Reklama

Reklama

Šťastné údolí

(seriál)
  • Velká Británie Happy Valley
Trailer
Velká Británie, (2014–2023), 17 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Scénář:

Sally Wainwright

Hudba:

Ben Foster

Hrají:

Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, Shane Zaza, Charlie Murphy, James Norton, Ishia Bennison, George Costigan, Joe Armstrong, Steve Pemberton, Adam Long (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Britský seriál s poněkud ironickým názvem Šťastné údolí, oceněný v roce 2015 prestižní cenou BAFTA, v sobě kombinuje žánr procedurálního krimithrilleru s vypjatým vztahovým dramatem. Děj se odehrává v malebném Calder Valley v Západním Yorkshiru, jehož neutěšená sociální realita je s krásou okolní krajiny v příkrém kontrastu. Tady slouží Catherine Cawoodová, sedmačtyřicetiletá policejní seržantka, která se stále vyrovnává se sebevraždou osmnáctileté dcery Becky. A když už se zdá, že trauma překonala a pomalu začíná opět žít svůj život, dozvídá se, že se z vězení vrátil Tommy Lee Royce – muž, odpovědný za Beckyinu tragickou smrt. Catherine má teď jediný cíl. Potrestat násilníka, který toho má však na svědomí mnohem víc, než policistka tuší. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (22)

Šťastné údolí (2014) 

Policejní seržantka Catherine Cawood se v poslední dekádě může srovnávat tak akorát se Sagou Norén, racionální inspektorkou ze švédského Malmö, která se s ničím moc nepárála a mnohé běžné společenské zvyklosti jí dělaly problém. V tom je ovšem životem otřískaná Catherine úplný opak. Na feťáky a násilníky z britských sídlišť je drsná, mezi nejbližšími a s oběťmi trestných činů ovšem citlivá a empatická. Její výborně napsaná postava si získává sympatie tím, že odmítá propadnout cynismu, ač tedy černohumorné hlášky solidně sype z rukávu. Sarah Lancashire ji hraje úsporně a naprosto věrohodně. Táhne jí na padesát, je rozvedená, bydlí se sestrou, bývalou alkoholičkou. Jedno dítě jí umřelo, s druhým to má komplikované, zároveň se stará o osmiletého vnuka. PRVNÍ SÉRIE se točí okolo únosu šéfovy dcery (naštvaný účetní holt chtěl přidat a neklaplo to), do kterého se zapojí i jistý Tommy Lee Royce, který podle Catherine zavinil dceřinu tragickou smrt. A který nakonec sehraje stěžejní roli ve všech třech sériích. Skvěle napsané a zahrané postavy, depresí nasáklé město v Yorkshiru, množství zápletek i postupně dávkujících indicií, vtahující atmosféra. Příliš vody mezi první a DRUHOU SÉRIÍ neproteklo. Vrací se staré známé tváře, spousta nových, tradičně zajímavých. Uvězněný Tommy je tu víceméně v roli manipulátora psychicky labilní přítelkyně. Hlavně se ale v západním Yorkshiru potuluje sériový vrah prostitutek s nákloností k rozbitým lahvím. A znovu je to místy jízlivá a značně depresivní sonda do opravdu nehezkých aspektů v mnoha případech neutěšené sociální realitě života. Před TŘETÍ SÉRIÍ nás sice čekala dlouhá tvůrčí pauza, ale kvalita zůstala. Catherine má před důchodem, vnukovy je šestnáct a k ústřednímu antagonistovi Tommymu má zatraceně blízko (James Norton dostal jednu z nejlépe napsaných záporných postav posledních let). I když je Catherine zase u řady stěžejních situací (náhodičky na druhou) a je před ostatními znovu o krok napřed, pořád je to výživná jízda. Těžké loučení. ()

Série 1 (2014) (S01) 

Policejní seržantka Catherine Cawood se v poslední dekádě může srovnávat asi možná jen se Sagou Norén, racionální inspektorkou ze švédského Malmö, která se s ničím moc nepáře a mnohé běžné společenské zvyklosti jí dělají problém. V tom je ovšem životem otřískaná Catherine úplný opak. Na feťáky a násilníky z britských sídlišť je drsná, mezi nejbližšími a s oběťmi trestných činů ovšem citlivá a empatická. Její výborně napsaná postava si získává sympatie tím, že odmítá propadnout cynismu, ač tedy černohumorné hlášky solidně sype z rukávu. Sarah Lancashire ji hraje úsporně a naprosto věrohodně. Táhne jí na padesát, je rozvedená, bydlí se sestrou, bývalou alkoholičkou. Jedno dítě jí umřelo a druhé s ní nemluví, přitom se stará o osmiletého vnuka. Mezitím kdesi jinde v Yorkshiru požádá moula Kevin svého zámožného šéfa, zda by mu nezvýšil plat. Bez úspěchu. Nasupený účetní nevymyslí nic lepšího než tamnímu podvodníkovi Ashleymu sdělit plán, že by z únosu šéfovy dcery káply slušné prachy. Do něj se zapojí i jistý Tommy Lee Royce (hezoun James Norton, který jej ztvárňuje nakonec ve všech třech sériích, ho hraje velmi dobře), který podle Catherine zavinil dceřinu tragickou smrt. První řada má „problém“ možná tak v tom, že se čtvrtým dílem přichází předčasný vrchol série. Ostatní je velmi dobré. Baví mě postavy, baví mě psychologický přesah, baví mě uchopení atmosféry britského zapadákova… ()

Epizoda 1 (2014) (S01E01) 

Velmi dobře rozehraný příběh, který tak dobrou ženskou hlavní postavu neměl hodně dlouho. Policejní seržantka Catherine Cawood se v poslední dekádě může srovnávat asi možná jen se Sagou Norén, racionální inspektorkou ze švédského Malmö, která se s ničím moc nepáře, ovšem trpí Aspergerovým syndromem a kvůli tomu ji dělají mnohé běžné společenské zvyklosti problém. V tom je ovšem životem otřískaná Catherine úplný opak. Na feťáky a násilníky z britských sídlišť je drsná, mezi nejbližšími a s oběťmi trestných činů ovšem citlivá a empatická. U dalšího rutinního zásahu na sebe „práskne“, že je jí sedmačtyřicet, je rozvedená, bydlí se sestrou, bývalou alkoholičkou. Jedno dítě jí umřelo a druhé s ní nemluví, přitom se stará o osmiletého vnuka. Mezitím kdesi jinde v Yorkshiru požádá moula Kevin svého šéfa, zda by mu nezvýšil plat. Bez úspěchu. Nasupený účetní nevymyslí nic lepšího než tamnímu podvodníkovi Ashleymu sdělit plán, že by z únosu šéfovy dcery káply slušné prachy. ()

Epizoda 2 (2014) (S01E02) 

Únos za půl milionu liber? A co teprve za milion, navrch provedený dvěma solidními pitomci? A navíc jejich „šéf“ Ashley netuší, že jeden z nich je sexuální delikvent. Catherine dostane tip, kde by se mohl Tommy Lee Royce, který podle ní způsobil dceřinu tragickou smrt, pohybovat. Zatím netuší, co uvnitř ukrývá. Ostatně už minule jsme pochopili, že vztahy v její rodině jsou slušně komplikované. Její výborně napsaná postava si získává sympatie tím, že odmítá propadnout cynismu, ač tedy černohumorné hlášky solidně sype z rukávu. Sarah Lancashire ji hraje úsporně a naprosto věrohodně. Baví mě postavy, baví mě psychologický přesah, baví mě uchopení atmosféry britského zapadákova… jen tak dál. ()

Epizoda 3 (2014) (S01E03) 

Další zatraceně silný díl. Ashley a jeho dva pohůnci musejí unesenou dívku převést jinam. Holt policejní uniforma vyvolá paniku. Na bílé dodávce nesvítilo zadní světlo. Následky byly fatální. A soudě podle toho, únosci musejí změnit plány, aby jejich tajemství nevyšlo na povrch. Platí, že divák „musí“ držet Catherine palce, aby se nesesypala, protože tvůrci jí toho naložili opravdu hodně. Ostatně v její hlavě se vrtáme celkem dost, aby také ne, když se podíváme na její vrtkavé rodinné vztahy. Kevinova manželka si nakonec myslí, že by nějaké peníze z únosu Ann přeci jenom dokázali upotřebit. Napětí skvělé, situace uvěřitelné. Vedle samotné zápletky oceňuju výborně napsané a zahrané charaktery a propracovanou psychologickou stránku. Ne nadarmo byl seriál oceněný řadou prestižních cen, včetně britské BAFTY. ()

Epizoda 4 (2014) (S01E04) 

Zřejmě předčasný vrchol série. Catherine se kdesi v údolích Yorkshiru stává hledáním Tommyho doslova posedlá. Matka unesené dívky konečně přiznává, co se s dcerou stalo. Smyčka se stahuje, nejen Ashleymu začíná být ouzko. Zatímco naposledy vnikla do domu, kde dotyční Ann původně drželi, teď Catherine zaťukala na dveře Tommyho věčně opilé matky Lynn. A dozvídá se nemilé skutečnosti. A k těm se záhy dostává i Tommy. Je patrné, že zbytek série se ponese hodně v rodinných/vztahových rovinách. Takže pokud na tomhle díle něco zamrzí (a sám za to nemůže), tak je to fakt, že tvůrkyně Sally Wainwright prakticky ukončí kriminální rovinu a vrhne se trochu jiným směrem. Černý britský humor nicméně přetrvává, příběhové zvraty naštěstí scénář po většinu času udržuje ve sféře uvěřitelného. ()

Epizoda 5 (2014) (S01E05) 

Selský rozum používající, přímá a životem otřískaná Catherine si dá od nahánění feťáků a násilníků chvíli pauzu. Po prodělaných operacích se dozvídá, že Lewis a zejména Tommy zůstávají na útěku, zatímco Kevin, který si nehodlal špinit ruce, bude mít dost času přemýšlet. Nicméně pokud diváka úplně neoslovily vazby v Catherině rodině, asi závěr série lehce „odsoudí“. Chtě nechtě je poslední třetina lehce rozvláčná. Tommy změnil vzhled, s bodným zraněním si hošan překvapivě snadno poradí. Že je štvanou zvěří, mu evidentně nevadí. Hezoun James Norton, který jej ztvárňuje nakonec ve všech třech sériích, ho hraje velmi dobře. Uvidíme, co tahle dávka prvotřídní deprese se samotným závěrem přinese. ()

Epizoda 6 (2014) (S01E06) 

Obtížně se srovnávala se sebevraždou osmnáctileté dcery, navíc těžce nese, že ví, kdo za tragédií zřejmě stojí a že dotyčný je pravděpodobně i biologickým otcem jejího vnoučete. A právě o Ryanovi tenhle díl ve velkém bude. Holt táta mu chybí. Ten je sice zahnaný do kouta, ale opakovaně vystrkuje růžky. Složitých vztahů a bolavých osudů je tu ale mnohem víc. Třeba taková sestra Catherine se prořekne před synovcem, takže ani v soukromém životě to pro hlavní hrdinu nebude žádnou růžovou procházkou. Oslava narozenin tak skončí… neslavně. Každopádně je tu finále výtečné napsané a zahrané série, jejíž vrchol ale přišel už dřív. Sally Wainwright ji sice dotáhla do uspokojivého konce, ale u „kriminální roviny“ (víceméně konče čtvrtou epizodou) jsem byl napjatý o krapet víc. Přesto skvělá pozvánka na druhou sérii. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Selský rozum používající, přímá a životem otřískaná Catherine si od nahánění feťáků a násilníků pauzu rozhodně nedává. Příliš vody mezi první a druhou sérii neproteklo, a to je moc dobře. Nejprve se točíme okolo z práce vyhozeného nespolehlivého dělníka, nevěrného detektiva, jeho zhrzené milé či psychicky labilní přítelkyně ústředního záporáka z minulé řady Tommyho Lee Royce, který se vrací pouze v roli manipulátora. Máme tu i Ann, která má za sebou traumatický zážitek z první série, a která se oklepala natolik, že je z ní snaživá strážnice. Hlavně se ale v západním Yorkshiru potuluje sériový vrah prostitutek s nákloností k rozbitým lahvím. Bez znalosti první řady to úplně nepůjde. Brzy je navíc patrné, že i druhá série přinese místy jízlivou, místy depresivní sondu do opravdu nehezkých aspektů v mnoha případech neutěšené sociální realitě života. Zároveň se ukazuje, že každý je za určitých okolností schopný naprosto všeho. Catherine je (zase!!) u několika stěžejních situací či si spojí nejednu indicii, ač skutečné vyšetřování zločinů tu vedou vesměs muži. Tvůrci tentokrát přicházejí s větším počtem zápletek, indicie dávkují postupně, tempo je tedy slušné, napětí zrovna tak, atmosféra vtahující. A množství zlomených a nalomených žen je znovu vysoké (naštěstí se mají na koho obrátit). Nakonec druhá série nepřinese nějaké zásadní zvraty nebo překvapení, protože podstatným znovu zůstává celek a jeho vyznění. A tady znovu hlásím spokojenost. Rozhodně nebudu sám!! ()

Epizoda 1 (2016) (S02E01) 

Množství postav, mnohé se vracejí. Místy jízlivá a místy dusná kriminálka z jednoho britského zapadákova hlavně na scénu vrací sympaticky všední hrdinku – seržantku Catherine Cawood. Příliš vody mezi první a druhou sérii neproteklo, a to je moc dobře. Zatím se točíme okolo z práce vyhozeného dělníka, nevěrného detektiva, jeho zhrzené milé či psychicky labilní přítelkyně ústředního záporáka z minulé řady Tommyho Lee Royce, který se vrací pouze v roli manipulátora. Ten se ve vězení dozvídá nepříjemnou zprávu, jelikož se v západním Yorkshiru potuluje sériový vrah prostitutek s nákloností k rozbitým lahvím. ()

Epizoda 2 (2016) (S02E02) 

Bez znalosti první řady to úplně nepůjde, druhá začíná bez nějakého zdlouhavého vysvětlování. Catherine vezme domů jednu z vězněných žen, které před lety nelegálně přivezli z Chorvatska. Uvidíme, jak to celé zapadne do hledání sériového vraha prostitutek. V Calder Valley mají nicméně napilno s pohřby, respektive Catherine čekají v jeden den hned dva. Ovšem jít na ten druhý nebyl nejlepší nápad. Stejně tak uvěřit nevěrnému detektivovi, že chce svou milenku zpátky. Je patrné, že i druhá série přinese místy jízlivou, místy depresivní sondu do opravdu nehezkých aspektů v mnoha případech neutěšené sociální realitě života. A je zároveň zřejmé, že tentokrát se dočkáme většího počtu zápletek. Snad se tempo podaří udržet až do finále. ()

Epizoda 3 (2016) (S02E03) 

Stejně jako v první řadě, i tady Catherine přijímá jednu ránu osudu za druhou. Konečně už má alibi (i když asi nikdo nevěřil, že by ona mohla…), navíc za nevhodné chování se na rozdíl od ostatních dokáže omluvit a nadále funguje jako hromosvod cizích hříchů. Přesto její poslední kroky něco stojí: povinné sezení u terapeuta, který se „podívá“ na to, zda je nadále schopná služby. Prodavačka v parfumérii je nalezená mrtvá, stejně zohavená na genitáliích jako u těl ostatních zavražděných (prostitutek, takže zřejmě to někomu docvakne). Nová paní učitelka, respektive Tommyho přítelkyně, je dost creepy. Právě hezoun James Norton, který Tommyho ztvárňuje nakonec ve všech třech sériích, herecky rovněž těší. PS: A Michael Jackson pobavil. ()

Epizoda 4 (2016) (S02E04) 

Catherine je varovala před sériovým vrahem prostitutek, teď měla jedna z nich v bílé dodávce vlastně docela kliku. Skutečné vyšetřování zločinů tu přesto vedou vesměs muži (v týmu je nicméně i žena, které do profilu nesedí prodavačka z parfumerie), Catherine jen tu a tam něco zaslechne nebo se cíleně doptá. Každopádně velmi často (a to lehce „škodilo“ i předchozí sérii) je ve správnou dobu na správném místě, kdy těch šťastných náhod je skutečně přehršel. Každopádně ve vazbě je zatím devětadvacetiletý ňouma a opilec Sean, který je navíc v registru sexuálních násilníků. Pak je tu ještě parta výrostků, která pokračuje se šikanováním jistého prosťáčka Daryla, trvá také snaha blbnout malému Ryanovi hlavu – třeba drahým dárkem k narozeninám. ()

Epizoda 5 (2016) (S02E05) 

Postarší detektiv s románkem (kdy i jeho žena měla poměr) s místní paničkou, který splňuje fakt, že každý je za určitých okolností schopný naprosto všeho, má důvod k radosti: Seana obviní ze všech čtyř vražd. Jenže záhy se najde tělo další zavražděné. Ryan se na tátu vyptává vždy, když přijde ze školy. Jak kdyby ho někdo naváděl... Šikanovaný Daryl se už do Disneylandu ani San Francisca nepodívá. Je patrné, že tvůrci tentokrát přicházejí s větším počtem zápletek, indicie dávkují postupně, tempo je tedy slušné, napětí zrovna tak, atmosféra vtahující. Zároveň zůstává (ideálně něco pro Catherine) množství zlomených a nalomených žen. Ještěže se mají na koho obrátit. ()

Epizoda 6 (2016) (S02E06) 

Jatka na statku a první setkání s labilní antibabičkovskou našeptávačkou (jinak skvělou Shirley Henderson), která si bude Tommyho Lee dokonce brát. Ha ha. Následně je Catherine zase u několika stěžejních situací či si spojí nejednu indicii. Zajímavý postřeh přinese i Ann, ano, ta Ann, která má za sebou traumatický zážitek z první řady, a která se oklepala natolik, že je z ní snaživá strážnice. Nakonec druhá série nepřinese nějaké zásadní zvraty nebo překvapení, protože podstatným znovu zůstává celek a jeho vyznění. A tady znovu hlásím spokojenost. Prostě britská detektivka s osvědčenou atmosférou a poctivou scenáristickou prací. ()

Série 3 (2023) (S03) 

Dlouhá tvůrčí pauza, nicméně stejné postavy, depresí stejně nasáklé město v Yorkshiru i stejná tvůrkyně a scenáristka Sally Wainwright. A bohužel prý definitivní loučení. Seržantka Catherine Cawood má těsně před důchodem. Vnukovi Ryanovi, jehož matka si krátce po jeho narození sáhla na život, je šestnáct. Jeho biologický otec Tommy Lee Royce, který podle Catherine způsobil dceřinu tragickou smrt, si odpykává doživotní vězení. Trestaný byl už dávno předtím, ovšem (dobře víme, že) stihl i smrtelně rozjezdit policistku, zabít spolupachatele, polít synka benzínem či zkopat jeho babičku do bezvědomí. Je tu třetí série a policie se kvůli staršímu případu o ústředního antagonistu Tommyho opět zajímá. A Catherine u toho znovu bude. Je tu sice i Ryanův vznětlivý trenér fotbalu, jeho manželka zobající prášky, které jí dodává jeden lékárník, či místní gangsteři, kteří jej vydírají, nicméně pořád se budeme vracet právě k Tommymu, kterého před časem přeložili do vězení v Sheffieldu – tedy mnohem blíž svému synovi i lidem, kterým v minulosti tolik ublížil. (Ne)příjemná atmosféra trvá, platí, že každý díl přinese pár solidních nápadů či zatraceně sympatických dějových zvratů. A pak je tu James Norton, který dostal jednu z nejlépe napsaných záporných postav posledních let. A samozřejmě Sarah Lancashire hrající svou Catherine (oscilující mezi tvrdostí v práci a citlivostí, kterou projevuje až doma) po všech 18 dílů výtečně. Těžké loučení. ()

Epizoda 1 (2023) (S03E01) 

Dlouhá tvůrčí pauza, nicméně stejné postavy, depresí stejně nasáklé město v Yorkshiru i stejná tvůrkyně a scenáristka Sally Wainwright. A prý definitivní loučení. Seržantka Catherine Cawood má těsně před důchodem. Vnukovi Ryanovi, jehož matka si krátce po jeho narození sáhla na život, je šestnáct. Jeho biologický otec Tommy Lee Royce, který podle Catherine způsobil dceřinu tragickou smrt, si odpykává doživotní vězení. Trestaný byl už dávno předtím, ovšem stihl i smrtelně rozjezdit policistku, zabít spolupachatele, polít synka benzínem či zkopat jeho babičku do bezvědomí. Je tu třetí série a policie se kvůli staršímu případu o ústředního antagonistu Tommyho opět zajímá. A Catherine u toho znovu bude. A dostane se taky do blízkosti vnukova trenéra fotbalu, který doma řeže manželku. Ta má problémy se zobáním prášků, které jí dodává místní lékárník, kterého pro změnu začnou vydírat místní gangsteři. Holt zatím to vypadá zajímavě a závěrečná řada si hned ze startu drží výbornou úroveň svých předchůdkyň. ()

Epizoda 2 (2023) (S03E02) 

V minulé řadě to byl postarší detektiv s románkem, předtím účetní, který svého šéfa požádal, zda by mu nezvýšil plat. Teď je za moulu lékárník, který je obětí vydírání, a ještě chce jeho klientka-milenka, aby pro ni a její dcery zařídil kvůli agresivnímu manželovi (školnímu trenérovi fotbalu) jiné bydlení. Navíc se Catherine dozvídá krutou ránu: Royce před časem přeložili do vězení v Sheffieldu – tedy mnohem blíž svému synovi i lidem, kterým v minulosti tolik ublížil. A Ryan jej má potají navštěvovat. Potřebuje k tomu ovšem někoho dospělého… je patrné, že tohle dokonale zboří rodinné vztahy. Sally Wainwright silné emocionální scény postavené na hereckých výkonech umí. ()

Epizoda 3 (2023) (S03E03) 

Žádný Leeds, ale věznice v Sheffieldu. Poprvé Ryan přemluvil Neila. Prý před ním furt něco skrývali a neřekli mu celou pravdu. S Catherine to dokonale zamávalo. A nakonec i s Ann, která má za sebou traumatický zážitek z první řady. Mimochodem v té druhé byla nezkušená, zato nesmírně odhodlaná strážnice. A teď z ní je detektivka. Trenér fotbalu se před Ryanem najednou snaží tvářit jako svatoušek, zatímco lékárník Faisal navštíví jeho na prášcích závislou manželku. Výměna názorů v kuchyni společným vařením rozhodně neskončí. (Ne)příjemná atmosféra trvá, platí, že každý díl přinese pár solidních nápadů či zatraceně sympatických dějových zvratů. ()

Epizoda 4 (2023) (S03E04) 

Nadále silné a vtahující. Mladí výrostci, kteří vydírají místního lékárníka (teď už i vraha) mají o dost větší problém. Toho se naopak neobává Neil, který brával Ryana za „tátou“ do vězení. Ryan byl jednoduše odhodlaný a věří, že to Catherine (až se potkají tváří v tvář) pochopí. Právě na Ryana je série poměrně hodně zaměřená. Hošan se navzdory slibům vydává k soudu s Tommy Lee Roycem, který jej tam ale evidentně chce coby nejvěrnějšího diváka. Protože tvůrci téhle chytré detektivky si připravili další zajímavý zvrat. A James Norton tu nadále platí za jednu z nejlépe napsaných záporných postav posledních let. ()

Reklama

Reklama