Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

redme 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se moc a moc těšil. A v kině jsem se občas moc a moc nudil. O vizuálních efektech nemá smysl psát, ty jsou dnes na boží úrovni v každém sci fi . Zbytečně moc filozofování ze strany androida a do očí bijící nelogické chování posádky Covenant. Za mě 3 *. ()

Matej.Chrudi odpad!

všechny recenze uživatele

Je tam toho moc. Moc effektů, moc hudby, moc zvratů, moc vetřelců. Chybí mi tam napětí, hra s časem a rytmem. Kromě toho androida tam není žádná výrazná postava. Asi jsem naivně čekal vyspělý film na úrovni, který půjde ve šlépějích původního Vetřelce. Covenant je atrakce, popcornový šlágr a seschlý výměšek zmírajíciho hollywoodu. Ridley teda zklamal. ()

Pcermis 

všechny recenze uživatele

Škoda kdyby to točil kdokoliv jiný než otec Vetřelce asi bych tak kritický nebyl ale Ridley má navíc. Je to slušné Sci-fi ale špatný Vetřelec. Jsem zvědavý jestli bude ještě nějaký díl který aspoň trošku naváže děj na jedničku a napraví co tento spískal. ()

Jouzi.Ef 

všechny recenze uživatele

Tohle se těžko hodnotí... není to úplně špatně filmařsky natočený film. Problém je spíš v tom, jak to má zapadnout do celkové mozaiky. Mám takový pocit, že Ridley Scott vlastně nikdy nedá svým fanouškům to, co doopravdy chtějí, případně to, na co je dříve naláká. Celkové zklamání se tak dostává už jen z toho, jakým směrem se děj Covenantu ubírá. Mnohem raději bych se dozvěděl více o Tvůrcích a podíval se na jejich domovskou planetu "Paradise", jak bylo původně zamýšleno, bohužel však končíme na Planetě 4 a musíme se s tím smířit. Tam, kde se Prometheovi dařilo působit filosoficky a dávat filmu přesah, klást a zodpovídat otázky, Covenant stojí jaksi na místě a jen recykluje. Je tam poměrně hodně věcí, které mi vyloženě nesedí, jako příklad uvedu 2: spoiler - smrt hlavních postav mimo plátno (i když z předchozího dílu) je něco, co obecně diváci nesnáší dobře, Ridley se toho však nebojí, a to vůbec! Druhou věcí je pak závěr filmu jako takový,  který mě teda fakt zklamal - sami už budete dlouhou dobu dopředu předvídat, jak to vlastně skončí a budete si klást jedinou otázku - to jsou všichni přeživší tak blbí? Škoda, spoustu lidí ubere hvězdy jen za ten nevyužitý potenciál, protože příběh to mohl být skvělý, jen by musel být úplně o něčem jiném...  PS: co má Ridley s těma androidama??? ()

steelspace 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se předchozí Prometheus s nějakým nadšením nesetkal, tak jsem to bral jako takovou odbočku, ze které by se mohlo něco vyvrbit. Covenant je v tomto ohledu velké zklamání, a to ve dvou rovinách: * Některé "hororové" scény byly směšné, atmosféra a umělé zrůdičky by nepostrašily ani malé dítě. * Logických lapsů bylo tolik, že by vydaly na tenčí knihu. V tomto bodu fakt nechápu, jestli si někdo přečetl scénář ještě před tím, než se začalo točit :) Skoro to vypadá, jako by to poskládali z "best of" scén z předchozích dílů - několikrát jsem uhodl slovo od slova, co bude další věta a dost nás to pobavilo. SPOILER!!!!!: V celém filmu se objevil pouze jeden zajímavý motiv, a to Davidův flashback na zkázu shromážděných "Inženýrů". Obávám se, že spíš než záměr je to bezradnost. ()

mpl75 

všechny recenze uživatele

A já myslím, že dobrý. Ty výtky recenzentů a i zdejších komentátorů, že posádka lodi se chová nezodpovědně a je to celé nereálné… No, po návštěvě Coventanta v kině jsem si pustil orig. Vetřelce. To samé, všichni se tam chovají nezodpovědně. Takže zkrátka Ridley Scott točí filmy o posádkách kosmických lodí, který ignorují základní pravidla bezpečnosti. Co my víme, jak se budou chovat lidé v době, kdy lítání vesmírem bude "normálka". Taky dneska víme, že se máme v autě připoutat a nevypínat EPS, a kolik lidí se nepřipoutá a řítí se silnicemi nebezpečně… Takže posádka Nostromo/Coventantu holt není trojice kosmounatů NASA, která na ISS vyměňuje jeden šroubek čtyři hodiny. Takže: opravdu mysím, že dobrý. Původní Vetřelec je lepší jenom v tom, že byl první a v roce 79 to byla pecka. Dneska je to kapku nuda, což Covenant nuda teda není. Líbilo se mi to víc, než Prometheus. 80 % ()

BranuliQ 

všechny recenze uživatele

No či to bolo lepšie ako Prometheus žiaľ povedať neviem. U mňa bol totiž aj toľko kritizovaný Ridleyho prequel celkom vydareným filmom a moc som nechápal všetkým tým negatívnym ohlasom. A nechápem im ani tentokrát. Človek, ktorý ide do kina s tým, že uvidí podobný masterpiece akým bol prvý Votrelec len zbytočne ostane sklamaný. Ja som na Alien: Covenant šiel s tým, že uvidím pekne krvavý a temný slasher, a presne to som aj dostal a od sklamania sa moje pocity líšili míľovými krokmi. Jedna hviezda však dole ísť musela, keďže film obsahoval aj dosť veľa hluchých miest, ktoré tvorcovia zbytočne vyplňovali množstvom kecov o stvorení a zmysle života, ktoré si Ridley predsa len mohol odpustiť. 80% ()

pavel80 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od mistra víc. Řemeslně odvedeno, vizuálně na úrovni, ale zrod legendy si zasloužil něco výjimečného. ()

Majestic 

všechny recenze uživatele

Stále nepochopené....i tak by se dalo napsat shrnutí postřehů, které může mít fanda nové filmové série, zasazené do Alien universa po přečtení různých recenzí a dehonestací ze strany různých recenzentů a komentátorů. Nedokázali pochopit význam a účel předchozího snímku Prometheus, nedokážou tedy pochopit ani pokračování. Je možné souhlasit s argumenty ohledně nelogičnosti chování postav apod., ale hodnotit film jako propadák? Opravdu? Režisér Ridley Scott má prostě smůlu, že jen málo lidí pochopí, že tato odyssea nemá být jen o Vetřelcích, ale o počátku zrození, lidstva, tvoření života, božské podstaty atd. Je smutné, že režisér nejspíše podlehl nátlaku studia a film dostal Vetřelce i do názvu. Je smutné, že umístění Vetřelce ve filmu může nakonec působit spíše dojmem: "Tak ho tam raději šoupněme, ať mají lidi konečně radost...". Osobně se mi více líbil Prometheus, kterým je původ Aliena pouze nastiňoval a otevíral zcela jiné, pro lidstvo zásadnější, otázky. I výsledná kompozice a kulisy filmu mi v Prometheovi prostě sedli více, loď Prometheus mi přišla daleko detailněji a lépe zpracována a prostě celkově více zajímavá. Vizuálně pokračování určitě svého předchůdce nepřekročilo, spíše za nim trochu zaostává. Mrzí mě, že ve mě film nezanechal něco jako WOW efekt, kdy si prostě nějakou scénu člověk zapamatuje a dlouze nad ní přemýšlí...V Prometheovi se to u mě Scottovi povedlo např. scénou, kdy aktivují navigační počítač Strůjců atd. Covenant ve mně vlastně nic nezanechal, jen více otázek a mírnou skepsi z toho, jak Scott nedokázal využít potenciál, který mu nově rozjetá trilogie nabízela.....škoda:-( ()

T1ger 

všechny recenze uživatele

Kruh sa uzavrel. Mame tu rezisera, ktory natocil najlepsi a aj najhorsi diel v serii. Tento zazrak sa moze pacit iba tomu kto ziaden Alien film doposial nevidel. ()

Coraxion 

všechny recenze uživatele

Prvních pár minut bylo slibných, pak se ale Covenant transformoval ve vykrádačku předchozích alienů. Kdo bude čekat něco inovativního bude zklamán. Všudypřítomná temnota byla otravná, několikrát jsem si čistil brýle v domnění, že si posvítím na scénu, zbytečně. Pokud mělo tmavé nasvícení dodat atmosféru strachu, nepovedlo se. Vidět v několika záběrech opakovaně hlavu mrtvé ženy mě nevyděsilo. Leknutí nepřišlo ani u dalších scén. Na žánr sci-fi - horor dosti slabé, čajíček. Ani herecky nic moc. Snad jen robotek "Emilek" to chytil za správný konec. ()

mitrax odpad!

všechny recenze uživatele

to mate tak, ked sci-fi scenare pisu v Hollywoode totalni blbci... to vam potom nezachrani ani skvela kamera, hudba, efekty ci rezia... a Ridley Scott len dokazal, ze Prometheus nebol nechceny omyl. Dal by som jednu hviezdu ale toto hodnotenie treba dostat co najnizsie, inak si foxaci nedaju pokoj kym alien francizu uplne nezruinuju. Degradacia znacky votrelec tak pokracuje a vyrovnava skore prvych 3 casti, po ktorych nasledovali 3 casti jedna horsia of druhej. Boze ked si pomyslim, ze posledny dobry votrelec bol natoceny v 1992 a odvtedy len same braky, tak sa obavam, ci sa vobec este dozijem nejakej casti, ktora by sa vyrovnala povodnej trilogii. Pretoze dalsich 25 rokov cakat uz nemozem ()

Tomas_313 

všechny recenze uživatele

V roce 2012 se Ridley Scott vrátil ke svému vesmírnému dítku mysteriózním prequelem Prometheus, který měl rozkrýt původ legendárního xenomorfa. Výsledkem byl neucelený zážitek, který nabídl minimum odpovědí a přehršel nových otázek. Na vině stojí příliš mnoho motivů, které se Scottovi nepodařily vkusně zaonačit do příběhu. Filmu se ale nedá upřít vytříbená technická stránka, která podtrhuje režisérovy nezpochybnitelné kvality. Při zhlédnutí vystřižených scén je navíc vysvětleno několik nelogičností v narativní lince a celý snímek tak dosahuje kompaktnějšího rázu. Vzhledem ke všem těmto důvodům jsem na nejnovějšího Vetřelce s podtitulem Covenant šel s mírnou dávkou optimismu, umocněnou "výživnými" trailery a bohatou mediální kampaní nabízející dokreslující scény ve filmu neviděné. Úvodní dvacetiminutovka podstupuje povinnou nudnou expozici – představují se typizované postavy a pomocí oslích můstků, založených na dětské naivitě aktérů, míříme kupředu k hojnému hodování. Jakmile akce započne, Scott se vytasí s hutnou atmosférou. Fungujícímu nátlaku na divákovy potní žlázy přispívá i výtečná kamera, jenž koresponduje s jasnou vizuální představou režiséra. Stejně jako u Promethea, i zde se Scott snaží vytvořit přesahující příběh evokující u diváka věčné existenciální otázky týkající se našeho zrodu. Akční pasáže jsou tedy střídány intelektuálními dialogy mezi dvěma androidy ztvárněnými Michaelem Fassbenderem (ano, jedná se o dvojroli) o účelu a stvoření. Tyto dilemata androidi předkládají se vší pompézností prostřednictvím citace anglického romantika, čímž chvílemi scény působí jako “onanie“ hloubajícího osmdesátníka. Naštěstí pro Scotta jsou i občasné scénáristické “špeky“ stravitelné díky fenomenálnímu výkonu Fassbendera, který je stejně jako v Prometheovi herecky nejvýraznější a tentokráte dostává i nejvíce prostoru. Poměrně fikanou zápletku se podařilo vkusně naroubovat do děje a zároveň šikovně rozehrát možnosti dalšího pokračování. Velká část otázek byla zodpovězena, díky čemuž se částečně pozměnil i můj náhled na Promethea. S kina odcházím s uspokojivým pocitem a pozitivním náhledem do budoucna. Z nového Vetřelce je cítit jistota zkušeného režiséra a poučení z chyb minulých. Pokud to tak půjde dál, třetí díl bude očekáván ve Valhale. 80%¨ Veronice Joštové, S láskou rozerván, tvůj vetřelec. ()

Korra 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Promethea svižnější. Rozhovory Waltera a Davida mě nenudili, naopak. Monstrum se konečně ukázalo v plné parádě a v neposlední řadě - kde jinde člověk vidí Michaela Fassbendera líbat se s Michaelem Fassbenderem? ()

OndrejKW 

všechny recenze uživatele

Nevím no... šel jsem do toho s tím, že to bude o dost lepší než Prometheus a že Ridley Scott si konečně uvědomí, že lidi očekávají podobné jako první díl, akorát s lepším a poutavým námětem. Bohužel ne! Pan Scott si myslí, že když natočí něco co mohlo mít název Prometheus 2, že se toho všichni chytnou. Tenhle film beru jako Prometheus 2 a když nebyl moc úspěšný první díl, tak proč by byl úspěšný druhý? Panebože, vždyť ten původní Xenomorph tam byl vidět 5 minut!! Posádka, která se shodla na tom, že místo hyperspánku navštíví cizí planetu, tak si samozřejmě nevzali žádné potřebné věci a pak na to tvrdě doplatí. Jako nevím jestli dát jednu hvězdu nebo dvě. Před vydáním bylo tolik reklam na ten film a já čekal něco co bude mít na ČSFD 80%, když už se to teda jmenuje Vetřelec: Covenant od stejného režiséra ale ono zase ne. Nuda to rozhodně nebyla, ale vůbec by neuškodilo, kdyby víc zapojili toho Xenomorpha, ale Xenomorph tam je jen vedlejší potvora. Za mě teda 2 věci, které filmu nejvíce chybí jsou: Více zapojení Xenomorphů do filmu a více akčních scén, jak jsme dnes zvyklí. Největší filmové zklamání toho roku. Škoda. ()

pretorij 

všechny recenze uživatele

Muzu rict, ze jsem byl spokojen a tesim se az se na to po case podivam znovu abych si trochu utridil myslenky. Ma to v nazvu aliena a vicemene kvuli marketingu. Spise se priklanim k prometheus II. Kazdopadne nebylo to zklamanim a verim, ze navazujici filmy budou dolnovat dej, aby pekne zapadl do celistveho obrazku. PS: Tak koukma, ze kazdy druhy exot tady chrchla sracky ala Verbal. Jenom s tim rozdilem, ze Verbal na to vzdycky mel a ma. Nechte si ty svoje ubohy kecy na doma a nestraste s tim tady. Chcete-li byt original- nekopirujte Verbala, kdyz na to nemate. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama