Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (993)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak určitě se jedná o drsný, syrový, chlapský drama natočený v exkluzivních lokacích, ale zase, že by z toho až nějak extra mrazilo se říct nedá. Divák se určitě nenudí, pěkně se na to kouká, ale nijak zázračně do hloubky ten film nejde. Spíš zachycuje prostej souboj člověk versus příroda, ale zdá se, že cíleně se vyhýbá otázkám jako kdo? co? a proč? Já jsem laik nejsem žádnej horolezec, ale i tak se mi tahle průserová expedice moc nezdá. Někdo musel prostě něco podělat. Ono na jednu stranu se dá pochopit, že když už je člověk kousek pod tím zpropadeným vrcholem, tak se chce dostat nahoru, ale jestli to stojí za položení vlastního života... Těžko říct tady se tak nějak ve chvíli kdy se začne všechno hroutit všichni tváří, že nikdo za nic nemůže a že matka příroda je prostě mrcha a to mě tak úplně neuspokojuje. Jinak, ale potěšilo mě, že můj oblíbenec Jason Clarke si víceméně celej film krade pro sebe a sedlo mu to rozhodně víc než v Terminátorovi. Jinak těžko něco dodávat. Parádní vizuál, solidní drama, reálný emoce, ale zase víc jak 4* bych tomu nedal.80% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Syrové a majestátní. Kormákur s přehledem zvládá jak dramatickou rovinu, po které by člověk s veškerým horolezením raději sekl, ale i nadšení stanout na vrcholu světa. Samotný nosný příběh je hodně silný, ale civilní přístup, který odstraňuje veškerý patos vás donutí ho ocenit o to víc. Smrti jsou obyčejné, nevygradované a tím působivější. Herecky skvěle zvládnuté. Worthington sice v menší, ale konečně pořádné roli. Keira ve vás vydoluje mokré z oka. Krásná hudba. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Everest přináší dobrodužnou výpravu podle skutečné události, natočenou islandským režisérem v nablýskaném, vizuálně úchvatném Hollywoodském kabátku s hvězdným obsazením. Už dopředu od toho člověk tak nějak čeká, že by to mohl být parádní příběh, nabitý emocemi a silnými situacemi. Ale na mě to však jaksi nefungovalo. Ten Hollywoodský kabátek má totiž bohužel několik děr, kterými se ven sypou tradiční klišé a patos, který se srdceryvně snaží hrát na city. Těch děr je sice pár, ale vykonaly své a já se tak při závěrečných titulcích cítila emocionálně zcela nepoznamenaná. Během sledování se na mě nějak nedokázala správně přenést ta beznaděj a ten zoufalý boj o život, jak by správně v tomto "survival story" asi měla. Jake Gyllenhaal už zase lozí po horách, které ani náhodou nejsou "Zkrocené" a už zase mrzne tak, jako tehdy, kdy ho čekal Den poté. Sam Worthington, který mě o svých hereckých schopnostech zatím příliš nepřesvědčil, se mi zde líbil, stejně jako Ingvar Eggert Sigurðsson, jehož jsem už v několika islandských filmech viděla a do role výborně zapadl. Jeho obličej má správně ostře řezané rysy a do drsných podmínek se skvěle hodí:) A John Hawkes mi přijde herecky nedoceněný, zde mi ho bylo docela líto. Ostatní postavy mě nijak zvlášť nezaujaly. Britský Pád do ticha na mě způsobil úplně nejvíc, ze všech horolezeckých snímků, jaké jsem zatím zhlédla. Nejlépe to ve svém komentáři shrnul -bad-mad-wolf-. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Kormákur umí točit chlapské filmy a v Hollywoodu se mu evidentně líbí. Po zlodějském thrilleru Kontraband a akční komedii 2 zbraně tu je s Everestem, svým zatím nejambicióznějším projektem. A ten se mu povedl. Režisér víceméně kašle na patetické scény a pokouší se k příběhu přistupovat realisticky. Pří výstupu na nejvyšší horu světa i při boji o život při sestupu dolů se nedočkáme scén, kdy do půl těla vysvlečený hrdina drží jednou rukou kámoše nad propastí a druhou mlátí kamzíka přes držku. Když se tu umírá, je to bez keců. Když se tu bojuje o život, je to nadoraz. A díky tomu, že u toho jsou fakt dobří herci, se na to skvěle kouká. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lidé nejsou stvořeni pro běžné fungování v letové hladině dopravního letadla." Tak jsem se chtěl nechat navnadit Everestem, natáhnout dvoje zimní ponožky a o víkendu si střihnout logickou trasu Mount Everest, Makalu, Lhotse, Čo Oju, Dhaulágirí, Manáslu, Kančendženga, Annapurna, K2, Nanga Parbat, Šiša Pangma, Gašerbrum I a II, Broad Peak a nakonec ještě třikrát Everest. Jenže sám tam netrefím, všichni slušní horští vůdci už evidentně umrzli a skvělý Anatolij Bukrejev nepřepral lavinu na Annapurně . No nic, nechám to na jindy. Jinak se mi na Everestu celkem líbilo, ale to co tam předvedli Hall s Fischerem, tak to si dokážu vysvětlit snad jen nedostatkem kyslíku. Jako pozvánka k párty na střeše světa to prostě moc nefunguje, ale drama je to hutné. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Šerpa Ang Dorje (ve filmu Ang Phula Sherpa) vylezl na Everest celkem sedmnáctkrát. (JardaBauer)
  • Natáčení probíhalo i přímo v Himaláji, např. scény s klášterem nebo jaky. (hippyman)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama