcička s vynikající atmosférou a do zhruba poloviny a něco:) i dobrým scénářem, pak jako by někdo nevěděl jak dál a co s postavama a celé to sklouzne do jemné ( opravdu jen jemné, nic hrozného zase:) trapnosti. Řešení vztahů ve vypjatých chvílích má až komediální nádech, jinak je tam pár scén které jako by z oka vypadly profláknutému Blair Witch či o něco dražšímu Villmark, ale tak nějak jsem to čeka la nevadilo mi to. Během vydařené první půle jsem si říkal, že tomu snad napálím i plný počet, ale za tu druhou to vážně nejde. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama