Reklama

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu

  • USA Once Upon a Time in Hollywood (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min

Scénář:

Quentin Tarantino

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. (Falcon)

Recenze (1 760)

Mouzon 

všechny recenze uživatele

bez mučení přiznávám, že cca do poloviny jsem se téměř nemohl naladit na atmosféru, vyjma velmi vděčných sekvencí Cliffa Boothe... ale jakmile to v jednu chvíli sepne a všechny dílky do sebe začnou zapadat, člověk si uvědomí, že dílčí segmenty a střípky byly zvoleny a poskládány naprosto precizně a dokázaly přiblížit diváckému srdci i nejplošší a nejtezovitější postavu celého filmu (Margot Robbie)___snímek jednoznačně vynikající v detailech a ke své vlastní škodě možná až příliš závislý na a) tom, jestli u diváků nastane onen "spínací" moment, ať už na úrovni děje či z hlediska obecnější významové strukturace, nebo b) skutečnosti, je-li člověk zrovna cinefil, znalec různých filigránských drobností apod., a je-li tedy schopen si TENKRÁT V HOLLYWOODU užívat jako poznávací zájezd po známých a již kdysi objevených místech___občas jsem měl neodbytný pocit, že na rozdíl od předešlých Tarantinových filmů zde odkazy a narážky poněkud přestávají sloužit ději, ale spíš jen tak jsou, aby byly, ale co už... jako kdyby už nešlo o film, ale kinematografický ekvivalent návštěvy oblíbené hospody, kde vám barman natočí pár piv na účet podniku, jen aby do vás mohl celý večer hučet dojmy ze svých zamilovaných snímků... síla téhle fresky je ale natolik plíživá a podmanivá, že jí rádi leccos odpustíte... ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Další Tarantinův masterpiece. Skoro tři hodiny se jen kecá a čeká se na závěrečný masakr. Přitom to tak krásně uteče, člověk zavzpomíná na slavné bijáky, poslechne suprovou muziku, podívá se, jak dostane Bruce Lee naloženo, užije si lehké špičkování a suché hlášky obou postav, občas se zplnahrdla zasměje, párkrát pořádně napne a pak to přijde... V závěru krása střídá nádheru a čím dýl jsem od zhlédnutí filmu, tím víc se mi líbí a tím víc se těším, až jej znovu uvidím. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nějak mě ten svět filmu konce 60. let nepohltil a těch pár povedených dialogů nezastřelo fakt, že se ve filmu nic moc neděje a jen tak plyne ve sledu vzájemně vlastně nedůležitých scén. Celé je to takové čekání na finále, které je dostatečně uspokojivé, podobně jako herecké výkony hlavních představitelů. Další přidaná hodnota ovšem filmu zcela chybí. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi to píše, ale je to najslabšia tarantinovka. Dialógy nie sú ani z polovice tak vybrúsené ako zvyčajne, dej viacmenej neexistuje a zachraňujú to len nadpriemerné výkona DiCapria a Pitta. Záver je avšak najlepšou časťou filmu a pri akej takej znalosti histórie divákovi vyčarí úsmev na perách. Nie je to však dosť na to, aby to odôvodnilo uťahanú stopáž a laxný príbeh. ()

mosnak 

všechny recenze uživatele

Není to nejlepší Tarantinovka, ale Brad Pitt a Leonardo DiCaprio jsou úžasní. Neskutečně dlouhá stopáž, která ale baví celou dobu. Dokonce chápu lidi, kterým se tento snímek nelíbí. Člověk to musí mít buď rád nebo nesnášet :-D 82% ()

Ayush 

všechny recenze uživatele

Podle reakcí filmových odborníků v mém okolí jsem čekala, že mě tenhle "nejlepší Tarantinův počin" a "špička filmové tvorby" minimálně smete z gauče, takže jsem pochopitelně čekala něco úplně jiného. Nicméně jsem se celé skoro 3 hodiny poctivě bavila a ani si nevšimla, že film v podstatě nemá zápletku. Ale to je právě ta pointa a vlastně si nemůžu stěžovat. Divák je v jednom kuse ponořen do scény, ať je zrovna vtipná, divná nebo 'jen' dobře zahraná a tak ani nevadí, že spolu tyhle útržky ve finále příliš nesouvisí. Na konci, kdy jsem samozřejmě čekala, že uvidíme to, co se samo nabízí, jsem byla úžasně překvapena a jako fanda klasického Tarantina spokojena. Natočil to tak, jak by to bývalo bylo pro všechny nejlepší. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Opravdu zdaleka ten nejosobnější Quentin Tarantino, zároveň však i velká radost, pro nejednoho filmového fanouška, což se vlastně vůbec nevylučuje. Příběh je vyprávěn už klasicky, zase jsou do něj "vložené scény", tentokrát vzpomínkové, velmi zásadní, velmi vtipné (manželka, Bruce Lee), filmové a pro vysvětlení a urychlení děje, je opět použit vypravěč. Tedy, z tohoto pohledu, co se "vážnějších" filmů Quentina Tarantina týče, vše při starém. Jedna zásadní věc je ale jinak, Tenkrát v Hollywoodu zdaleka tolik nestojí na dialozích postav, v některých scénách dokonce vůbec. Zcela zásadní je pro něj atmosféra šedesátých let a ta je až neskutečně do detailu promyšlená. Nejde jen o žití hlavních hrdinů, tedy například večírky, oblékání a samozřejmě všudypřítomný film. Jde o celé ulice, zářivé neóny, úchvatná auta a tak by se dalo pokračovat, například k postavám. Vždyť po ulicích se nejčastěji prohání Cliff Booth, zase často bez dialogů, ani u hlavních postav totiž nejsou potřeba. Dokonalým příkladem toho je Sharon Tate, mnoho dialogů nemá, vztah k ní je budován pohledem, kamerou, atmosférou a charismatem Margot Robbie. Jde to výborně, vždyť na první pohled "jednoduchá" scéna v kině, je jednou z nejlepších. Rozvádět scény nemá smysl, slabá tu není, ale ještě dvě zmínit musím, Spahnův ranč a závěr. Ranč je zase dokonale zrekonstruován, stejně tak cosi jako život na něm, hippies život, co dodat. Scéna prakticky začíná už výbornou konverzačkou v autě, tady ještě vlastně odlehčená, za to na ranči je cítiti horko, hutná, blíže k domu skutečně až psycho atmosféra, výborné. Celkově ovšem film dodává radost a pohodu, tento pocit jsem chtěl mít i nadále a tak jsem se závěru vlastně trochu obával. Jak bude očekávané pojato? No, vlastně snad nejlépe jak mohlo, v duchu filmu a let šedesátých odlehčeně, s klasicky dokonalou hudbou a hlavně po tarantinovsku! Dokonalá, (škoda že) alternativní historie, která musí potěšit a patřičně rozesmát. Má smysl ještě u filmu Quentina Tarantina rozvádět... ale jo. Takže výborná hudba, stejně tak kamera a především herecké výkony! Jediné co mi vrtá hlavou je, proč měla Sharon v kině tak špinavé nohy? 95% ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Na každý nový Tarantinův film se těším zhruba už tak rok dopředu. Bohužel i přes nesporné kvality tohoto snímku, nedosahuje úrovně "Djanga nebo Osmi hrozných". Je zde sice fantastická postava Brada Pitta, famózní závěr (celých dvě a půl hodiny jsem přemýšlel, jak to Quentin pojme - a nezklamal :D) a jednotlivé scény (ranč, DiCaprio s holčičkou apod), ale jako celek to na mě ne vždy fungovalo. Je to strašně dlouhé a tentokrát se vůbec nedočkáme klasických Tarantinovských "skvělých dialogů o hovně", což je hrozná škoda, protože to k němu patří a vždycky se na to těším. Na místo toho se dočkáme až zbytečně moc všech možných narážek na danou dobu, plakátů, seriálů a filmů té doby, které snad kromě Tarantina nikdo nezná. Takže je mi líto, ale pětihvězdičková série pokračovat nemůže Quentine. Co tvůj desátý film? ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Byť mám Tarantinovy filmy rád, na jeho poslední počin jsem se zas tak moc netěšil a čekal spíš na stažení než na kino, no a neprohloupil jsem. Tarantino je tvůrce filmů, který si může takzvaně „lajznout“ cokoliv, tak velké jméno ve filmovém světě má, no a letos se mu to moc nepovedlo. První třetinu filmu si užíváte atmosféru sedmdesátek, druhou se nudíte a třetí třetinu čekáte na toliko vychvalovanou pointu, která se nekoná. Jasně jde o Tarantina, takže dialogy, hudba, herecké výkony a pověstná kamera fungují skvěle, nicméně ať jsem dělal, co jsem dělal, prostě jsem se do filmu nemohl hlouběji ponořit. Co se týče vychvalované vyzrálosti filmu, stále se mi víc líbila Jackie Brownová a pověstné duo DiCaprio Pitt mě taktéž moc neuchvátilo. Ale neházejme flintu do žita, vše může být jinak po druhém nebo třetím zhlédnutí. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Slabší 4 hvězdy za řemeslo, parádní herce a dobovou atmosféru, ale příběh vlastně takovej o ničem a už to znovu vidět rozhodně nepotřebuji. ()

ac3r

všechny recenze uživatele

Tarantino může natočit jakoukoliv sračku a stejně to bude lítat v červených číslech. Přijde mi, že i kdyby ten film byl o tom jak přijde na záchod a vysere se, tak místní Tarantinohujeři se budou rozplývat jak je to kouzelný. Nehodnotím, nedodíval jsem se, možná někdy jindy až se budu hooooooooooooooooooooooooooooooooooooodně nudit. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než "Osm hrozných". Brad Pitt si to tu dává tak, že mi to připomnělo jeho zlatou éru. A to tam v podstatě téměř nemluví a vrcholem jeho scén jsou dialogy se psem nebo výměna kola (což je ostatně asi pomrknutí na Písecké FAMO, kde v prvním ročníku studenti kolo vyměňují před kamerou a snaží se být originální - Tarantino ukázal, že stačí málo k originalitě). Na druhou stranu je to vlastně 140 minut něčeho a 20 minut Tarantina. Přišlo mi, že Tarantino prostě seděl v jedné své opojné chvíli a napadlo ho, že by bylo fajn si pohrát s historií Hollywoodu. K tomu narouboval dva skvělé herce a asi skoro tři hodiny toho jak pochodují po plátně. Ne není to nuda, pokud znáte ty odkazy. Moje žena třeba o filmech neví skoro nic. Takže se nudila až do samotného finále. Nic jí neříkají narážky na Sergio Leoneho nebo Guilty Pleasure scéna s Brucem Leem. To co zažívají hlavní hrdinové vlastně není až tak zajímavé - kdyby se to odehrávalo v jiných kulisách řeknete si, že se jedná o epizodu ze seriálu doktora House akorát tu někdo zapomněl dostat nějakou cool chorobu a není tu Lumbálka. Tarantino si na jednu stranu mohl pěkně vyhrát. Všechny ty cool staré filmy jsou prostě to nejlepší toho, co starej Quentin umí a chápu, že je pro něj milejší udělat si takových pár klípků než na tom stavět celé filmy. Na druhou stranu raději bych viděl jeho pojetí 14 chlapáků (nebo jak se to jmenovalo) v plné verzi než "Tenkrát v Hollywoodu", které je vlastně filmem silných charakterů, kteří žjí v prázdném příběhu aby nakonec mohli vyvrcholit geniálním finále. Jsem z toho rozpolcen ale asi je to dobře. Po osmi hrozných to byl konečně zase Tarantino který mi bavil. A to je dobrá zpráva. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

— Hey! You’re Rick fucking Dalton. Don’t you forget it! — Once Upon a Time in Hollywood je jako stroj času, který vás svou atmosférou, skvělou hudbou, dobovými reklamami, nejrůznějšími odkazy, auty, kulisami, prostě vším, přenese do Hollywoodu konce 60. let. Celé to nakonec působí jako taková pohádka, kterou vás Tarantino se svým skvělým scénářem (dá se paradoxně říct, že i skrz absenci děje) a skvělými herci, v čele s naprosto úžasným duem DiCaprio/Pitt, vezme na nostalgický a zábavný výlet do minulosti. Chybět samozřejmě nesmí i ono tarantinovské násilí. Leonardo DiCaprio s plamenometem je zkrátka něco, co chcete a musíte vidět. Velmi doporučuji přečíst si i knihu, která zážitek z filmu velmi prohloubí, některé věci dovysvětlí, poskytne postavám mnohem více hloubky a zároveň je stejně jako film plná dobových odkazů, reálií a easter eggů. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Aspirant na nejlepší film loňského roku. Jedna z nejlepších Tarantinovek od.. nevím, možná od Pulp Fiction. Vážně. Tohle je dospělá, ryzí, chytrá filmařina. Takle se mají dělat filmy. S láskou, nadšením, umem. A to není jen tím, že je pro mě Quentin odjakživa číslo 1 ve filmové branži, i moje žena, která od něj neviděla zdaleka všechno, se tady na konci rozplývala a bylo jí smutno. On si to celý vystavěl tak precizně, že nechápu jak to na někoho nemůže fungovat! Dlouho jsem neviděl takle propracované charaktery a že by se jim věnovalo s takovou péčí. Režie - prvotřídní, scénář - skvělej, humorná a dramatická stránka parádní! Jediná slabina by mohla být v množství odkazů, ale to jen pro neznalé, pro ostatní je v tom určitě naopak síla. Od prvního Wilhelmova křiku jsem věděl, že je to prošpikovaný easter eggama, ale pořád jsem byl v kontextu a i když jsem většinu věcí nepochytil, vždy jsem se bavil prvotřídně, pointa fórů mi neunikala, nevím. Se znalostí doby by to bylo lepší, ale i tak jsem nebyl ztracen, takže v tomhle kritika postrádá efekt. Krásný film. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Kouzelné retro o herci, jeho kaskadérovi a jejich sousedce , manželce slavného režiséra. Celkově to působí jako hravý filmový pomník idylické zlaté éře Hollywoodu 60.let, kterému bych dal asi tři hvězdy, protože fantastické scény ( "Bruce Lee" vs. Brad Pitt nebo Pitt vs. hippies ) střídají občas dlouhé nudné pasáže , ona taky stopáž 161 minut je hraničně únosná. Měl jsem obavy, zda ta drastická vražda u Polanských může nějak neparaziticky fungovat tady v komedii od Tarantina. Závěr je pro mne nejpříjemnější překvapení, bál jsem se že Tarantino vraždu zneužije jako marketing pro svůj film, ale ten člověk geniálně vytvořil alternativní verzi té události a já viděl dojemný happy end ( k čemuž pomohlo, že jsem viděl dřív film o děsivých činech gangu Charlese Mansona ) ()

Zyne 

všechny recenze uživatele

zaujaly me jen urcite casti, jako celek me to ale nebavilo a nesedlo mi to. top je Brad Pitt a Margot, fajn pohled je na Margaret Qualley, dobrej je hudebni podkres a jista parodie psycho hipiku (domluva v aute evokuje kukluxlan v Djangovi). Leo trochu mdly, kamera mi prisla divna a tempo nezazivne. slabota a temer tri hodiny nenavratne zuhelnene plamenometem Tarantinova sebeukajeni a fetise ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Proboha, toto je Tarantino? Síce perfektné retro movie, ale príbeh ukrutne nudí a je to rozťahané. DiCaprio a Pitt sú fajn... to však nestačí. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

Film zahľadený do seba, také veľké onanistické nič. A záver? Čo dodať. Treba sa masovo pozabíjať. Tak ako vždy. ()

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

Reklama

Reklama