Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 1
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele lucascus k tomuto seriálu (1)

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (2013) 

Jsem mile překvapen. Ano, je tam pár nevychytaných momentů (především hned v úvodu, kde můžeme vidět místy zmatený komparz a nesoustředěné herce, mluvící s patosem v hlase), ale jako celek to působilo alespoň po prvním díle příjemně, se silnou výpovědní hodnotou. Největším tahem je velmi dobře vybraná ústřední dvojice filmu, tedy Cyril (Ondřej Novák) a Metoděj (Roman Zach), kteří působí přinejmenším uvěřitelně (dokonce až tak, že člověk přehlédne špatně hrající komparz i některé méně nadané herecké kolegy). Zatím tedy takových 70 až 75 procent. I po druhém díle můžu tvrdit, že si minisérie drží slušnou úroveň a přestože měl druhý díl viditelně menší finanční rozpočet, než ten první, herecky je zvládnuty o něco lépe, věřím, že takto bude vzrůstat kvalita až do posledního dílu.Třetí díl je pak ještě lepší než oba předchozí (s výjimkou několika vtipně působících dialogů, což jistě nebylo záměrem). Závěrečný díl pak vévodí, děj se pohne kupředu, lahůdkou je pak brilantní herecký výkon Jana Jankovského v roli knížete Svatopluka. Myslím, že o tomto herci ještě uslyšíme... ()

Reklama

Reklama