Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 018)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film o "našich", za který se nemusíme stydět. Anthropoid byl čistě politický tah, který britům dokázal, že máme právo vrátit Československo zpátky na mapy. Ukázal, že na to pořád máme a je trochu divné, že ho natočil brit a ne Čech. Sean Ellis si dal dohromady svůj srdeční projekt a na celém snímku je to znát. Pomalejší rozjezd sice je, ale díky němu si Kubiš a Gabčík získají divácké sympatie a rok 41 určitě nekvaltoval. Rozdílné přízvuky mi nevadili, daly se vzhledem multinárodnostnímu obsazení čekat. Herecky super, Dornan se snaží, Murphy jede v Shelbyho módu (z Peaky Blinders) a obě holky jsou moc fajn. Atmosféra strachu i očekávání funguje na jedničku a finálové jatka v kostele v sobě mají naturalizmus i beznaděj. Jen to pitomé piáno to úplně ke konci kazí. Solidně natočený kus historie, který i přes drobné vady obstojí konkurenci. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tento způsob operace Anthropoid zdá se mi poněkud nešťastným. Minimálně půlku filmu jsem měl pocit, že rozkaz z Londýna zněl jasně, vysadíme Vás v protektorátu, aby jste si mohli prožít milostný románek a všemu nasazovali korunu naprosto mdlé dialogy s děvčaty. Navíc na můj vkus paragáni až příliš často opakovali že jdou sejmout Heydricha, kdyby v tý době byl facebook, zřejmě by to uveřejnili tam. Já teda vůbec neměl pocit, že paragáni jsou v okupované Praze, kde každej druhej byl udavač a že jdou po třetím nejvyšším z říše. Chyběla mě tam paranoia, atmosféra strachu, jenom dobový oblečení, auta a epizodní scéna v kavárně to fakt nezachraní. Největší perla filmu měl být atentát, jenže to přípomínalo spíš přestřelku u O. K. Corralu, jasně Heydrich si vystřelil, ale tohle ? A pak ten útěk paragánu z místa činu, to nám kameraman zjevně chtěl ukázat jak dělá kyvadlo jen škoda, že si vybral zrovna tenhle moment. Abych jen nekritizoval, záverečný souboj v kostele CaM byl super a člověk klukům drží každej palec i když ani tahle finálovka se neubrání dalšímu nešvaru a to je střih, ten byl brutální,příběh vůbec neměl souvislost, byl vyprávěn kapitolově. Mě osobně třeba chyběla scéna z pozice nácků, třeba po atentátu, mohlo to dát filmu větší dynamiku, emoce. Ten kostel beru i když i tady to šlo kamerou lépe, taky herecký výkony fajn, zejména Cillian Murphyh mě dokázal, že je skvělej herec, ale jinak těžký zklamání. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když vidím nějaký remake, ptám se, proč ho někdo natočil, když 90 % z nich dopadne značně hůře, než jejich předchůdce. Někdy odstup pomůže, v případě Anthropoidu bych řekla, že byl ten odstup až moc velký. Chtěla jsem být shovívavá a hledat pozitiva, ale nenašla jsem nic, co by překonalo Atentát z roku 1964. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Má to své mouchy. Německá strana má trestuhodně málo prostoru ("hlavní záporák" je ve filmu doslova pár vteřin), romance je zbytečně chtěná a Aňa Geislerová, v českých filmech světově vypadající, tu z nějakého nesmyslného důvodu působí šíleně staře a neatraktivně. Také jazykově to mohlo být lépe ošetřené. Angličtina s českým přízvukem se dá zkousnout, považuji ale za chybu, že dialogy "v druhém plánu" (tedy v pozadí) nikdy nezazní v češtině. Na druhou stranu je třeba ocenit poměrně nejednoznačné vykreslení situace, kdy zmíněný atentát (minimálně v rámci daného momentu) rozhodně udělá víc škody než užitku. A ať už jsou výhrady jakékoli, strhující finále vše vynahrazuje. Frenetickou třicetiminutovku v kostele s dojmeným koncem, který si vystačí jen s hudbou, zvládl Ellis na hraně geniality. Za něco takového by se nemuseli stydět výrazně zkušenější machři (a nemyslím si, že by to nutně natočili lépe). 70% za to, že by to chtělo v některých oblastech širší záběr. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nedýchal som v závere. Jozef Gabčík a Ján Kubiš boli skutočný hrdinovia a som rád, že sa tento príbeh podaril preniesť na plátno vo veľkom štýle. Výborný herci, ale aj skvostné prostredie Prahy, či samotná sila príbehu, to všetko nahráva Ellisovy do kariet. Podaril sa hlavne záver, kde akcia nestráca tempo a hlavne napätie. 85% - 4* ()

Galerie (74)

Zajímavosti (62)

  • Režisér Sean Ellis dost dlouho trval na tom, aby se ve filmu objevila scéna s oběšenci v ulicích Prahy, čímž měl být zdůrazněn tvrdý okupační teror. Historičtí poradci mu tuto vizi vymluvili. (infected)
  • Poměrně dobře natočená scéna po seskoku zoufale neodpovídá historické realitě. Skutečný hajný Šmejkal byl hrdinou a parašutistům poskytnul neocenitelnou podporu. Pes, který ho v 5. minutě filmu doprovází, nejenže není lovecký (což je samo o sobě podivné), ale jedná se o plemeno australského honáckého psa, jehož výskyt v daném prostředí a době hraničí s nesmyslností. Těžko uvěřitelný je i telefonní přístroj v bizarním rozpadajícím se srubu - hájovny snad výjimečně mohly být už tehdy telefonizované, ale vypadaly (i za války) jaksi "méně primitivně". (Daligor)
  • Jako hlavní historický poradce působil u filmu Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu. Spolu s ním byl odborným poradcem i Pavel Kmoch, historik a spisovatel. (Duoscop)

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama