Reklama

Reklama

Knick: Doktoři bez hranic

(seriál)
  • USA The Knick
Trailer 2
USA, (2014–2015), 18 h 5 min (Minutáž: 43–58 min)

Hrají:

Clive Owen, Eve Hewson, André Holland, Eric Johnson, Juliet Rylance, Chris Sullivan, Cara Seymour, Zuzanna Szadkowski, Lucas Papaelias, Suzanne Savoy (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Knick: Doktoři bez hranic je nový dramatický seriál z produkce Cinemaxu od oscarového režiséra Stevena Soderbergha. Odehrává se v centrálním New Yorku roku 1900 a soustředí se na legendární nemocnici Knickerbocker Hospital, kde na začátku dvacátého století pokrokoví lékaři, zdravotní sestry a všechen ostatní personál posouvali hranice medicíny v době, kdy úmrtnost lámala rekordy a antibiotika neexistovala. Clive Owen ztvárňuje hlavní roli doktora Johna Thackeryho, skvělého chirurga, jenž je průkopníkem nových metod v oboru, navzdory své vážné závislosti na kokainu. Thackery vede tým lékařů, který zahrnuje jeho chráněnce Dr. Everetta Gallingera, mladého Dr. Bertieho Chickeringa a Algernona Edwardse, nadějného chirurga, který byl Thackerymu nedávno vnucen. Dalšími zajímavými postavami v nemocnici jsou: Cornelia Robertsonová, dcera patrona nemocnice; mrzoutský řidič sanitky Tom Cleary; Lucy Elkinsová, sestra, jež nedávno přišla z venkova; nečestný ředitel Herman Barrow a Sestra Harriet - jeptiška, které nečiní potíž říci svůj názor.

Cinemax uvádí druhou řadu dramatického dobového seriálu, nominovaného na cenu Emmy®, od oscarového režiséra Stevena Soderbergha. Clive Owen se vrací v hlavní roli jako John Thackery, vynikající chirurg v newyorské nemocnici na počátku 20. století, který navzdory své závislosti na drogách posouvá hranice medicíny, morálky i rasové rovnoprávnosti. Nemocnice Knick, jak se The Knickerbocker Hospital zkráceně nazývá, je od začátku druhé řady zmítána dramatickými otřesy, jelikož nepřítomnost Thackeryho (je hospitalizován v Nové Anglii kvůli závislosti na kokainu), nedostatek bohatých pacientů a četné finanční přešlapy dovedly představenstvo k rozhodnutí přemístit legendární nemocnici z centra města na jeho okraj. Jak plány na stěhování postupují, Algernon Edwards (André Holland) - nadaný chirurg černé pleti, jehož milostný románek s patronkou nemocnice Cornelií Robertsonovou (Juliet Rylanceová) skončil potratem a Corneliiným sňatkem se zámožným bílým dědicem - se snaží zaujmout Thackeryho pozici hlavního chirurga. Ostatní lékaři, zdravotní sestry, jeptišky a správcové se mezitím potýkají s řadou problémů jak v profesním, tak v soukromém životě. (Cinemax)

(více)

Diskuze

zigíš

zigíš (hodnocení, recenze)

konexe aby se na školu dostal, to jo, ale samotné studium patrně žádná sranda nebyla (!) a mimochodem, ten jeho známej v černošský nemocnici měl podobné konexe ?

na příspěvěk reagoval KevSpa

Sandstorm

Sandstorm (hodnocení, recenze)

gonga

Taky jsem měl u sledování nepříjemný pocit a styděl jsem se za lidi jako takové. Ale tak je to odkaz hlavně Američanů...a lidi jako celek předvedli v minulosti již daleko větší zvěrstva.

Jinak celkem by mě zajímalo, jak se Edwards dostal na vysokou školu. Tehdy musel mít černoch tak o 200% lepší výsledky, než běloch, aby ho přijali, si myslim...

na příspěvěk reagoval KevSpa

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

No teda! Sedmý díl Knick byl strašný nářez. Vidět primitivní , odpornou lůzu v akci bylo až fyzicky nepříjemné, takřka k nesnesení. Když jsem si uvědomil jak to černí měli těžké, kolik úsilí a obrovského sebezapření je muselo stát aby se prosadili...Všudypřítomný rasismus, neskrývané nenávist ze všech stran, takřka žádné zastání od okolí...Chvílemi mi z toho bylo úplně blbě. Ta matka zabitého policajta, to byla taková stvůra, kreatura, přál jsem jí smrt v pekle a když si uvědomím, že stejně uvažovala naprostá většina tehdejších lidí, je mi z toho strašně smutno.

na příspěvěk reagoval KevSpa, Sandstorm

luka4615

luka4615 (hodnocení, recenze)

Tak v tomhle díle režisér hodně šlápnul na plyn, podle mého až moc. Nevím jak vy, ale mě se zamlouvalo to postupný dávkování a budování atmosféry a vztahů. Tohle jako by točil někdo jinej :D

na příspěvěk reagoval Madsbender

jura-roy

jura-roy (hodnocení, recenze)

Musím nechat, že scéna s odháněním svoloče před černochama pomocí kříže byla skvělá :)

Torimmer

Torimmer (hodnocení, recenze)

SPOILERY Jeejda, Algie a Neely to budou mít podle mě hodně těžké, jak napsal Eržik. Naprosto luxusní scéna s Harry jak doprovází zraněné černochy, mává u toho křížem a řve po agresivním davu. Nebo když je scéna na Lucy po ránu jak vzpomíná na předešlou noc. Ten seriál je pro mě boží. :)

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Eržik

A o tri týždne tu máme finále. Predpokladám, že pribudne množstvo hodnotení, fanúšikov a i príspevkov do diskusie.

na příspěvěk reagoval Eržik

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

Madsbender

Sam jsem malo kdy objektivni, predevsim, kdyz diskutuji o necem, co se mi tuze libi :-) jako ted The Knick.

Takze si vlastne rozumime... A kdo vi, treba i tohle byl tak trochu zamer, rozpoltit divaky a pak nas vsechny bez rozdilu posadit na zadek tim, co se stane dal :-) Docela bych si to pral.

A tu vetu o vetsine jsem opravdu jen spatne precetl, takze se omlouvam. Tak jo, cest Tvemu nazoru, respektuji jej a nadale si pevne stojim za tim svym :-D (alespon az do pristi soboty a toho jak to bude pokracovat..)

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Eržik

Ja samozrejme neatakujem nikoho divácky vkus, naopak doteraz som s väčšinou toho čo si písal v diskusii súhlasil :-) Len vyjadrujem svoj názor.

Taký odborník asi nie je nikto a sami scenáristi seriálu, ktorí do toho vidia najlepšie sa zrejme sami kritizovať nebudú. Ale od toho je tu ČSFD, aby sme mohli diskutovať o svojich postojoch. Ja samozrejme nekritizujem seriál ako taký, len túto konkrétnu epizódu. Rozsudok vynesiem až po desiatej epizóde a ako vravím, zo seriálu ako takého som stále pomerne nadšený.

Dosť podstatný detail. Ale asi si si to zle prečítal, píšem, citujem "že mám proste iný názor, ako zrejme väčšina diskutérov" - teda do tej väčšiny nepatrím :-) To však ešte neznamená, že som nutne objektívny.

na příspěvěk reagoval Eržik

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

Madsbender

Dokazi pochopit Tvuj nazor a kritiku. A musim uznat, ze nejsem z tech nejnarocnejsich divaku.

Jde mi spise o to, ze sam proste nejsem natolik dobry scenarista a odbornik, abych odsoudil dejovou akcelaraci, ktera se dala na zaklade predeslych dilu ocekavat a spelo k ni, prestoze se asi cekalo, ze to bude trvat dele nez k necemu dojde, a o to je pro mne vetsi prekvapeni a prislib toho ze se nam dostane vice urovni v naznacovanych vztazich a udalostech. Lepe bych proste nevymyslel jak se nekam posunout a proto si netroufam odsuzovat tento krok.

Ale neboj jsem zcela smireny s Tvym nazorem a nijak me netrapi, naopak, nevim co se stane v nasledujicich dilech a treba mne to pak primeje zmenit nazor a souhlasit s Tebou a tim, ze se to ubira nekam jinam nez se puvodne slibne ocekavalo. Nechci ale vynaset soudy po jedne hranicni epizode, kdyz nevim jak to bude pokracovat...

A jen tak mimochodem, z prispevku tady vidim ctyri nadsene a dva kriticke, tak trochu vaham nad Tvou objektivnosti, kdyz rikas, ze vetsina ma podobny nazor jako Ty... ;-) Ale to je detail :-)

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

KevSpa

SPOILER Úprimne, celkom kóšer mi neprišiel ani záver predchádzajúcej epizódy, keď ho v zásade všetky predchádzajúce Edwardsove objavy dohromady nedoviedli k rozhodnutiu nechať ho plne podieľať sa na operáciách a naviac bol pod vplyvom svojho nemilého objavu v suteréne. Jeho dlhodobé skalopevné odmietanie Edwardsa podľa môjho názoru nepramení len z udržiavania kastovného systému (keď, ako vravíš, mu je verejná mienka a s tým súvisiaci názor nadriadených ukradnutý a smeruje práve k udalostiam tejto epizódy, tak nemusí dbať ani naň) a náklonnosti ku Gallingerovi, ktorého hodlal menovať na jeho miesto, ale minimálne v úvodných epizódach je jasným prejavom síce umierneného, ale stále rasizmu. Jediný rozdiel je v tom, že je Thackery rozumný človek, čo sa mi však trochu prie s jeho konaním práve v siedmej epizóde.

Som zástancom dynamizácie deja, ale v tomto prípade sa dostáva na míle ďaleko od svojich základov v nepríjemnej reálnosti a chladnosti, a tento dojem sa seriálu podarilo udržiavať až doteraz. Spomínaný tlak je umelý (skôr mi príde, že čas tlačil Soderbergha a tak musel veci urýchliť) a presne ako vraví Matty, celé davové nepokoje sú skresané len na malý priestor z dôvodu nutnosti dokázania, že sa personál Knicku dokáže v pravej chvíli tesne zomknúť a napriek všetkému spolupracovať, pričom stíha ešte rozvinúť vzťahy medzi postavami a niektoré si prejdú hyperrýchlou vnútornou premenou. Je to skratkovité a chýba tomu doterajšia pôsobivosť. Milostné vsuvky na konci sú stokrát obohranou impulzívnou variáciou toho, čo vidím v každom druhom seriáli a chvíľami sa to aj dialógmi blíži viac priemernej televíznej produkcii, než pôvodnému nádychu série (schválne sa vyhýbam termínu melodrámy, aby som len neopakoval). Ja som si Knicku doteraz cenil za to, že sa snaží byť aspoň trochu iný. Od Soderbergha som videl dostatok vecí na to, aby som si mohol dovoliť povedať, že to na mňa pôsobí, akoby sa dočasne chopil kormidla niekto iný. Miestami je to naňho totiž skutočne preexponované, čo nesúvisí s tempom, ktoré nasadzuje, ale momentmi, ktoré z neho vyplývajú.

IMHO prvých 6 epizód nastavilo latku veľmi vysoko a 7. na ňu nedočiahla. Zmena môže byť často osviežujúca, ale tentoraz z mojej strany nie je vítaná. Zmier sa s tým, že mám proste iný názor, ako zrejme väčšina diskutérov. Nič to však nemení na tom, že je Knick mojim favoritom sezóny a jedným z najlepších seriálov, aké som za poslednú dobu videl. 

na příspěvěk reagoval Eržik

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

Neco mi rika, ze kritici by se zde nasli i kdyby nedoslo v teto epizode na onu Mab situation s "Get the rope", to by se totiz potom asi kritizoval pomaly a vlekly vyvoj bez dynamiky. Ale to je jen ma spekulace.

Zkratka se mezi divaky stalo presne to, co v tomto dile postavam. Radikalni situace, ktera dava jen dve moznosti: budto jsi s davem a kopnes do cernocha, nebo jsi lekar, ktery ma pomahat zranenym a tak udelas to spravne a pomahas...

Osobne jsem velice rad a spokojeny s timto "zvratem" a hlavne jak jsem uz rekl, podle me to vubec neurcuje novy status quo, rasismus v Knickerbockeru porad bude, stejne tak rivalita. A milostne vztahy nebudou ustit do happy endu, tedy to je alespon muj odhad.

Jinak nejsem zadny znalec a nemohu rucit za rukopis tvurcu a posuzovat jejich vykony a vykyvy, ale tenhle dil byl podle me solidni filmarina se spoustou jedinecnych a dramatickych scen a skvelou kamerou. Me se maximalne libil zaber na Algieho na spod nositek, kde je zachycena rada jeho emoci, od frustrace a vzteku, ze se musi skryvat, ke strachu, ze bude roztrhan davem, ke zlostne zoufalosti, kdy by si jich chtel aspon par podat, az k uleve, ze prece jen to dobre dopadne. A celkove bylo super sledovat takovou dost zasadni situaci z teto zajimave perspektivy...

Osobne mam uplne jine dilema, a to jestli se mi tento dil libil vice nez pilot, nebo bude muj druhy nej...

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Madsbender

Thack nikdy nebyl rasista, pouze se řídil zavedeným kastováním. Věda je ale pro něj víc než nějaká společenská pravidla, což bylo vidět už v minulém díle, kdy byl z kolegových hračiček v sedmém nebi. A o to, jak bude v očích veřejnosti vypadat nemocnice mu bylo u zadku vždycky, vadilo mu od začátku to, že má mít černého zástupce, kterého si nevybral.

K těm milostným vztahům se snad radši ani nebudu vyjadřovat, chápu, že v tomto ohledu musí mít divák přece jen trochu víc životních zkušeností, aby to plně docenil. A nic nestřídmého na tom nevidím, všechno k tomu už několik dílů spělo, jen to pod tlakem událostí eskalovalo rychle.
A řeči ve stylu "jakoby to ani netočil Soderbergh" jsou hodně směšné, ten jeho rukopis je tam pořád znát. To, že ten díl byl trochu jiný i dynamikou, neznamená, že to byl nějaký úlet úplně mimo... Se s tim smiř, že to nejede pořád na jedno brdo.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Matty

SPOILER Som rovnakého názoru. Udalosti siedmej epizódy mi prišli až príliš umelo vyhrotené. Thackeryho náhly prerod z rasistu, ktorý si černocha v tíme drží len z donútenia v človeka, ktorý okamžite zasahuje na pomoc behom nepokojov a absolútne odhadzuje až do tejto chvíle pretrvávajúce starosti o tvár Knicku vo verejnom mienení mi príde nelogický a laicky povedané, narýchlo zbúchaný, aby sa bolo na čo pozerať. Rovnako je to s neduhmi modelu problémového týmu, ktorý sa v poslednej epizóde zdá byť aplikovaný len za účelom zvýšenia diváckej atraktivity, ale hlbší význam a účel sa (bohužiaľ) vytráca. Nehovoriac o povinnom zauzlení neodmysliteľných milostných vzťahov, u ktorých doteraz Soderbergh prejavoval vítanú striedmosť. Do 40 minút sa toho snaží vtesnať až priveľa a tlačiť na tempo, pričom mi niektoré riešenia a scény (preprava černochov do druhej nemocnice) prišli vo výsledku trochu smiešne. Alebo skôr tragické. Až do tejto chvíle som bol s vývojom seriálu spokojný, ale po poslednej epizóde zostal môj dojem mierne naštrbený. Akoby to ani netočil Soderbergh.

na příspěvěk reagoval KevSpa

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

Torimmer , KevSpa

SPOILER Ano, ta ranni scena byla asi klicova a mimochodem moc dobre udelana. Celou dobu jsem cekal, jakou nakonec projevi emoci, jestli litost a vycitku, nebo stesti... No a ten usmev byl opravdu tragicky hezky a vymluvny. Jestli dojde na navyk bude zasadni otazka. Thack uz nabidnul "pomoc" i Bertiemu, kdyz se ptal jestli neni unaveny, takze ocividne to bere jako neco, co by mel delat kazdy...

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Torimmer

SPOILER

Pokud ho ovšem Lucy nebude navštěvovat s ním. První dávku už kvůli bezbolestnému odpanění dostala. A nemyslím si, že ten úvodní flashback s předáváním návyku na kokain tam byl pro nic za nic. :-)

na příspěvěk reagoval Eržik

Torimmer

Torimmer (hodnocení, recenze)

Eržik

SPOILERY Jo, též si myslím. Co se týče Thacka a Lucy, tak ten její úsměv na konci dílu mluvil za své. Bude podle mě zamilovaná až po uši a Thack je přece jen o něco starší, takže ten to nebude brát tak vážně a stejně bude podle mě navštěvovat to opiové doupě nebo co to je, a to se Lucy nebude líbit.

na příspěvěk reagoval KevSpa, Eržik

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Eržik

Nezbývá než plně souhlasit. Jinak kromě zlomeného srdíčka, to u Lucy spěje i k závislosti na drogách. :D

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

SPOILERy Pro mne absolutně luxusní díl! Perfektní zpracování toho jak děj a vztahy posunout a vše nenatahavoat jako telenovelu. Navíc nepochybuji, že to nebude žádná idylka. Neely a Algie to nebudou mít vůbec lehké a spíš čekám dost hořké zklamání ne-li tragedii. No a Thack s Lucy... To je zlomené srdce jako z Bravíčka... To že byl Cleary najednou takový dobrák si myslím, že se dá docela pochopit, je totiž věrný Knickebockeru, už tam bylo nejednou poukázáno na to, že jezdit se sanitkou je bussines, každá nemocnice má své, většina už motorových, a přetahují se navzájem o pacienty, takže Cleary je na Knicku dost závislý, nehledě na to, že tam toho má rozjetého více, například i s Harry, se kterou je podle mne trochu více než potratový kumpán. Takže já tomuto dílů a vývoji seriálu tleskám, brilatně zvládnuté!  

na příspěvěk reagoval KevSpa, Torimmer

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Spoilery. Sedmá epizoda spíše zklamáním. Spád úžasný, ale věrohodnost pokulhává. Přišlo mi, že zde Soderbergh poprvé příliš tlačil na pilu (nejen doslovně). Vyvolané rasové nepokoje (které odezní stejně rychle, jako začaly - resp. se jim vyprávění přestává věnovat ihned poté, co splní svůj dramaturgický účel) mu ve výsledku posloužily jenom k tomu, aby všechny důležité postavy nahnal do jednoho uzavřeného prostoru. Změny v chování a vztazích hrdinů mi přišly skokové a proto nepřesvědčivé. Nevěřil jsem, že by se celý nemocniční personál semkl, aby pomohl černochům (Cleary táhnoucí vůz byl skutečně over-the-top). Stejně tak mohlo být z rivality mezi Thackerym a Edwardsem, která, zdá se, pominula, vytěženo víc. Stále jde o jeden z nejlepších seriálů letoška, ale odklon od dosavadního realismu a příklon k melodramatickým zkratkám, snad jednorázový, zamrzel. 

na příspěvěk reagoval Madsbender, Madsbender

Camulator

Camulator (hodnocení, recenze)

Tak dnešní díl naprostá bomba, Neely totálně zabíjela hláškama a ten konec s Algiem...inu, kdo to nečekal? :) To samé Lucy a John, po tomhle bych chtěl vidět pokec Bona s Clivem :D

na příspěvěk reagoval KevSpa

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Eržik

Zatiaľ seriózne premýšľam, že ak to na takejto úrovni vydrží do konca a nejakú líniu aj uspokojivo uzavrie, mohol by poputovať do obľúbených. Má rvysoké šance.

na příspěvěk reagoval Eržik

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

Madsbender

To rozhodne! U toho prvniho dilu bych stejne nezustal... Ale je zatim tedy tim nejlepsim, ale dalsi se jiz dotahuji... Podle mne a pro mne, samozrejme.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama