Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 5
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele sKralicek k tomuto seriálu (9)

Začátek konce (2019) (S01E01) 

Jakožto velký fanoušek knižního Zaklínače jsem měl od seriálu velká očekávání, ale snažil jsem se je nemít, abych nebyl zklamaný. Pilotní epizoda moje obavy rozehnala. Diváka okamžitě vtáhne do děje a světa zaklínače, na nic si nehraje a vše ukazuje krásně surové, jako to bylo popsáno v knihách. Pád Cintry bych čekal spíše v pozdějším díle, ale i tak jeho zpracování bylo bravůrní a líbilo se mi více, než třeba boj o Královo přístaviště v GoT v poslední sérii. Dávám 5/5, jelikož jako pilot tato epizoda opravdu velmi mile překvapila a přesvědčila diváka, že by se měl dívat dál. ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

Druhý díl si zachoval správnou atmosféru, kterou nastavil první díl a představuje nám novou postavu Yennefery. Herečka do role mladé Yennefer krásně pasuje, ale bojím se, že v pozdějších epizodách, se ukáže jako špatné obsazení, jelikož Yennefer má být žena, ale herečka spíše působí jako holka. Uvidíme dále. Co mi u tohoto dílu ale vadilo, byla jeho ukvapenost. Příběh s čertem byl moc rychlý a odbytý a rychlá byla i dějová linka Yennefer, která by si zasloužila roztáhnout alespoň na 2 epizody. Co se ale týče Marigolda, k němu nemám co vytknout a jeho muzika je opravdu nádherná a chytlavá i pro dnešního diváka. Za ukvapenost dávám 4/5. ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Třetí díl má temnější atmosféru, než díly předchozí a vypráví nejznámější Zaklínačovu povídku. Její zpracování je opravdu dobré a naprosto diváka pohltí. Dějová linka Yennefer je zde taky úžasně zpracována a naštěstí nepůsobí uspěchaně, jako v předchozí epizodě. I když je tato epizoda velmi krutá, zachovává si vtipnost, kterou tento seriál velmi dobře uchopil. Například erotická scéna s Yennefer mě opravdu pobavila. Za zmíňku také stojí čeští překladatelé a jejich již slavný překlad slovíčka "fuck" na "sper to ďas". S čím mám ale problém, je herečka Triss. Ta mi tam vyloženě nesedí, to ale zahrnu do hodnocení celého seriálu a ne této epizody. Tato epizoda za mě 5/5. ()

O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (S01E04) 

Tato epizoda vysvětluje, čím je Ciri spojena s Geraltem. Bohužel mi ale přijde velmi uspěchaná a její příběh by chtěl více natáhnout, aby ho divák lépe vstřebal a pochopil. Akční scéna s Yennefer mě ale mile překvapila. 4/5 ()

Touhy v láhvi (2019) (S01E05) 

Za mě po prvních dílech rozhodně nejslabší epizoda a jsem velmi zklamaný. Tento příběh byl v knihách jedním z mých nejoblíbenějších, ale jeho obrazové ztvárněné je prostě chabé. Marigold už nepůsobí tak vtipně, jak na začátku a vypadá spíše, že se snaží být vtipný na sílu. A chemie mezi Geraltem Yennefer je nulová a jejich vzájemné poblouznění přišlo naprosto z ničeho. Za mě velké zklamání, ale věřím, že divák, který Zaklínače nezná, si epizodu užije, jelikož má pár velmi pěkných záběrů a vymítání džina pro něj může působit hrozivě. 3/5 ()

Vzácný druh (2019) (S01E06) 

Na rozdíl od předchozí epizody, jsem tuhle povídku v knihách nijak neprožíval, takže nebudu tak kritický. Jedná se o opět více pohádkový, takže epizodě může být více odpuštěno. Je zde mnoho vtipných scén, pár ale hodně na sílu vtipných, a chvílemi i diváka zamrazí, například chladnokrevné zabití toho divného stvoření rytířem. Je zde také více popsán více milostný vztah Geralta s Yennefer a kupodivu tu chemie oproti předchozí epizodě začíná trochu (čti opravdu hodně trochu) fungovat. Po emoční stránce za mě tedy v pořádku epizoda. sice nijak nepřekvapí, ale ani nezklame. Vadili mi ale 2 věci. Za prvé ztvárnění celého příběhu, který byl velmi znatelně upravený do lowcost podoby, což mu uškodilo a například scéna s mostem byla otřesná. To by nebylo až tak hrozné, co mě ale štve mnohem víc, jsou trpaslíci. Ten kdo dělal casting a vybíral obecně vzhled postavám by si zasloužil pořádně nakopat, to je ale problém seriálu, ne epizody. 4/5 ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Společně s první a třetí epizodou nejlepší epizoda první série. Časové linie do sebe poměrně hezky zapadají. Opět Cintra ,která je dle mého názoru úžasně ztvárněna a všechny epizody odehrávající se na ní jsou prostě super. Očividně tam šla i velká část rozpočtu. Opět skvělé herecké výkony a silné emoce. POZOR ODSUD MOŽNÁ SLABÉ SPOILERY. Konečně se setkáváme s Vilgefortzem a navzdory většině fanoušků jsem s ním spokojený. Herec hraje úžasně a jeho postava je napsaná tak, že divák prakticky nemá žádné ponětí, na koho se to dívá a kým se stane. Za to tvůrcům skládám poklonu a děkuji jim, snad tato iluze ještě chvíli vydrží. Za mě jednoznačně velmi povedené epizoda a nemám ji co většího vytknout. 5/5 ()

Něco více (2019) (S01E08) 

Nechci říct, že tato epizoda byla vyloženě zklamání, ale spokojený jsem s ní rozhodně nebyl. Díky uspěchanému ději a absence času na vytvoření vztahu k postavám, pochopení jejich chování a pochopení světa, jsem se díval na epizodu naprosto chladný bez emocí a chvílemi jsem ani nechápal, co se tam děje a to jsem četl všechny knížky a hrál 2 hry. Vůbec si nedokážu představit, co si říkal divák, který nezná knížky ani hry. Finální setkání Geralta s Ciri působí nepochopitelně a divákovi snad ani nemůže být jasné, jaktože se poznali hned na první pohled. (Protože v seriálu chybí dost důležitá povídka, kde se Geralt setkal poprvé s Ciri). Sečteno podtrženo poslední epizoda nedává smysl, vůbec nenaláká diváka, aby se těšil na další sérii, nechá ho zmateným, co se vlastně v této epizodě stalo a vlastně ho uspokojí v tom, že už ta první série konečně skončila a už si konečně nemusí motat hlavu a číst mezi řádky, co v seriálu chybí. Aspoň má ale hezké efekty a poprvé jsem si říkal, že si asi na herečky Triss a Yennefer zvyknu. 3/5 ()

Série 2 (2021) (S02) 

Mám velmi rozporuplné pocity. Vysvětlím a začnu s tím negativním. První série byla složitá na ztvárnění, ale tvůrci se s tím obstojně poprali a snažili se zachovat atmosféru a příběh z knih, jen jsem si nebyl jistý obsazením. V druhé sérii se moje obavy z obsazením potvrdili. Anya Chalotra je krásná herečka a má um, ale na postavu Yennefer se vůbec nehodí. To jak ji hraje ji prostě nevěřím, nevytváří pro diváka k Yennefer žádné emoce a nemá žádnou chemii s Geraltem. Příběh se drží toho z knihy naprosto bezdůvodně jen hodně hrubě. Samotné epizody přeskakují mezi "co to sakra bylo?" a "ok, je to sice jiné, ale možná to může fungovat" tam a zase zpátky. Atmosféra seriálu se s knihou vůbec nedá srovnat a je to něco úplně jiného, jen se známými postavami. Tak, jak seriál aktuálně vypadá, nefunguje a to hlavně kvůli tomu, že se divák nestihne vcítit do žádné z postav a prostě jim to nevěří. Kdyby se autoři zaměřili jen na příběh z knihy, nesnažili se tam dávat, co tam není a nejdřív pořádně vybudovali pouta mezi postavami a divákem, udělali by mnohem lépe a divák by jim pak leccos odpustil. Hřebíček do rakve bylo odhalení toho, že Emhyr je otec Ciri takto debilně. Nicméně nechci být jen kritický. Myslím, že kdybych nečetl knihu a postavy pro mě byly skutečně nové, možná by se mi příběh líbil více a do postav bych se více vcítil. Možná by z toho mohl být i dobrý seriál. Náznaky tam byly. Příběh má šanci se rozvinout zajímavě, i když se nebude držet knihy, ale zatím balancuje mezi "budu se držet knihy a zkusím vybudovat stejnou atmosféru" (aktuálně vůbec nefungovalo), "knihy se budeme držet jen hrubě a uděláme z toho jiný obstojný příběh se (staro)novými postavami" (fungovalo občas) a "uděláme z toho nějaký seriál, který nebude mít hlavu a patu, postavy a příběh budou laciné, hlavně ať to hezky vypadá" (bohužel bylo častěji). Navíc s oznámením seriálu Zaklínač: Pokrevní pouto mám obavu, že se prostě snaží vybudovat svoji novou lacinou značku Zaklínače a vymačkat z ní co jen dá a pak ji zahodit. Long story short - tato série je pro mě zklamání, kdy autoři nevědí, jak seriál vlastně pojmout a divák je pak zmatený. Tato série je rozcestník, ze kterého se dá vydat ještě všemi směry, ale pak už nebude cesty zpět. Další série rozhodne. Bude to "příběh Zaklínače jaký známe, milujeme a všichni chceme" nebo "příběh zaklínače, který neznáme, nepotřebujeme, ale může být zajímavý" nebo "fraška, která si získá jen ty fanoušky, kterým stačí hodně filmových efektů a hezcí herci/herečky"? Dávám 3,5/5. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama