Reklama

Reklama

Ghost in the Shell

  • Japonsko Kōkaku kidōtai (více)
Trailer

VOD (1)

„V blízké budoucnosti se korporátní sítě dostávají až ke hvězdám, elektrony a světlo proudí vesmírem. Pokrok v komputerizaci však ještě nevyhubil národy a etnické skupiny…“ V roce 2029 jsou počítačové implantáty v kyborgicky upravených tělech samozřejmostí a Japonsko se stalo jedním velkým městem, které je zasíťováno tokem informací. Vyšetřovatelka Motoko, napůl člověk, napůl stroj, řeší případ zločinné umělé inteligence, která vznikla v počítačové síti zvláštní obdobou evolučních procesů. Následuje nejen mocenský boj nadnárodních organizací, ale také boj o hranice těla, ducha a soustrojí… Mimo Akiry (1988) je Ghost in the Shell bezesporu nejslavnější filmová adaptace na základě komiksové předlohy vůbec. Dle anime z konce 80. let autora a ilustrátora Masamune Širóa ji natočil režisér Mamoru Ošii, který se rovněž postaral o povedené pokračování snímku, zvané Ghost in the Shell 2.0 (2008). Původní dílo z roku 1995 na jednu stranu vydatně čerpalo z tzv. kyberpunku, literárního směru, který ustanovili spisovatelé jako Bruce Sterling, William Gibson či Philip K. Dick. Na stranu druhou ale Ghost in the Shell zásadním způsobem ovlivnilo další, podobně laděná díla, jako Matrix, A.I. Umělá inteligence, Dredd, Avatar či Ex Machina. Ošii se scenáristou Kazunori Itóem s detailní bravurou vykreslili realistický svět až znepokojivě blízké budoucnosti, v níž se odvíjí hypnoticky pojatý příběh o samé podstatě lidskosti, při němž si nelze nevzpomenout na dědictví uměleckých sci-fi jako Solaris či 2001: Vesmírná odysea. Na svébytném výrazu existenciálního filmu se zásadním způsobem podepsal rovněž hudební skladatel Kendži Kawai, jehož skladby, v čele s "Making of a Cyborg", jsou neopakovatelnou ukázkou směšování tradice a moderny. To platí i pro výtvarné ztvárnění Ghost in the Shell, dobově pokrokové, snoubící kreslenou animaci s digitálními efekty. O kultovním postavení snímku svědčí fakt, že roku 2017 vznikl v mezinárodní koprodukci hraný remake stejného jména, stejně jako existence bobtnající franšízy, která zahrnuje filmy, televizní minisérie, komiksy či počítačové hry. (Česká televize)

(více)

Recenze (426)

pavont 

všechny recenze uživatele

Rozhodne to nebolo to co som ocakaval. Da sa povedat ze sa jedna uz o klasiku sci-fi. Stroje a ich pocity. Psychologie bolo viac a akcie zasa pomenej. Cez to vsetko davam za 4 a odporucam. ()

PavHer 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch lepších anime, které jsem měl možnost vidět. Na celkové pochopení příběhu bych ho potřeboval vidět znova, ale to nejdůležitější jsem si odnesl, a to zamyšlení nad tím, co je to vlastně člověk a jeho mysl, a že nic nemusí být tak, jak se zdá. Na své stáří nabízí vynikající animaci i ozvučení. 85% ()

Saprofag 

všechny recenze uživatele

Hodně vědecké, spíše "sci" než "fi". Když už se to tady srovnává s Blade runnerem, tak k tomu mám přeci jen o ... no o dost blíže, ale animace super, hudba super a velice silnej zážitek jsem si odnesl, takže nemám žádnej důvod dát jinak než za 5. Dobrý!!! ()

skoky25 

všechny recenze uživatele

"DNA nie je nic ineho nez program vytvoreby tak aby zachoval sam seba" Hacknut pocitac je nic ale hacknut cloveka ovladat ho a vztvorit simulacie na jeho ovladanie. To vsetko je hudba buducnosti ktora by mohla byt jednoho dna mozna. ()

tuberatanka 

všechny recenze uživatele

Cyberpunkové sci-fi anime na obľúbenú sci-fi tému "hranica medzi živým a neživým" respektíve "ako môže mať stroj dušu?". Poetické scény sú krásne ľahko depresívne, akčné scény zase japonsky prepracované. Príbeh pôsobí zo začiatku zložito, ale hlavná niť je po chvíli celkom ľahko uchopiteľná. A myšlienky o hacknutí ľudskej duše a o čoraz stenčujúcejšej sa hranici medzi človekom a strojom možno nie sú nové, ale rozhodne nie sú neaktuálne ani dnes. ()

Damnsinead 

všechny recenze uživatele

Inspiraci Blade Runnerem tohle anime nezapře, ale žádná vykrádačka se nekonala. Ghost in the Shell jde vlastní cestou. Snadno vtáhne do děje a nepustí až do konce. Zvláštní jsou akční scény. Je jich poměrně málo a působí dost klidně vedle těch "uřvaných", na jaké jsme většinou zvyklí. Příjemná změna. A animace byla velice hezká. Jediné, co můžu vytknout, je hudba. Výborná, ale v některých momentech víc odváděla pozornost, než aby dokreslovala děj. Naštěstí takových momentů nebylo moc. ()

Tungsten 

všechny recenze uživatele

Skvelý príbeh so zaujímavou myšlienkou a minimom "sugarcoatingu" spojený so špičkovou hudbou. Čo môže byť lepšie? ()

tulen 

všechny recenze uživatele

Povedená ani ne přímo temná, jako spíš melancholická, atmosféra, výborná animace, zajímavá, nevtíravá, ale přitom atmosféru dojkreslující, hudba - hlavně pomalé skoro meditativní části např. jízdy po městě byly výborné. Přes akční scény je to spíš filozofický film o tom co je podstata existence a jednotlivce. Příběh samotný - aspoň pro mne - nebyl tím hlavním, co mne na filmu zaujalo. A ve srovnání s Matrixem u mne vede tohle. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

Matrix je hrana verzia Ghost of the shell... Som absolutne sokovana, nakolko Matrix som povazovala za originalne, nadcasove dielo... Samozrejme som bola stotoznena s tym, ze cerpal aj z inych diel, ale toto je doslova prachsprosta vykradacka... Dlho mi este bude trvat, kym Matrix vezmem spat... Co sa tyka Ghosta: absolutne depresivna atmosfera... Je uzasne, ako tu atmosferu dokazali tvorcovia "nakreslit"... mala som problem dopozerat to do konca... zablesk pozitivneho az na konci (aj ten si Matrix ukradol)... ()

rime 

všechny recenze uživatele

Typické anime, efektní, hledající smysl, ale uvnitř prázdné. Japonská touha zhmotnit ducha je nekonečná, ale nedaří se a výsledky jsou vždycky stejné. A v čem je problém? Vytvořte něco komplikovaného a komplexního, na povrchu zářícího, uděláte hezký obal a k tomu přidáte pár slov, která se vám zdají vhodná a čekáte, že vybublá podstata, myšlenka, vynoří se automaticky z hlubin. Jenže ono to tak nefunguje, ale spousta lidí na to věří. ()

Milo384 

všechny recenze uživatele

Moc dobré anime. Film je skvěle nakreslený. Opravdu pěkně vypadá město, kde se děj odehrává, akční scény jsou také fajn. Zajímavý děj je podtržen skvělou hudbou. prostě 5* si to zaslouží. ()

Krnac 

všechny recenze uživatele

Ako filozofické sci-fi výborné, ukážka budúcnosti v ktorej môžete pomocou biotechniky získať solídne výhody ale zároveň silnú zraniteľnosť, budúcnosť do ktorej môžeme mieriť a chceme sa jej vyhnúť. Nemôžem dať ale plné hodnotenie keďže tu takmer chýba osobná linka postáv ktorá mi na konci chýbala čo sa pojí s dívným spracovaním viacerých scén, není tu ani vysvetlené prečo aj keď je majorine telo vyrobené prečo je po väčšine stále organické (napríklad som bol prekvapený že aj kĺby a kosti má prirodzené aj keď v niektorých scénach bola odolná s kovu) a prečo organická koža vie byť neviditeľná, tiež akcia na začiatku je ako keby bez náveznosti na čokoľvek. Paradoxne v remaku tá osobná linka bola ale zároveň všetko čo bolo tu spracované dobre tam pôsobilo silno prehnane čo je škoda. Naozaj dobrý film ale má nedostatky, určite by mu pomohlo kebyže nejde o originálny projekt ale pokračovanie. ()

c.mravenciar 

všechny recenze uživatele

Desaťkrát lepšie ako Matrix. Hegelovská štúdia transhumanizmu s krásnou animáciou a neskutočnou hudbou. Ghost is Shell sa zarýva pod kožu a stáva sa jednotkou v spojení animácie a filozofie. ()

grissword 

všechny recenze uživatele

Slušná anime v mnohém připomínající Matrix(spíše Matrix připomíná Ghost in the Shell :), ale lišící se především v ústřední myšlence vzaté z genetiky,,kdy i stroje začínají mít tendenci vyvarující se stálému kopírování, které vede k postupné degeneraci vůči novým programům(program nebude mít nikdy nové vlastnosti, jakožto jeho kopie). Už je dávno doba, kdy existují programy, které SAMI vytvářejí nové programy, ale těším se, až přijde doba, kdy takto vytvořené programy budou konkurovat lidským programům. Mimo to anime je technicky dobře zvládnutá, hlavně v úvodu a na konci je radost pohledět, taktéž krásná hudba. Neučte se od japonců amíci, je to zbytečné ()

Kňour 

všechny recenze uživatele

Jako Evropan jen těžko nacházím slova, a těch pár japonských obratů, co znám, mi tam dost dobře nesedí. Major je sexy a vražedná, Batou je cynický a sympatický. Ale vůbec tady nejde o honění hackera. Vůbec tu nejde odvoumetrového kybersvalovce, to jsou jen třešičky na tomhle báječném filosofickém dortu. To jsem se naposlouchal keců o tom, jak je Matrix filosofické sci-fi. Kdo to prohlásí, nezná tohle. A kdo nezná GITS, nezná nic. ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama