Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

lobo87 

všechny recenze uživatele

Thriller o historickej udalosti, ktorá nám je dosť blízka, je natočený kvalitne, s dobrými európskymi hercami a dobovou atmosférou. Ale z môjho pohľadu mu chýbalo srdce, silnejší autorský rukopis, niečo, čo by ma zaujalo tak, aby som sa počas tých dvoch hodín ani na sekundu nedokázal odpútať od obrazovky... 65% ()

diccon 

všechny recenze uživatele

Atentat to neni, celkove ovsem lepsi, nez jsem cekal. O dost. Prizvuk je divnej, ale da se to. Mohli si odpustit zmeny oproti skutecnosti na zacatku po seskoku: nikdo se Kubise s Gabcikem nepokusil udat, ale prave naopak jim vsichni pomahali, zrovna tak Kubis nebyl zadnej nervak a ty Gabcikovy halusky v krypte jsou zbytecne na efekt. Zaver Atentatu s poslednima vystrelama rezonujicima v zatopeny krypte je nekde uplne jinde. Taky mohli pridat trochu humoru. Jen trochu. Vic by to odpovidalo realite a nechalo vyniknout syrovosti a beznadeji (jako v Atentatu). Bez nej jsou Murphy a Dornan proste jen dva Irove hrajici Cechoslovaky a ne dva ceskoslovensky kluci, ktery se vydali vykonat jeden z nejvetsich odbojovejch cinu v dejinach. ()

bubazx 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi milé překvapení Anthropoid jsem dlouho přehlížel a teď vím, že to byla chyba. Film, který ukazuje, že Češi jsou statečný a hrdý národ, pro někoho je to špatně, pro mě ne. Žádný kýč a patos se nekonal. Kvalitní válečné drama. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu se moc nepovedla. Stačil by obyčejně zpracovaný úvod - seznámení s postavama, s prostředím, nějaký ten lead-in k příběhu, aby nás aspoň trochu zajímalo jak to dopadne.. chybí mi pozadí z anglie, výcvik, jak už v anglii plánovali, že zaútočí na jedoucí auto, k čemuž potřebovali speciálně upravený granát atd atd. ale nic z toho tam není. Přemejšlel jsem, jestli to vůbec dokoukám. S výbuchem granátu se to pak uplně změní a stane se z toho příšerná depkárna a psycho. Tak depresivní a brutální film jsem dlouho neviděl. Scéna v kostele působí hodně autenticky, skoro až dokumentárně jako live-cam. Ale ta angličtina, ta těm českým postavám do huby opravdu moc nesedí :/ Co ta německá angličtina u gestapáků...Toto bude patrně jediný film, u kterého bude lepší dabing než originál zvuk. ()

miistr 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem měl strach jak ten film bude vypadat. Přeci jenom pro nás je to historicky důležité téma. Nakonec to dopadlo hodně dobře. Sice začátek pomalý a k tomu ta angličtina občas byla taková divná. Naštěstí vše vynahrazuje ta část filmu po atentátu a hlavní vyvrcholení je boj v kostele. To jsem si doopravdy užíval jak to bylo natočené. Prostě parádní film. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem moc vysoká očekávání. Nevěřil jsem, že.. no vlastně ani nevím. Nejspíš jsem byl ovlivněn okolím, komentáři lidí, kteří film viděli dřív než já. A zase jsem dostal lekci, že nemám na názory druhých moc dávat. Ten film je naprostá pecka. O druhé světové válce mám načteno mnoho metrů knih, Athropoida mám nastudovaného do detailu. A v tomto filmu se všechno nějak sešlo, prostě pecka. ()

warpcore 

všechny recenze uživatele

Naozaj smutný film, smutný v zmysle že Vám príde ľúto, všetkých tých skvelých ľudí, ktorí tam obetovali svoj život. Filmu by sa dalo vytknúť zopár historických nepresností, ale v podstate na to nie je dôvod. Gabčík bol vždy môj vzor, samozrejme je tam trošku hrdosti, že to bol Slovák, ale o tom to tak úplne nie je. Gabčík s Kubišom sú proste hrdinovia a ja sa hanbím, že aj keby som sa pretrhol, nikdy sa im ani zdaľeka nepribližim. Skláňam sa pred ich odvahou a strašne si želám, aby sme takých Gabčíkov mali na Slovensku čo najviac, hrozne tu chýbajú ! ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Hvězda navíc za přestřelku v kostele. Dokud k ní nedošlo, film mě moc nevtáhl. Tak jak to už bývá podle skutečných událostí. Dost mluvení, sledování, ukrývání a málo mučení, prohledávání a střílení. MajklBey by to asi natočil jinak. Na co jsem celej film čekal se nestalo - nebyl esesáček Dušek, musel stačit kolaborant Budař. Ví někdo, co se stalo s frankokanaďankou miss Kovárníkovou? ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Cca 14 dní před zhlédnutím Anthropoidu jsem viděl geniální Atentát od pana Sequense. Myslím, že Anthropoid byl důstojný a takřka stejně geniální ve ztvárnění i zpracování. Obsazení bylo naprosto v pořádku, jen Aňa Geislerová mi tentokrát mimořádně nepasovala. Finále v kostele mi přišlo v některých fázích totožné se zmiňovaným Atentátem, jen kolorované. Film i přes dlouhou stopáž ani na vteřinu nenudí a cele vás pohltí svojí atmosférou. Za mě bez váhání plný počet. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film. U filmů s historickou tematikou mají tvůrci vždycky dilema, do jaké míry se držet skutečnosti, resp. toho, co se o události ví, a do jaké míry vložit vlastní licenci. Film by jistě nebyl tak prodejný a atraktivní, kdyby v něm nebyly napsány role pro dvě milenky, kdyby nebylo postříleno tolik Němců, kdyby se Čurda neměl účastnit atentátu a nebyl zmlácený. Ve skutečnosti byli na straně Němců jen čtyři lehce zranění, ta závěrečná přestřelka byla jak ze Sedmi statečných, kdy se padouši káceli jak figuríny na střelnici. Ale to je výsostný svět filmu. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Podle mne tomu chyběl spád a bylo to spíš takové komorní , ale závěr to kapku zachránil, každopádně film "Atentát" od Jiřího Seguence mě připadá dějově lepší!! ()

waltosin 

všechny recenze uživatele

Takovou historii nemam rad, ale připomenout to lidem aby se zamysleli jak si ted dobře žijí, když v ty době se takhle zabíjelo, tak to se rad podívám a přát si až se to už nikdy neopakuje. 75% ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Euforie vyprchala, po opakovaném zhlédnutí zůstává obdiv před Ellisem už jen za jeho propagaci našich hrdinů, ale režie, scénář ani kamera se mu tolik nepovedly. Většinu konspiračních a historických zkratek bych pochopil a jako příliš zanícený divák i odpustil, ale prkenné dialogy totálně mělní jakýkoliv doprovodný děj operace. Samotný atentát i boj v kostele nejsou ničím jiným než heroičtějším remakem nabalujícím další nesmysly na všechny Sequensovy chyby, věčná škoda, když už se ví, že to bylo jinak. Navíc je atentát nasnímaný naprosto nepřehledně. A hudby si člověk nevšimne, dokud si castingově nevhodná Geislerka nedá sprchu v kryptě. Prosím, udělejte to někdo podle knihy Dva proti Říši. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Srovnání se Sequensovým Atentátem se tu přímo nabízí, to je jasné. O to víc jsem byl na tento film zvědavý. Zatímco na starší verzi se z mnoha důvodů určitě ještě znovu podívám, Anthropoid je pro mě dobře udělaná jednorázovka. Je moc dobře, že tento film vznikl. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušná remake verzia hrdinského príbehu atentátu na tretieho muža Tretej ríše. Zaujímavé spracovanie, slušné herecké obsadenie a aj svižnosť, aj keď až v druhej polke filme, čo je vzhľadom na námet logické. V niektorých momentoch sa mi to zdalo dosť zbytočne stopážovo premrštené, ale vzhľadom na obsah je to v poriadku, nakoľko sa tu verne zobrazuje jedna z podstatných udalostí našej vojnovej histórie. 75 % ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Hezký pokus o reálné zachycení, jež je úplně neskutečně přibájený zejména bojem v kostele, kde kosí Němce po desítkách. Přitom v reálu byly jen tři Němci ne moc vážně zranění a žádný mrtvý. Ovšem to se v těchto filmech nenosí. I zbraně a postupný děj moc neodpovídají. Díky tomuto nesmyslně přibájenému konci nemohu dát 4 hvězdičky. Škoda moc. Hodnocení: 60 % ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Antrhropoid je dozajista světový film, kterému vévodí kvalitní herecké obsazení. Převážně Murphy dokáže svojí sympatičností uhrát jakoukoliv situaci. To je samozřejmě subjektivní, ale není možné popřít dynamičnost scénáře, který bohužel tak nějak zaostává za historickou pravdou. Závěrečná scéna v kostele byla názornou demonstrací, že diváci nechtějí trpělivost, ale akci. Což o to. Akce byla. Problémem je, že z finální scény není patrný neústupný boj proti nacismu, který je předem prohraný. Jasně, jinak se to bude hodnotit v zahraničních serverech, ale pro našince je to jedna z mála (ne fakt, mála) situaci, kdy jsme se zachovali s páteří vzhůru. Nebál bych se tlačit na pilu ve statečnosti. Takhle se "jen" demonstrovala neústupnost a hrůza nacismu. Chtělo by to více toho patosu. Nutno ale dodat, že se jedná o opravdu fajn zpracování atentátu na Heydricha. Jen příště se nebát tahat za vlastenečtější konec. Máme opravdu málo filmů, které nám připomenou, že jako členové České Republiky nejsme jen banda praskáčů. Hnusný, ale řekl bych, že pravdivý. Sorry jako! ()

jkpj22 

všechny recenze uživatele

Film o jednoznačně nejhloupější akci spojenců za druhé světové války, která stála život tisíce Čechů a Češek včetně nechvalně proslulého masakru Lidic. Akce absolutně nic nepřinesla. Absolutně nic.... zároveň je to ale také příběh srabíka, který si nadělal do gatí a parašutisty udal. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Během podzimní rodinné dovolené jsme navštívili jeden vojenský srub v pohraničí a nádech historie ve mě probudil potřebu podívat se na nějaký válečný snímek. Žena mi doporučila Anthropoid, což mi dle názvu evokuje nějakého vzdáleného příbuzného Krytona, ale ve skutečnosti se jedná o fascinující příběh atentátníků na Heydricha. Měl jsem někde vzadu v paměti uloženo, že se jednalo o důležitou událost, ale nevěděl jsem, zda ten parchant nakonec zkapal a že to uvedlo do pohybu hrůznosti v Lidicích. Příběhově silné a napínavé drama, které mě nepustilo od obrazovky ani v případě, kdy mi vypadával internet a já musel na každou další scénu čekat deset minut :-) Top moment dávám zvukovému zpracování posledních scén z kostela. To hučení v pozadí se mi vrylo do mozku a otevřelo mi hubu dokořán. Nejsem příznivcem všech těch oskarovych kategorií za každý prd, ale tady by si zvuk opravdu zlatého plešouna zasloužil. Mínus dávám HBO dabingu, který byl nepovedený a spolu se špatnými hereckými výkony některých vedlejších postav (Aňi ta role fakt nesedla) to kazilo zážitek z filmu, doporučuji tedy origoš znění, každopádně sumasumarum parádní čtyři hvězdy. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama