Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 1
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele ACDCKL k tomuto seriálu (11)

Série 1 (2019) (S01) 

První série za náma. Popravdě jsem od seriálu moc nečekal, nejenže obsazení některých postav mi přišlo až zastrašující díky politické korektnosti vůči menšínám, tím pádem teda očekávám, že v dalších sériích budou nasazeni i původní obyvatelé Ameriky, aby se to vyvážilo; a následně i trailery nebyly zpočátku moc povedené a vypadalo to jako guláš. Nakonec se ukázalo, že některé díly jsou velmi povedené (3. a 4. díl), herecké výkony Henryho, Freyi a Anyi jsou vcelku dobré, i Adam Levy jako Myšilov je dobře zahraná postava, jen se nesmí čekat, že bude stejný jako ve hře. Bojové scény, je vidět, že si najali choreografy z GOT, ty nemají problém. Největší problém nastává s obsazením některých postav, Fringilla Viggo, strašidelné obsazení, přešlap do hlubokého hnoje, pohnojení jejího charakteru, který se bude špatně napravovat, totálně neatraktivní herečka, a i když nejsem rasista, kurnik, koho napadlo dát tuto roli herečce tmavé pleti, např. u Istredda to nakonec tak nevadí, ale zde u ní, ona, která je v příbuzenském vztahu s dvorem v Beuclair, to teda znamená, že Anna Hernieta bude taky černá jako bota, no to teda, potěš pánbůh nás fandy Witchera. Následně i mladý černý elf je teda přešlap do nebe bijící. I obsazení Cahira, který je obsazen hercem, který je jasný záporák, tak bude těžké napravit jeho pověst v dalších sériích, bude velmi složité. Následně jsem rád, že již pro druhou sérii vyměnili maskéra či maskérku, ten průser s Nillfgardskou zbrojí, z toho si budou fandové LOTRa dělat srandu ještě v hrobě :D Nic horšího jsem snad neviděl, představit si, že v tomhle hnojníku bojuje brigáda generála Impera, to je k smíchu. Třetí a asi poslední kaňkou je vyobrazení Brokilonu, nejenže zase zvítězila ta korektnost, takže z nádherně blonďaté Eithné se stala černovlasá černoška, ale že Dryády používají kuše, sakra, to je dehonestace Dryád jak čert, úplně se obávám, co časem vyleze jako obsazení mé oblíbené Milwy. Následně i vyobrazení bitvy o Sodden je špatně vyobrazená, nebylo to nic velkého, co asi každý čekal. I tak, seriál zaslouží uznání, ono zfilmovat tyto povídky, není to sranda, už Poláci narazili do zdi, zde se povedlo prozatím nenabourat. Doufám, že pro druhou sérii se toho hodně zlepší, přece jenom, pořád je to fantasy ze Slovanského prostředí, nelze z toho dělat myšmaš, že tam obsadíte naprosto celý svět, to by tam za chvíli mohli hrát i Eskymáci. Takže prozatím si první série u mě drží tak kolem 80%. PS: Rasista ani Xenofob nejsem, ale co je moc, to je moc, všeho s mírou a spíše se držet předlohy než politiky. ()

Začátek konce (2019) (S01E01) 

Na začátek obstojný, drobné odchylky od knihy tam jsou, zpočátku přeskakování v časových liniích nemusí být někomu po chuti. Bojové scény jsou velmi dobré a krvavé, přesně, jak jsou zvyklí hráči z her i čtenáři z knih, Henry Cavill se snad v Geraltovi konečně herecky našel, ale největší pozitivum na tomto díle je herecký výkon Renfri, kde se nakonec ukázalo, že tato herečka by mi více seděla do role Yennefer. 4*. ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

Druhý díl a ihned hodně slabý, tady se nepovedlo takřka skorem nic. Špatně zpracovaná povídka o Geraltovi a setkání s Elfy, moc velké rozdíly oproti knize a díl to tak podstatně posouvá dolů, Sylván je co se týče masky a CGI naprostý podprůměr, až jsem si skorem říkal, že v polské verzi vypadal lépe a linka s Yennefer, herečka špatná není, jen jí zde a v dalších dílech podstatně zhoršili charakter, což jí jen uškodí. Za pozitivum se zde dá označit Marigold, herec povedený, zpívat umí a postava je vtipná a osvěžující. 3* ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Nejlepší díl řady. Geralt a Striga je to nejlepší, co první série a prozatím seriál nabídl. Povídka je takřka totožná s knihou, Striga z mého hlediska hodně povedená, i linka s Yennefer se znatelně vylepšila. Jediné mínus u mě je obsazení Foltesta (moc starý a nevhodný herec) a nasazení Triss Merigold do děje této povídky, i když je jasné všem čtenářům, že se nepřímo objeví až v bitvě o Soddenský pahorek. 5*. ()

O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (S01E04) 

Výborná adaptace povídky Otázka ceny, ta nemá chybu, možná je v seriálu zbytečně krvavá, v knize to spíše vypadalo na "hospodskou" rvačku. Linka s Yennefer je zajímavá, ale vcelku zbytečná a Brokilon a Ciri, no teda, Dryáda s kuší, to snad nemysleli tvůrci vážně :D Ale díky výborně zpracované povídce Otázka ceny, 5*. ()

Touhy v láhvi (2019) (S01E05) 

Na tenhle díl jsem se těšil hodně, první setkání Geralta a Yenn. Na konci lehce zklamán, jelikož se mi zdá, že nějaká ta jiskra mezi oběmi postavami tam prozatím není, jestli to je tím, že oba herci k sobě nic necítí a neumí to pořádně zahrát, nevím. Avšak zde Yenn jako postava se ukázala tak, jak jí známe, tedy, že je schopna všeho pro své osobní cíle. Bohužel linka s Ciri je zde slabá, vyloženě se člověk těší, až se to vrátí zpět ke Geraltovi. Od Džina jsem čekal asi trochu více, ale popravdě, on ani ve hře nebyl zrovna nějak extra vyobrazen, tak chápu tu inspiraci tajemnem. 4*. ()

Vzácný druh (2019) (S01E06) 

Zpracovaná povídka o Geraltovi, drakovi a Borchovi Tři Kavky. Díl je vcelku dobrý, ale to zpracování CGI draka a následný konečný souboj, kdy Yennefer více využívá meče než magie a nepřijde ani k malé úhoně proti rozeným zabijákům, hmm. I samotného herce Borcha jsem si představoval poněkud mladšího. 4*. ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Konečně se zde propojili všechny tři časové linie, člověk by však očekával, že to bude fungovat lépe, ale díl je taková vata a výplň před finále, naštěstí byl poměrně krátký, tak to naštěstí nebylo utrpení. Slabé 4*. ()

Něco více (2019) (S01E08) 

Nebýt té zpackané bitvy o Soddenský pahorek, která je spolu s bitvou u Brenny to největší, co knižní série zažila. V bitvě naprosto chybí vojska severních království (Kaedwen, Temeria, Brugge, Redania), ale i trochu jiná role čarodějek. Např. čarodějka Koral, v knížce Bouřková sezóna popisována jako mladá, atraktivní čarodějka, zde naprosto odpudivá stará ženština, popravdě, s tou by Geralt do postele nevlezl, jedině pod účinky kouzla. Zde v podstatě hraje prim Yennefer, ale v knize velkou roli měla většina čarodějek (Triss, Tisaia, Phillipa, Sabrina a z druhé strany Fringilla, která na krátkou chvíli oslepila Yenn). I poměrně malý počet jednotek Nillfgardu této bitvě poměrně ubírá na prestižnosti. Bohužel i na konci setkání Geralta a Ciri není takové, jako v knížkách, zde je škoda, že za první sérii vynechali podstatnou povídku, kdy se poprvé setkali Geralt s Ciri v Brokilonu a kde si již k sobě vybudovali nějaké pouto, to zde vyloženě chybí. I tak si díl zaslouží slabší 4*. ()

Série 2 (2021) (S02) 

Tak druhá série za námi a jsem z ní lehce rozpačitý. První díl byl dle mého jeden z nejlepších dílů, co tento seriál prozatím má a zařadil bych jej spolu s třetím a čtvrtým dílem první série mezi to nejpovedenější. Pak ještě bych řekl, že díly této série do pátého dílu jsou vcelku ucházející. Ale poslední tři díly jsou čistý průměr již dle příběhu, který se tam odehrává. Nejenže to je naprostá fikce, která se nikdy v knížkách neudála, ale je to i strašně přehnané. Jediné plus z posledního dílu je zjevení Divokého Honu, i když zde se taky trochu obávám, aby z něho scénáristka neudělala něco jiného než je v knihách a hrách. Obsahově bych to pořád ohodnotil 4*. Kdyby se tu i dalo hodnotit na základě castingu, zde už bych byl opět kritický jako v první sérii. Nemohu prostě překousnout Fringillu Vigo, jakákoliv scéna s její herečkou mi naprosto vadí. Z její postavy udělali naprosté monstrum bez nějaké špetky zajímavosti. Též i z Yen udělali slabošku, knižní postava Yen se vzteky snaží dostat do našeho světa, aby srovnala scénáristy. A castingy některých dalších postav jsou též příšerné, viď Neneke a Philippa Eilhart. Mezi povedenější casting považuji postavu Rienceho, Djiskstry, Vesemira a překvapivě Lamberta - sice oproti hře jiný vzhled, ale poznámky měl dosti podobné. Obsahově ještě hodnotím známkou 4*, casting by byl za 2*. Koukat na to stále budu, ale už od toho raději nebudu očekávat žádné extra zázraky.  PS: Též jsem rád za to, že se tvůrci zbavili těch příšerných zbrojí Nilfgaardu a nahradili je vcelku vkusnými kusy zbroje. Za toto velmi děkuji. ()

Série 3 (2023) (S03) 

Až na šestý díl je to naleštěná průměrná bída. Scénáristy by měli vyrazit na dobu neurčitou, jelikož se adaptace moc nedrží a to je ten průser všeho. Nejlepší tak na celém seriálu je bojová choreografie, která je fakt na špičkové úrovni a proto ještě dávám 3*, tohle jiný seriály moc nemají. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama