Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Další seriálová televizní sračička, která na seriálovou televizní sračičku vypadá úchvatně a kdyby byla naše veřejnoprávní ČT co k čemu, vezme si z ní příklad a natočí pořádný seriál z našich dějin, a ne sračky typu Jana Husa. Viděl jsem tři a půl dílu a byl překvapen, jak se dá natočit historický televizní seriál, a to prosím ve filmově zaostalém Turecku. Na imdb 65 %. ()

Angel30 

všechny recenze uživatele

I já jsem už rozdala několik "odpadů", ale tenhle seriál si to opravdu nezaslouží. Když ho dávali v tv poprvé, řekla jsem si "to je ale kravina" a přepla jsem to na něco jiného. Podruhé jsem mu dala šanci ... a pak už jsem musela pokračovat dál a dál, každý díl je zakončen tak, abych se těšila co bude v dalším. Notná dávka napínavosti tomu tedy rozhodně nechybí. Musím obdivovat kostýmy a prostředí ve kterém se natáčelo. Také herecké výkony nejsou vůbec k zahození (především Meryem Uzerli, která prožívala vše velmi emotivně v podobě Hürrem Sultan a Halit Ergenç, který ztvárnil sultána Sulejmana velmi věrohodně). Proto nesouhlasím s výměnou Meryem Uzerli za jinou herečku, protože to už prostě není ono. Každopádně je mnoho horších seriálů, které mi přijdou jako ztráta času, tenhle alespoň dokáže nabídnout něco z historie, z které čerpal. ()

Reklama

Agneszka 

všechny recenze uživatele

Tohle hodnocení, tyhle komentáře opravdu nechápu... zvládl jsem jen 3 díly, ale celé aby mě nikdo nenařkl. Viděla jsem celé 4 díly a stačilo mi... Cože??? To už Vám vážně chybí soudnost? Nemáte rádi telenovely, v tom je hlavní problém, já nesnáším sci-fi. Přijde mi nesmyslný, hloupý a nudný. Dávám proto Metrixu odpad? Ne, je třeba hodnotit objektivně vzhledem k žánru. Telenovela je prostě telenovela. Nemůžete od ní čekat nic extra, tak to prostě je. A cpát to do odpadu, protože Vám tohle nesedí je víc než ubohé. Tak na to nekoukejte, soustřeďte se na to co Vás baví, ale přetrpět 3 díly abych tomu mohl dát odpad a na počítadle mi naskočilo o film víc. Já jen koukám s otevřenou pusou a nemám slov. Není tam nic objektivního, jen rozpatlávaný odpor k vyjadřování emocí a trapným ženským dialogům- ty jsou ovšem trapné i v reálu, protože ženský vždycky řeší kraviny. Nojo předsudky, nulová empatie, ochota vůbec něco prožívat... pochopím tenhle životní postoj. Nepochopím, proč se někdo takový vůbec snaží vidět alespoň kousek dílu aby mohl kritizovat. Je to fakt smutný. ()

1david135 odpad!

všechny recenze uživatele

Ďalšia marektingová pičovina ktorá sa snaží zarobiť na citoch druhých ako Vilo Rozboril,na takejto komerčnej kokotine si títo špinavci zarábaju prostredníctvom "Voyo" -_- a ďalších zahraničných online kanáloch ktoré stoja nemalé peniaze čiže ak ste bieberov fanúšik alebo nejaká vyptlaná piča ktorá sa výživa s marketingovích slz tak prosím .... -_- ()

avril4234 

všechny recenze uživatele

Na začiatok sa chcem spýtať - toto má byť fakt charakterizované ako telenovela??? Ja to vidím ako normálny historický seriál podľa skutočných udalostí a vôbec nie ako telenovelu. Iste, je tam romantika, atď., ale na mňa to proste pôsobí tak vážne a trochu depresívne na telenovelu. Mám pri tom úplne iný pocit, než pri telenovelách. Ale možno mám ten pocit len ja. Úprimne, tiež to nejak nesledujem, ale sleduje to moja mama (každú časť), takže mi neuniknú určité udalosti, z ktorých polovica ma veľmi zaujme a tak ma donútia sledovať to a byť zvedavá na ďalší diel, keďže každý sa končí napínavo. Je to dosť akčné a brutalít je tam viac než dosť, na čo síce ja normálne niesom zvyknutá, ale v tomto prípade je to výnimka. Neviem, nejak sa mi to zapáčilo, zvykla som si na to a viem sa do toho vžiť. Ale inak to nevyhľadávam. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Sídlo Klementa VII. je ve skutečnosti záběr na nádvoří českého zámku Český Krumlov. (tyna97)
  • Seriál byl v době uvedení s rozpočtem 3 500 000 tureckých lir nejdražším projektem turecké televizní produkce – výstavba kulis trvala okolo pěti měsíců, zabrala rozlohu 2 100 m2 a podíleli se na ni historici Deniz Esemenli a Günhan Börekçi, kteří dbali, aby kostýmy, vybavení interiérů a dekorace odpovídaly historickým skutečnostem. Uznávaný turecký spisovatel Latife Tekin pak poskytl poradenství ohledně scénáře. I přes to byl však seriál kritizován za nepřesné vyobrazení tehdejší doby. (fiLLthe3DD)
  • Děj seriálu se odehrává přibližně od roku 1520 až do doby smrti Sulejmana I., tedy zhruba do roku 1566. (peeteno78)

Reklama

Reklama