Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (1 627)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ten signál z neznámé planety neměl být „Take Me Home Country Roads“ od Johna Denvera, ale „Hurt“ od Johnnyho Cashe, protože tohle, drahý Ridley, bolelo nejen posádku vesmírné lodě Covenant.. Nepříliš funkčně svázaná hra na dvou písečcích, kdy ten první představuje akční sci-fi, co se sice koupe v odvážných krvavých lázních, ale inteligencí se otírá o AvP a druhý Fassieho androidí exhibici, při které se Walter / David potměšile tváří, jako že on ví, co ostatní ne, sám sobě recituje Shelleyho a hraje si při tom na Stivína, doktora Frankensteina či mocného Stvořitele. Nejhorší je, že já si uvědomil, že to točí Scott, až po finále na lodi, které budilo dojem, že něco z natočeného materiálu zase čeká až na director´s cut.. Ještěže James Franco bezodkladně vzplál touhou opustit plátno, protože místy se vyskytovaly momenty, kdy jsem očekával, že tam rozpustile nakráčí s Dannym McBridem a na krku budou mít přívěsky z vetřelčích pyjů. Výsledkem je bohužel i to, že má shovívavost při hodnocení Promethea začíná dostávat povážlivé trhliny.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nejprve velké nadšení, ovšem pak nám ty barevné balónky cestou z poutě postupně popraskaly. Revoluce to nebyla, k průšvihu se blížíme i podruhé. Prometheus byl minimálně rozpačitý. Dějově předcházel původnímu Vetřelci, někdejší svět rozšiřoval a měl nám představit, odkud se neznámý mimozemský organismus vzal a jak vznikl. Potenciál k rozvíjení mytologie tady tudíž byl, jenže.. Další vetřelčí zastavení britské legendy potěší skvostnou výpravou, velmi dobrými triky i hudbou. Atmosféře strachu z prvního (bezmála čtyřicet let starého) dílu se ovšem ani nepřiblížíme. Poměrně dlouho sledujeme osudy asi tuctu členů posádky lodi Covenant, která převáží v umělém spánku jedince k osídlení a vybudování lidské kolonie. O postavy se nebojíme, jsou zoufale zaměnitelné a k některým si cestu vůbec nevytvoříme. Melou filozofické bláboly, dělají pitomé kroky, za které by scénáristé zasloužili přes prsty. Ridley Scott, který letos oslaví osmdesáté narozeniny, navíc trestuhodně zeslabil vliv titulního monstra a žádných dramatických her na schovávanou se nedočkáme. A o ty tady přece jde, ne? ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Je třeba se smířit s tím, že atmosféra někdejších vetřelců je tatam. Scott přináší novou verzi podle starého scénáře, který obohatil zádumčivým tlacháním dvou adroidů o jejich elektronických snech, avšak pryč je i napětí a hrůza z monster. Spíš se zaobíráme vznikem finální podoby xenomorfa, jako kdyby to bylo nějak extra důležité. Takže, zatímco ve Vetřelci 1979 se jen naklonili nad vajíčko a vzali si příšeru na loď a tam s ní bojovali, zde se děje to samé, jen se sáhodlouhou přestávkou mezi "nakažením" a exportem na loď. Načež samozřejmě samotná naháněčka v chodbách korábu nemá prakticky ve srovnání žádný grády, jedná se jen o rutinní akci. Z vetřelce jde strach asi jako z babičina štrůdlu. Po akci ultimátního mimozemšťana ve filmu LIFE zde Scott se svým zabijákem blatantně selhává. Vetřelec je sice mrštný, ale celkem neschopný a křehký. A hloupý jako ostatně celá posádka. Budiž to tím, že je to ještě mladík, že za pár let, kdy začne obtěžovat posádku Nozdroloma, už trochu nabude formu, nemluvě o kadenci útoků v Aliens 1986. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

V kině jsem vytuhla asi po dvaceti minutách, takže jsem nehodnotila a rozhodla se dát film ještě jednou a při vědomí. Napodruhý se povedlo (buddhožel) a já tak mohu směle prohlásit, že Vetřelec : Covenant je tupá, nezáživná, nudná, neatmosférická píčovina kolosálních rozměrů, kterou už si nikd v životě nepustím. Když si vzpomenu na prvního Vetřelce, to byl filmek - napínavej, děsivej, atmosférickej...pokračování bylo mnohem akčnější, ale neztratilo kouzlo prvního dílu, byly tam postavy kterým se dalo fandit, dobrej děj atd atd. Další díly už nebyly tak super, ale pořád pohodovka. Prometheus začal kolosální průser a tohle je ještě horší. Prostě všechno krásný z prvních dílů je nenávratně v prdeli a místo toho nám Scott servíruje nesympatický postavy u kterých je rákosce u análního otvoru jestli zařvou, totální nudu ( 3/4 filmu se jenom kecá a ne zrovna záživně) a ke konci v poslední půlhodině přijde na řadu akce, kterou už má znuděnej divák absolutně v pitchi nemluvě o tom, že napínavý to je asi jako závod šneků do kopce...Jestli jsem měla napětím nedutat když se ty dva (on a ona) honili s vetřelcem po lodi a navigoval je robot, tak smůla. Prozívala jsem to a nostalgicky vzpomínala na jedničku, kdy při scéně v šachtě jsem se málem posrala. Nevím co se se Scottem stalo, asi změnil dodavatele kouzelnýho prášku každopádně jeho režisérskej um je fuč a kdyby to točil Hulmiho Ukolen, nepoznala bych rozdíl. Jinak film nám servíruje vznik vetřelce. Paráda. Jsem fakt nadšená, že vim jak vzniknul, nicméně radši bych byla nadšená z filmu. Někde jsem zaslechla, že se Scott nechal slyšet, že tahle kokotina je první díl nové trilogie o vetřelcích. Je tu teda solidní šance, že v budoucnu hodím kultovnímu emzákovi odpad a kopancem do prdele ho pošlu do hlubin zkurvenýho vesmíru. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Představuji si, že kdyby se banda kamarádů v libovolném sociálně-lubrikujícím prostředí bavila o tom, jak by mohl pokračovat Prometheus, tak by jim v hlavách probleskovalo to, jak ve výsledku vypadá Covenant. Některé vize jsou ostré a super, spousta detailů a funkčních věcí je v mlze a postavy jenom jako loutky chodí od jedné cool scény k druhé. A Fassbender oplodní, co mu pod ruku přijde. Ale jako kdyby to vůbec nepřišlo do kontaktu s profesionálními filmaři, kterým někdo platí za to, aby vyrobili nejlepší možný výsledek. -"Don't let the bed bugs bite." ()

Galerie (117)

Zajímavosti (45)

  • Slovo "covenant" v překladu značí dohodu. V biblické tradici jde o smlouvu mezi bohem a člověkem. Stejný termín použil i Thomas Hobbes ve svém spisu "Leviathan". Hobbes je často označován za prvního moderního myslitele, protože vztah mezi člověkem a bohem převedl do úmluvy mezi lidmi ve formě společenské smlouvy - což se odráží v ději snímku. (ČSFD)
  • Scéna s vtáčikom pijúcim vodu odkazuje na originál, v ktorom sa rovnako táto dekorácia objavila. (WalterIK7)

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama