Reklama

Reklama

Dobrá znamení

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie, (2019–2023), 10 h 30 min (Minutáž: 45–60 min)

Tvůrci:

Neil Gaiman

Předloha:

Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)

Kamera:

Gavin Finney

Hudba:

David Arnold

Hrají:

David Tennant, Michael Sheen, Frances McDormand, Sam Taylor Buck, Daniel Mays, Sian Brooke, Jon Hamm, Jack Whitehall, Michael McKean, Amma Ris, Alfie Taylor (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci. Anděl Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) žijí na Zemi mezi smrtelníky již od Počátku a za tu dobu si na svůj životní styl zvykli, tedy zpráva o blížícím se Konci je příliš nepotěší. Kdyby jen nezašantročili nově zrozeného Antikrista, pak by možná ještě byl čas zvrátit Osud... (LenkaStr)

(více)

Recenze (174)

Listyx 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasně milá a skvělá záležitost, kderou jsem vysosnul na jedno šňupnutí. Čekal jsem nějakou pitominu, nebo alespoň trapnou adaptaci, jak už to tak u něčeho co mám rád často chodí, ale tohle mě odrovnalo. Azirafal i Crowley jsou boží a ostatní nezůstávají vůbec pozadu. Nejsem si jist jestli se těším na druhou sérii aby mi to nezkazilo dojem z té první, ale jestli se povede udržet laťku, tak nebudu váhat :) ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Ja som žiadneho Pratchetta nečítal. Odporučila mi to sestra a nebolo to vôbec zlé. Ako všetci píšu, ústredná dvojica je vybraná na jedničku, výnorný casting. Štýl rozprávania je hodne svojský a originálny, chvíľu som si na neho zvykal. Po nepresvedčivom prvom diely, boli tie ďalšie o dosť lepšie a začalo ma to baviť. No posledný diel šiel akosi moc ľahko po masle. Ale stretli sa všetky podivné dejové linky a postavy a záverečná scénka so svätenou vodou a pekelným ohňom božia. Nad priemerom to tržali jednoznačne Azarifiel a Crowley s ich anglickým humorom. ()

48 

všechny recenze uživatele

Azirafel a Crowley jsou svělí, zbytek mi nesedl. V 5 epizodách se tu buduje něco, co mi po shlednutí 6. přišlo zcela zbytečné. A pak je tu spousta drobností, které mě vytrhávaly z děje. Beelzebub, který má vést vojska pekel, vypadá jako holčička, co si koupila v černou paruku v papírníctví a někdo jí do obličeje kydnul kečup. Blanarovičová v Princezně ze mlejna budí větší respekt. Oproti Hasturovi (ze kterýho šel fakt strach) je naprosto mimo. ()

Ewík 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četla asi před rokem a teď zkoukla seriál...myslím, že v jednom dni...neuvěřitelná sranda, inteligentní humor, zajímavé nápady a důvtipné hlášky. Hlavně se mi líbí, že na tom pořádně zamakal osobně Neil Gaiman, což je pro mě jeden z nejzajímavějších tvůrců posledních let. A ještě mám navíc slabost pro Tennanta B-) Takže za mě jasné hodnocení. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Ducha predlohy sa podarilo vystihnúť dobre (bodaj by nie, keď ju do scenára zadaptoval sám Gaiman), obsadenie tiež nemohlo byť lepšie a veľmi sa mi páčila zjednodušujúca audiovizuálna kreativita tvorcov pri momentoch, ktoré by inak pôsobili zložito a zmätočne (napr. zámena bábätiek), ale literárnosti sa Good Omens zbaviť nedokázali. Pratchettove diela sú svojské, používajú originálne výrazivo a veľmi si zakladajú na podvratnosti a sile imaginatívnosti, takže ich komplexné adaptovanie považujem prakticky za nemožné. Tu to vyšlo tak napol. ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Extrémní spokojenost ze seriálu, kde se opravdu promítá celá knížka. Good Omens si plánuju přečíst minimálně ještě jednou a úplně s klidem si budu Crowleyho a Aziraphaela představovat jako Davida Tennanta a Michaela Sheena. Pánové byli perfektní. Ne každá epizoda se nesla ve stoprocentním souladu, ale když to shrnu, tak zpracování bylo bez mrknutí nadprůměrné. ()

wesi96 

všechny recenze uživatele

9/10. (Knížku jsem nečetl) Veliká škoda, že jsem to furt a furt odkládal. Přitom Good Omens je taková ideální jednohubka co se dá stihnout i za den. Ústřední duo, Michael Sheen a David Tennant, hlavně Davida, jsem si hned oblíbil. Taktéž se mi líbilo pojetí Nebe, Pekla, Armageddonu a andělů s démony. Připomínalo mi to místy Supernatural, ale to je jednom kvůli tomu, že jsem to viděl první a Crowley! Ale musím se přiznat, že první epizody mi sedli více, hlavně ta úplně první. Ještě chci vypíchnout scény z minulosti a i tu epizodu, kde první asi půl hoďku jsme strávili právě tam - ŤIP ŤOP! Ach jak já miluju britské filmy a seriály. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Tak typicky britské, jak jen to jde. Život je jen vtip a náhoda, případně podvod a hazard. Bohužel je to v reálu často pravda. Doporučuji. ()

Ajka1 

všechny recenze uživatele

Coby zarytý fanda knižní předlohy se zdráhám TV zpracování adekvátně ohodnotit. Je to kvalitně natočeno, skvělí herci v hlavních i (některých) vedlejších rolích, něco tomu ale přece jen chybělo. Veškeré mé nadšení tak zůstalo u excelentně střiženého traileru, nicméně věřím, že nečtenáři Gaymanovsko-Pratchettovské předlohy si přijdou na své. Tvůrci si vyhráli a to se cení. Za mne tedy chválím, ale nehodnotím. Kniha je prostě kniha ;-) EDIT 12.1.2021: Po odeznění dojmů z knihy, jsem si konečně Good Omens mohla vychutnat i na obrazovce. A čekání se vyplatilo. Tennant a Sheen jsou skvělí, dokonalí, úžasní. Dávám 4 hvězdy. P.S.: Zdá se, že jen krátce po vypuštění seriálu, se Mor rozhodl vrátit zpátky z důchodu...náhoda? :) ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Velice, velice dobře natočené. Ale protože předloha je pro mě nejlepší knížka Terryho Pratchetta, chca nechca musím porovnávat. Seriál je výborná ilustrace ke knížce, herecké obsazení je přesné, kamera, výkony, technická stránka - všechno na jedničku. Ale i když to má dohromady pět a půl hodiny, z knihy se tam prostě nevešlo všechno. Takže kdo to nečetl, některé věci mu rozhodně uniknou. Nepochopí, proč je tu tak důležitá hudba od Queen, příjde o pátrání po výkladu Agnesiných proroctví, o komické scény s autem Wasabi i třeba o druhé čtyři jezdce Apokalypsy. Prostě - každému důrazně doporučuju si Dobrá znamení napřed přečíst a pak skouknout, jinak je zážitek poloviční. Jo a jedna vážná technická výtka - jak je možné, že motorce na které jede Znečištění, nešel z výfuků kouř jak z čiplého TDIčka? Takové faux-pais! :) Pro mě za 4. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál o chystaném konci světa, na který se všichni andělé a démoni, no skoro všichni. Knihu jsem nečetl, ale příběh se jevil zajímavý a nakonec jím i byl. Britský styl humoru mi je blízký, zahráno je to dobře a efekty jsou taky fajn. Konec byl vcelku zajímavý. Za mě dobrý krátký seroš. Hodnocení: 87/100. ()

strachon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Knižní předlohu jsem četl už poměrně dávno, takže jsem si vybavil jen základní postavy a celkový dojem humoru a hravosti, včetně skvělého překladu Jana Kantůrka. Od seriálu jsem tak měl vysoká očekávání, která ze zpočátku úplně nedařilo naplnit. Ale přece jen se to rozjelo a ve výsledku jsem spokojen, i když bych si dovedl představit vyváženější uspořádání celého příběhu a flashbacků. Skvělé jsou obě hlavní postavy Azirafala a Crowleyho, baví mě i hudba, samozřejmě hlavní zápletka a spousta jednotlivých hravých vtípků (které bohužel někdy zanikají). Slabší je ta nevyváženost, kdy roztomile vtipné scény střídají nudnější pasáže nebo až trapné chvilky. Možná to bude chtít vidět ještě jednou nebo dvakrát a najít si v tom i ty zaniklé hříčky. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto případě se zrovna řadím mezi velké znalce předlohy, ani už nevím, kolikrát jsem tu geniální knížku četl, rozhodně jedna z mých nejoblíbenějších pratchetovek. Co se seriálu týče, tak na jedné straně nadšení, že se britové do něčeho takového pustili, na straně druhé samozřejmé obavy, jestli to nějak nezmatlaj. A musím říct, že se povedlo a britové (po kolikáté už) zase nezklamali. Dějově je to takřka věrný převod (nějaké drobnosti typu černá Pepřenka apod. prostě neřeším, potažmo ta holka byla fajn). Herecky naprosto geinální. Sheen super a Tennant prostě nemůže mít špatnou roli (takovej divnej názor na něj mám od té doby, co mě několikrát v seriálu Blackpool málem urval bránici). Jeho ďábel byl prostě famózní. Dětské role velice dobré (ikdyž půlka dětí trochu nevýrazná). Asi největší problém jsem měl s jezdci apokalypsy, prostě jsem si je představoval jinak a jejich příběhy nedostaly tolik prostoru, kolik by si jezdci zasloužili. Genderovým vyvážením jezdců a jinou rasou Pepřenky se taky ztratila ta pěkná paralela dětí a jezdců, která dějově není úplně bezvýznamná. Jako celek ale super. ()

rashaverak 

všechny recenze uživatele

Pratchett 1/4, Gaiman 2/2. Znaci kolik knih jsem dokazal alespon docist do konce. Oba panove hyri zajimavymi napady ale zdaleka nepatri mezi me oblibene fantasy autory (Stormlight Archive Bandona Sandersona, Roger Zelazny a jeho Amber saga ci Sapkowskiho povidkovy zaklinac jsou zcela jina liga, koneckoncu i ten v dnesni dobe tolik omylany Martin ma alespon prvni 3 dily Pisne Ledu a Ohne nekde jinde). Stejne tak tento serial ma velmi zajimavy namet a spoustu vynikajicich napadu, ale hodne forku pusobi nedotazene. Pro me serial vykoupil predevsim posledni dil, ktery mi prisel vynikajici. ()

xzajox 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odporučili mi, čitať najprv knihu. Bolo to správne rozhodnutie, pretože neviem, ako by som seriál vnímal, ak by som ju nečítal. Logicky, v seriáli museli strihať, vynechávať. A vynechali toho veru dosť, no stále má seriál more dobrého Pratchettovského humoru. Veľké plus je teda pre scénáristu, za to, že z "vývaru" knihy dokázal vytĺcť tak veľa. Ďalšie veľké plus je za herecké výkony. Sheen hrá svojho anjela perfektne autenticky a nezaostáva ani Tennant ako démon, či ostatní herci. Je pravda, že pri čítaní si postavu človek nejako predstaví a herci nie vždy splnili moje predstavy, no stále do svojich rolí sadli dobre. Plusom je tiež voľba úvodnej skladby a tak trochu celej atmosféry seriálu, ktorá je skrz naskrz napáchnutá Pratchettovskou groteskou. Preto sa seriál pozerá úplne pohodovo. Jediným mínusom, napriek snahe scénáristu, je pre mňa sklamanie z kopy vynechaných vecí z knihy, najmä vtipov. Možno ešte vzhľad a rola SMRTi. Ale od piatej hviezdy odo mňa seriál nemal ďaleko 89% - 4* ()

Související novinky

Dobrá znamení se dočkají další série

Dobrá znamení se dočkají další série

30.06.2021

Populární seriál Dobrá znamení podle knihy spisovatelů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana se dočká druhé série. Ta vznikne pod dohledem samotného Gaimana, jenž prý s Pratchattem kdysi dávno vymyslel… (více)

Reklama

Reklama