Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele salahadin k tomuto seriálu (1)

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (2013) 

(1.díl) - Moje očekávání nebyla vysoká, takže ani nejsem zklamaný. Čekal jsem vlastně přesně toto - ultrapatetický dokument, kde neustále hraje hudba a herci se snaží dodat vážnost svým rolím. Výprava a hudba jsou na slušné úrovni, což se u české produkce cení. Bohužel mám problém s herci. Jakmile začnou mluvit, cosi je špatně. Především jim jejich slova nevěříte. Jsou to prostě herci, co hrají Cyrila a Metoděje, nejsou to Cyril s Metodějem. Také jsem měl problémy se scénářem - slova jako exemplární apod. mi moc nešla pod fousy. Vůbec většině herců nejde vyslovovat scénář tak, aby působili věrohodně (Michael III., Fotios apod.). Ani Nikolaevův přístup k látce mi nesedl. Žádná scéna není dostatečně dlouhá, aby vás vtáhla do děje. Není se čemu divit, tohle dokudrama musí odvyprávět mnoho. Ale není tu ani žádná scéna, která vás ohromí, dojme, zamrazí. Nic takového. Prostě jen koukáte na zfilmovaný dějepis. K tomu nepotřebujeme film, stačí otevřít si životopis obou významných mužů. ()

Reklama

Reklama