Reklama

Reklama

Volha

(seriál)
  • angličtina Volga
TV spot 1
Česko, 2023, 6 h 20 min (Minutáž: 72–80 min)

Režie:

Jan Pachl

Předloha:

Karel Hynie (kniha)

Scénář:

Jan Pachl

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Kryštof Hádek, Tomáš Jeřábek, Aňa Geislerová, Klára Melíšková, Stanislav Majer, Eliška Křenková, Jiří Lábus, Jiří Dvořák, Bohumil Klepl, Martin Pechlát (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Standa Pekárek má v životě tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Pětidílná minisérie Volha je adaptace stejnojmenného románu Karla Hynie napsaná neobyčejným, bizarním a přesně odposlechnutým jazykem. Lze ji vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“. Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny – omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha), který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Chudobka k tomuto seriálu (3)

FOXTERIÉRY (2023) (E01) 

Po 20 minutách utrpení jsem musela odejít, abych tu hrůzu rozdýchala. A pak jsem se vrátila, že to ještě zkusím. Nesympatický hlavní hrdina, namyšlený frajírek, ani jedna další postava mě nezaujala a nebavila jsem se ani omylem. Paruka Melíškové - že bych v 70. letech něco takového viděla? Těch volů a soudruhů! Paměť mi naštěstí ještě slouží. Takhle to tedy nevypadalo. Ale možná jsem žila na jiné planetě. Jděte s tím do háje. Pro ty mladé další "důkaz", jak vypadal socialismus. Jedna hvězdička za naději, že někdo dostane rozum. Ještě na jeden díl se podívám. ()

HULIZA (2023) (E02) 

Recenzi přidávám po několika dnech - až jsem to rozdýchala. Jestli tohle má být ukázka toho, jak se tehdy žilo, tak opravdu nevím, kde jsem žila. Ne že by se takoví, jako byl Pekárek, nenašli. Jenže on v sobě soustřeďuje tolik negativních vlastností, že je to příliš. Jeho arogance, hloupost, nezodpovědnost, trapnost... To, že se chová ke své ženě a dítěti neurvale, asi nestačí. Podobně se chová i jeho matka. Že by babička neměla zájem o svoje vnouče? Každá normální matka by svému synovi za to, jak se chová, už dávno rozbila ústa. Nebo spíš hubu. Pár vulgárních slov mi nevadí, ale jedna vulgarita za druhou? Proč? K čemu by komu mohl být úplně tupý informátor, to nevím. Nemám ráda, když má hlavní postava jen negativní vlastnosti. Pro mě to není věrohodné, tak to přece v životě není. Dobře napsaná je podle mě postava, kterou ztvárňuje Tomáš Jeřábek. ()

BALBA (2023) (E05) 

Abych to shrnula. Kdyby to Jan Pachl nepřehnal, mohl to být zajímavý seriál. Tohle nebyla realita té doby, ale karikatura velkých rozměrů. Mám ráda černobílé filmy, ale ne černobílé charaktery. Postava Pekárka na mě působila ploše, nevšimla jsem si ničeho, co by na něm bylo lidského. Nefungoval jako syn, manžel ani otec. A přitažlivý pro ženy? Čím? Zastydlý dementní puberťák i v poslední epizodě. Komu by asi mohl imponovat? Jeho matka během čtyř epizod nejeví žádný zájem o vnoučata a najednou se ukáže, že jim našetřila peníze. Jediná zajímavá postava v podání Tomáše Jeřábka umírá na infarkt zrovna ve chvíli, kdy se mluví o jeho vstupu do strany. Poučování syna, jak by to měl umět se ženami, to už byl vrchol trapnosti. A chlapec přiznává, že je gay a zahazuje před domem knihu Škvoreckého, do které téměř negramotný Pekárek napsal věnování. Směšné. Souložení v pracovní době, nejlépe na stole u okna, trapné opakující se hlášky a vtipy, zvracení zrovna u sochy Lenina a další "perly". Brala bych rozporuplné chybující postavy, ovšem ne toto. Škoda. ()

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

04.01.2024

Ve čtvrtek 4. ledna byly Sdružením české filmové kritiky oznámeny nominace pro 14. ročník výročního předávání Cen české filmové kritiky, které by tentokrát měly vyzdvihnout výrazná česká… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama