Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (167)

doriana.g odpad!

všechny recenze uživatele

- Vaculík stále v módu Modrá ocel až Magnum. Kdysi to bylo úsměvné, dnes jen smutné. - Aha! Ten přihlouplý kolega, který stále deklamuje nějaké pověsti, měl zřejmě přinést nádech tajemna! Bohužel jen demonstruje budoucí dopad inkluze ve školství. Dementa zvítáme v každé jednotce!!! - Blbě vymyšlené, blbě napsané, blbě obsazané, blbě natočené. - Hezký pes, ale ten tu bídu nevytrhne, i když v to autoři samozřejmě doufali. S R A Č K A. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, a to hodně. Řešení kriminálního případu vždy ve dvou dílech poskytuje dostatečnou časovou dotaci pro rozehrání vedlejších dějových linek, mnohdy tedy není pachatel zcela jasný až do závěru. Rozhodně to přispívá i k celkovému napětí. Povedlo se dost věcí - kamera, hudební podkres, dialogy. Postavy rozhodně nejsou "ploché" jako v jiných seriálech, ale naopak dost propracované, herecké výkony lze jednoznačně vyzdvihnout, jsou velmi uvěřitelné. Skvělí Vaculík, Bareš, Suchařípa i Nováková. Janovi Teplému věřím postavu arogantního namachrovaného floutka, no už méně seladona a místního Casanovi, který dostane všechno, co před ním neuteče na strom. Fakt na to nemá charisma ani vizáž. Skvělé a uvěřitelné i vedlejší role a postavičky (namátkou Nebřenský, Rašilov, Karel Zima, Jakub Žáček, Zuzana Kajnarová atd.). Název odkazuje k tomu, že kraj, kde se případy odehrávají, je temný - myslím, že celkovým laděním seriálu se i tohle povedlo. Jako jasně - ve skutečném kraji v ČR se během cca 2 let neodehraje přes 10 sérií vražd s desítkami mrtvých, tohle by asi bylo trochu moc i na průměrně lidnatý americký stát. Ale vyčítat seriálu tuhle skutečnost je asi takový argument, jako že se vraždí ve fiktivním kraji. Velmi příjemné překvapení a to průměrné hodnocení kolem 50% tady naprosto nechápu. ()

Reklama

blekekeke 

všechny recenze uživatele

V prvním díle jedna věta. Vražda, tady u nás? A pak to byl jeden sériový vrah za druhým ... a k tomu jim hrála hudba jak z kovbojky. A navrch jedna neuvěřitelnější postava za druhou ... v ještě neuvěřitelnějších příbězích. Ani ty "Stodolovi" na to neměli. Takže nakonec z toho nejlépe vybruslil Egon a Jan Novotný. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Pan Dietl se musí obracet v hrobě. Za tohle přijdou sestry Bártů do pekla pro scénáristy. Scénář je nejen plochý, ale naprosto tluče prázdné fráze bez nějakého sdělení a k tomu je každý případ natažen na dvě epizody. Jedna ze sester se navíc chopila režie. První půlka seriálu budiž, ale potom to začne - naprostá změna stylu a to včetně podivné kamery, která má navozovat pocit, že postava mluví s vámi či snaha pomalého přibližování na obličej psychopata, která je amatérskou kopií posledního záběru Psycha. Kdyby se toho chopila ČT, věřím, že by z námětu dokázala vytěžit daleko víc. Jediné plus: Vaculík a Nováková - Fuitová. Z postav naprosto nesnesitelná karikatura debila, kterou ztvárnil Jan Teplý. Doufám, že mu takto roli diktovala režisérka, jinak bych ho považoval za nejhoršího herce v ČR. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplný seriál. Začnu od začátku. Úvodní melodie je naprosto skvělá, hned poznáte, že se jedná o český seriál, ale na české poměry naprosto jedinečná a naprosto se hodící k duchu seriálu. Druhá věc je celá úvodní znělka, která je taktéž nápaditá a tady bych skoro řekl, že se snad ani nejedná o český seriál, hodně vybočuje, ale správným směrem. Obsazení Lukáše Vaculíka byl také vynikající nápad. I trojice policistů byla dobře vybraná. Ale co mě přece jen trošičku vadilo bylo neustále spojování s původními legendami. Na jedné straně originální a nápadité, ale jak se říká čeho je moc... Navíc Karel Zima představuje policistu, který rozhodně nereprezentuje heslo "Pomáhat a chránit". Lidé ho snad přímo obtěžují. To co je u něj zpočátku docela roztomilé a berete to jako malé nedostatky, postupně naroste do naprosté neochoty a diváka totálně rozčiluje a už mu tak zábavné nepřijde. A totéž platí o plaché, ale místy až hloupé Kristýně Novákové-Fuitové a ambiciózním a postupně už značně otravným Janu Teplém ml.. Šéfová Petra Kraje Zdena Studenková je pak doslovný omyl. Celkově, společně s příjemný krajem, případy se neodehrávají zase v Praze - bože chraň, ale zase se také liší od Policie Modravy, je to docela zajímavý a originální seriál, na jehož pokračování se upřímně řečeno těším. Druhá série je bohužel kvalitativněji o něco níž. Jednotlivé případy jsou natahovány seč to jen jde. Všemi epizodami se pak táhne jedno vyšetřování, které je opět neskutečně natahováno. Děj je přitom mnohdy k unudění loudavý, není plynulý a co fungovalo jednou, podruhé už zkrátka nefunguje... ()

Galerie (323)

Zajímavosti (33)

  • V čase 4:27 je možné na monitoru Petra Kraje (Lukáš Vaculík) vidět noviny Krajské listy. Většina textu (vyjma nadpisů) obsahuje úplně nesmyslné věty, které jsou pravděpodobně vygenerované pomocí generátoru náhodných slov (např. věta „Vlivem části ještě proti dříve snu u projížďku trochu ze velký.“). (David7)
  • Natáčeno v Konojedech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama