Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Přátelé, víte, že jsem vašim hodnocením zaskočena ? Aha, chápu, že styl režie a hlavně ta hudba vám leze "na nervy". Ale !!!! Tohleto je nafilmováno dle historické skutečnosti , kdy Turci ovládali půl EVROPY, spolupracovali s panovníky ba i papežem a skutečně byli až u Vídně. No a ty ženské tam (harém), do dneška tak muslimové žijí a ty "dřisty" tam a poťouchlosti musíte odpustit. To je proto, aby to mělo nějaký "romans" děj. Já jsem z těch 75 dílů viděla asi 5 a jelikož znám dějiny a mám fantazii, tak si zbytek buď domyslím, nebo chápu, že mi nic neuteklo. Je to oživení jiné kultury. To víte, že by to byla lahůdka, kdyby to natočil expert v režii třeba Forman nebo Kusturica. Je třeba se na jinou kulturu divat trochu s nadhledem. Dávám tomu 5* za kostýmy, výpravu a dobrou snahu všech herců. Ale hlavně hrají tam krásní lidé, nádherné kostýmy a úžasné šperky. Ty americké dřisty bez ladu a skladu jsou určitě horší - žádné poučení (kromě toho, že už konečně ve svém zralém věku vím, jak se souloží !) ()

Aurewen 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je tu hodně lidí, co tenhle seriál ani nevidělo a dalo odpad pouze z principu. Já jsem se na seriál koukala dvakrát, jednou v Turecku, jednou u nás a docela chápu, proč se některým seriál nelíbí. Zkusme se na to podívat z druhé stránky. Taky si neumím představit, abych se v Turecku koukala na nějaký český seriál za dob Českých králů nebo středověku, moc lidí by to nepobralo a nic by to nikomu neřeklo, takže asi tak..Mně tento seriál při shlédnutí u nás přišel také komický, plný prázdných dialogů, nesmyslů ( ano, pro nás) ale dala jsem mu šanci, ze zvědavosti. V Tr byl tenhle seriál před rokem hodně populární, a ani se nedivím. Je na koho se koukat, pro dámy je to třeba Halit a pro pány je tam harém plný přikrášlených Turkyň. V originálním znění je seriál taky úplně jiný. Nechci seriál nijak vychvalovat, jen bych ho tak přísně nezavrhovala. Přiznávám, že se tam řeší kraviny, některé záběry jsou příliš zdlouhavé a někdy ten děj je o ničem, ale napětí nechybí, každá epizoda končí něčím, na co je třeba zase čekat do dalšího dílu. Oceňuju kostýmy, které jsou fakt nádherné, dobovou hudbu a to, že někdo je na svou historii tak hrdý a dokáže o tom ještě natočit seriál a vrátit se tak, alespoň z části, zpátky v čase.. Tohle mi na českých seriálech chybí. Trocha nacionalismu by nám taky neuškodila!!! ()

Reklama

Avantgarda odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, ano Turecko má jen jednoho herce a proto ho musí obsadit do vše dvou svých seriálů, co hlavní roli. Bez něj by to asi nebylo dosti Turecké a nebylo by tam dostatečně dlouhých pohledů, protože zcela evidentně Halit Ergenç je největším odborníkem právě na tento druh hereckého projevu. Zcela určitě, nebýt oněch neskutečně dlouhých pohledů, měl by seriál místo 63 dílů, dílů jen 30. Ale proč bychom se připravovali o ty dlouhé pohledy?! ()

werxix 

všechny recenze uživatele

I když tento seriál v lásce příliš nemám, tak musím uznat, že nějaké té historické roviny se jakžtakž drží. Např. Bitva u Moháče se mi líbila ;). A ještě jedno plus pro tento seriál. Moje stará maminka má tento seriál ráda, a strašně moc se ji líbí, hlavně kostýmy a prostředí. A podle mě je pro ni pořád lepší dívat se na Velkolepé století/ Sultán, než kdybych ji musel trpět ordinaci či podobné paskvily. Takže za mě 3* za maminku by to bylo asi 5* :D. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Ale no tak, přátelé. Tak hrozné to rozhodně není. Nebudu přece u telenovely čekat bravurní herecké výkony a bůhvíco. Naopak, čekala bych, že to bude mnohem blbější. Tato je plná pěkných kostýmů a hysterických, totiž historických zvláštností, které jinak veskrze průměrně prostoduchý příběh docela obohatí. A sem tam se najde i herec, který hraje. A někdy dokonce i dva. A nedělejte, že se vám čas od času tajně podobné věci nelíbí, že si nezalistujete v červené knihovně či jiné pokleslé literatůře a že se nemrknete na krásně načančané sultánky či jiné porno. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Halit Ergenç začal Sultána nakrúcať tesne po tom, ako dokončil natáčanie iného tureckého romantického seriálu - Tisíc a jedna noc (2006). (tommy187)
  • Seriál byl natočen podle později velmi oblíbené dramaturgické šablony, v níž jsou příčiny historických událostí vysvětlovány fiktivními příběhy ze soukromého života vládců a jejich okolí. (Borrtex)
  • Seriál byl v době uvedení s rozpočtem 3 500 000 tureckých lir nejdražším projektem turecké televizní produkce – výstavba kulis trvala okolo pěti měsíců, zabrala rozlohu 2 100 m2 a podíleli se na ni historici Deniz Esemenli a Günhan Börekçi, kteří dbali, aby kostýmy, vybavení interiérů a dekorace odpovídaly historickým skutečnostem. Uznávaný turecký spisovatel Latife Tekin pak poskytl poradenství ohledně scénáře. I přes to byl však seriál kritizován za nepřesné vyobrazení tehdejší doby. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama