Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se irský mladík bez budoucnosti stane součástí anglické šlechty 18. století? Odpověď Barryho Lyndona (Ryan O’Neil) je stručná: jakýmkoli možným způsobem! Barry je snaživý žadatel o ruku, účastník soubojů, pobuda, voják v Sedmileté válce, flamendr, špión i falešný karetní hráč – to jsou jeho zastávky na cestě nahoru za bohatstvím a postavením v této přepychové filmové verzi románu Williama Makepeace Thackeryho natočené Stanleym Kubrickem. Pro zvládnutí tohoto nádherně vystavěného a úskočně satirického filmu se Kubrick nechal inspirovat díly malířů té doby. Kostýmy i scény byly pečlivě vyrobeny v dobovém stylu a pro natáčení interiérů i exteriérů v přirozeném světle byly vyvinuty novátorské čočky. A výsledek? Barry Lyndon přetrvává jako zlomový film, který přenáší historické období na filmové plátno tak živě, jako žádný jiný film před ním ani po něm. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (29)

Jako hrob - Epizoda 5 (2023) (epizoda) (E05)

Mike Leigh

Richard Eyre

Guillermo del Toro

Richard Linklater

Richard Ayoade

Ari Aster

  • V roce 2022 se zúčastnil slavné ankety, kterou každých deset let připravuje britský časopis Sight and Sound. Přední světoví odborníci v ní sestavují žebříček stovky nejlepších filmů všech dob. Ari Aster dal své hlasy těmto deseti snímkům: Závrať (1958), Osm a půl (1963), Barry Lyndon (1975), Zuřící býk (1980), Playtime (1967), Správce Sanšo (1954), Persona (1966), Seriózní muž (2009), Šoa (1985), Písně z druhého patra (2000). Nutno dodat, že ke svému seznamu přidal poznámku, že "vytvářet žebříčky umění je bláznovství" a vypsal přes sto filmů, z nichž každý by podle něj mohl některý z oněch deseti vybraných nahradit. (NIRO)

Vítr a lev (1975)

  • John Milius musel omladit hlavní postavy, aby mohl film financovat. „Nikdo nechtěl točit film o Arabech a Teddym Rooseveltovi. Takže jsme museli udělat ústupky: romantičtější muž, krásná žena, takhle to má mnohem větší tržby. Tyhle ústupky děláte za pochodu a v určitém bodě kariéry je možná dělat nemusíte a natočíte Barryho Lyndona. Možná je lepší, když děláte ústupky.“ (classic)

Jeanne du Barry - Králova milenka (2023)

  • Maïwenn (Jeanne du Barry) přiznala, že se zpožděním objevila film Barry Lyndon (1975), který na ni měl obrovský vliv. To ji přesvědčilo, aby svůj film natočila postaru a nedělala ho moderněji jako Marii Antoinettu (2006). Výsledkem bylo, že celý film natočila na 35mm formát a Barryho Lyndona použila jako předlohu pro to, jak by měl film vypadat. To pro ni bylo poměrně náročné, protože byla zvyklá točit s improvizací scén na place, kdežto pro tento film muselo být vše dopředu naplánované. (Johnny.ARN)

31 (2016)

  • Tím kostymérov Roba Zombieho nebol schopný nájsť vyhovujúci kostým pre Malcolma McDowella (otec Murder). Tento problém vyriešil až obraz z filmu Barry Lyndon (1975), ktorý má režisér doma a vďaka ktorému ho napadlo, že by mohol vyzerať podobne, ako oblečenie hercov z filmu. So svojou ženou Sheri Moon Zombie tak objednali lacný kostým na internete a upravili ho do záverečnej podoby. Tá sa Malcolmovi McDowellovi nepáčila. (Marceloo)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama