Reklama

Reklama

Princip slasti

(seriál)
  • Polsko Zasada przyjemności
TV spot
Česko / Polsko / Ukrajina, 2019, 9 h 20 min (Minutáž: 54–57 min)

Scénář:

Maciej Maciejewski

Hrají:

Małgorzata Buczkowska, Karel Roden, Sergej Strelnikov, Aňa Geislerová, Kryštof Hádek, Marek Taclík, Martin Finger, Lucie Zedníčková, Robert Mikluš (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílná kriminální minisérie je dalším mezinárodním koprodukčním projektem České televize, která tentokrát spojila síly s Polskem a Ukrajinou. Na moři nedaleko pláže v ukrajinské Oděse se objeví loďka unášená vlnami. Uvnitř objeví dva plavci nahé zmrzačené tělo mladé ženy s uťatou paží. Ve stejný den je na nábřeží Visly ve Varšavě přivolána policie k záhadnému napadení a objeví v kufru opuštěného auta useknutou ženskou paži. Další dramatický nález učiní herci pražského divadla během představení přímo na jevišti, když v tašce přímo na scéně najdou uťatou paži mladé ženy. Tři lidské ostatky ve třech evropských městech a trojice vyšetřovatelů z Česka, Polska a Ukrajiny v podání Karla Rodena, Malgorzaty Buczkowské a Sergieje Strelnikowa rozjíždějí rozsáhlé mezinárodní pátrání. K odhalení pravdy budou ale potřebovat mnohem více odvahy a odhodlání, než si původně mysleli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (90)

Franki69 

všechny recenze uživatele

Po 7. díle ** Tenhle velkorozpočtový pohřeb ambicí česko-polsko-ukrajinské televizně kriminálkové koprodukce, tak urputně se snažící alespoň přiblížit majstrštykům z Norska nebo Dánska, je po sedmi dílech v podstatě k nevydržení. Už začátek nebyl šťastný. I když první díly přinesly slibný rozjezd s postupným objevováním se mrtvých děvčat bez ruky (nebo rukou samotných bez děvčat) ve třech zemích, bohužel byly ku shlédnutí v otřesném dabingu. A jeho „kvalita“ odpovídá kvalitě celého „díla“. Nicméně základní zápletka zaujala a donutil jsem se tedy počkat si a sledovat Princip slasti v originálním znění…a zlepšilo se to, ovšem jen co se týče poslechu. Zmatenější a více nudnou kriminálku aby člověk na všech dostupných TV stanicích skutečně pohledal. Je pozoruhodně nekonzistentní, s mnoha hluchými místy a nezajímavými vedlejšími dějovými linkami a se skutečně špatně natočenými akčními scénami. Jsou nepřehledné a nepomáhá jim ani to, že se často odehrávají za tmy. Vrcholem byla zcela dark motion bitka a následná člunová honička v Oděse v sedmém díle, kdy televize ukazovala cca 10 minut hlavně tmu, tu a tam narušenou rychle se pohybujícím stínem. A už na hranici dada byla v závěru této akční sekvence neschopnost padoucha, který pečlivě a pomalu jel člunem podél mola a silným světlem svítil do stínů a pátral…A i když tak z cca deseti metrů nejméně 2x nasvítil sveřepou tvář ukrajinského kriminalisty (klaďase), asi dělal že ho nevidí, i když po něm ještě před minutou pálil ze samopalu a pokoušel se ho zabít nožem a pistolí. No je to prostě místy až pitomé…Jak říkám, dokoukám to, ale kdo jste nezačal…tak nezačínejte! Vážně to za to nestojí. ** Je mi líto Rodena a Hádka…tak moc se oba snaží..**** Doplněno po shlédnutí 10.finálního dílu****Je zřejmé, že tenhle koprodukční projekt měl vysoké ambice. Naplnit je ale nedokázal. Aspoň že definitivně víme kdo byl vrah. A jako bonus tu máme sdělení, že ornitologie je po čertech nebezpečný koníček. Ovšem tvůrci ani v deseti dílech nedokázali dokončit další rozehrané paralení a související linky. Jak to dopadlo s Kirilem Matvějenkem a mezinárodním obchodem se zbraněmi, řízeným z Ukrajiny? Jak byli do vražd zapleteni všichni ti důležití (zatčení nebo zastřelení) češi? Jak to vlastně celé spolu souviselo? Ke shlédnutí nedoporučuju, jen budete zklamaní. Dávám 20%. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Objektivně bych dal 4 hvězdy, protože jsem byl z Principu slasti nadšen, ale naštvalo mě, že jsme se sice dozvěděli, kdo vraždil, ale ne to, proč zrovna takovým způsobem. A to je velká škoda. Ale vzhledem k zdejší stádovité popravě, to p(r)ominu a přidám i tu poslední hvězdu na plný počet. Opět se projevila "odbornost" a "znalost" a "kdovícoještě" tohoto tupého stádečka ovcí, které opisují jeden od druhého a seriál hodnotí třeba po třech dílech... Nehodlám hodnotit to, jakým způsobem ČT film prezentovala (originální znění na webu, titulky, necenzurované verze,...), toho už je tu dost. Průměrně inteligentní člověk jistě pochopí, že se policisté z ČR, Polska, Ukrajiny a Německa nebaví česky a neřeší to... Seriál byl příjemně temný a chladný, zajímavé dějové linky, skvěklá kamera i atmosféra, vynikající hudba a parádní obsazení. Za českou stranu moji oblíbenci Karel Roden, Taclík, Vlasák, Kryštof Hádek a samozřejmě i další. Za ukrajinskou stranu určitě charismatický a sympatický Strelnikov a za polskou stranu jistě Małgorzata Buczkowska. Ta mi ze začátku byla nesympatická, ale časem (nejpozději do konce třetího dílu) si mé sympatie získala. Není to prvoplánová krasavice, ale má charisma. Vynikající je i střídání lokací. Já jsem byl prostě nadšen a nemám důvod cokoliv hanit. Jedinou chybičku jsem napsal hned v úvodu, ale tu milerád odpustím. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda. Bavilo mě to dost cca od třetího dílu, ale bál jsem se, aby to tvůrci v poslední části nepokazili. Bohužel se stalo. Zkratkovité, nelogické zakončení, s důležitým zvratem, který měl přijít mnohem dřív. Mezi otevřeným a nedomyšleným koncem je bohužel rozdíl. Jinak tempo bylo příliš pomalé a bez některých osobních peripetií vyšetřovatelů bychom se opravdu obešli. Nejlepší byla hudba Michała Lorence, jehož kompozice jsem od doby, co přestal spolupracovat s Vladimírem Michálkem, neměl možnost slyšet. PS plácnout seriálu jako celku dvě hvězdy a hodnotit tak dojem je vážně dost nesmyslné, když už tady máme možnost hodnocení po epizodách, že? ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Hodnotím poslední dvě epizody,předcházející mi v tom marastu, který ČT vysílá ,unikly.Naše herce v seriálu hodnotím podle klíče:čím míň se starají o politiku ,tím jsou kvalitnější herci.Za tím si stojím.Kvalitní počin byl,že tvůrci nechali čechům jen ozvučení hudbou.Jinak scénář si pohlídali režií Poláci.Co si teda mohli odpustit,byl ten filtr na kameře.Cítila jsem tam taky vliv severské tvorby.Takže tyhle dvě epizody,které jsem viděla ,bylo to nejlepší co ČT vysílala.Poláci se snaží udržet si evropský standard.Někdy se jim fakt zadaří. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Šaškárna. Šašek v Oděse, Šašice ve Varšavě a Klaun v Praze (myslim postavy, s úctou k Rodenovi). Nakonec ten Otík je přece jen nejlepší. A ten dabing je příšerný. I herců sebe samých - i když už i tohle dabování je nesnesitelný, tak ať se tvůrci zamyslí. Vůbec mě nezajímá, kdo to udělal a ani proč. Kašlu na to. Jsou lepší věci na koukání. I třeba z pozdější produkce a klidně s titulkama. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (11)

  • Dvě hlavní kamery pracující v rozlišení 8K natočily většinu záběrů seriálu, 3 další kamery, včetně podvodní, pak vypomáhaly při snímání nejobtížnějších filmových scén a byly doplněny o 1 dron. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (Duoscop)
  • Díky mnoha hodinám tréninku, dokonce i v těch nejtěžších scénách, herci nakonec nepoužili žádného doubla. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (Duoscop)
  • Většina poznávacích značek na vozech ve scénách točených v Polsku je zcela smyšlených a obsahují jak neexistující zkratky okresů, tak uspořádání písmen a číslic, která se nepoužívají. Český štáb naopak na automobilech ponechal značky skutečné. Na Ukrajině jsou tabulky od pohledu plastovými napodobeninami, ale jejich vzhled i obsah odpovídají skutečnosti. (Martin_L)

Reklama

Reklama