Reklama

Reklama

Tři mušketýři

  • Španělsko Los tres mosqueteros (Los diamantes de la reina) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jeden za všechny, všichni za jednoho! Adaptace slavného románu Alexandra Dumase natočená v rozsáhlé koprodukci. Oč by bylo chudší dětství každého z nás, kdyby nepoznal věrné přátele na život a na smrt Athose, Porthose, Aramise a d'Artagnana. Neustále bude Alexander Dumas udílet lekci všem, kdo chtějí psát dobrodružnou literaturu či bavit celou rodinu. Tři mušketýři vyprávějí příběh o odvaze, cti, přátelství, věrné lásce, ale zároveň o zradě, intrikách a podlosti. A tak se nám vždy znovu a znovu zatají dech, když mladý gaskoňský šlechtic d'Artagnan, vybaven několika tolary, mečem, matčiným balzámem na rány a otcovým dopisem pro pana de Tréville, starého přítele rodiny, potká na jedné ze svých zastávek Rocheforta a v okénku zahlédne krásnou tvář Milady de Winter. Příběh začíná a my víme, že se máme nač těšit! Filmová verze z roku 1973 v režii Richarda Lestera nazírá příběh Tří mušketýrů s lehkým odstupem, který mnohé pobavil a některé pobouřil. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (263)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nic proti kvalitním literárním předlohám a nic proti proslulé trojici mušketýřů, kteří byli ve skutečnosti čtyři, ale pokud je tohle nejlepší přepis legendárního románu, nedivím se, že pozdější adaptace si z předlohy vypůjčili jen některé pasáže a s předlohou pracovali velmi volně. Předně mně nesedí samotné obsazení většiny rolí a nezlobte se na mě, tihle mušketýři to byli klauni z manéže než nějací představitelé, kterým mám věřit jejich udatnost. Nesympatičtí a to jsem s nima měl trávit téměř dvě hodiny. Ani představitelé záporáků to u mě nevytáhli nikam vysoko a ve svých rolích nezaujali. Co na tom, že se film poměrně věrně drží své předlohy, když je oproti ní docela nudný, v šermířských soubojích to nestrhne, hudba na dvě věci a režisér? Dovolte, abych se zmínil o tom, jak je Mark Lester dneska brán za neschopa, ačkoliv kdysi, ano před třiceti lety, natočil snímky poměrně divácky atraktivní. Tenhle se k nim z mého pohledu spolehlivě nezařadí. Jeho režisérský styl je naprosto bez štávy a jiných potřebných ingrediencí. Mně se to nelíbilo. 40% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moje první platonická filmová láska - Michael York jako D'Artagnan :-) Humorné a lehce parodické zpracování Dumasova příběhu patří v tomto žánru k nejlepším. Všichni mušketýři jsou velmi charismatičtí, Constance - R. Welch krásná a svůdná, Mylady Winter - Faye Dunaway intrikánská a zákeřná. Neobvyklé se mi zdálo obsazení Charletona Hestona do záporné role kardinála de Richelieu. Ale zvládl svou roli skvěle. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tohle zpracování na mé soukromé "mušketýrské" hitparádě vede. Herecké obsazení i celé pojetí je velmi zdařilé, Rochefort sice skončí zcela jinak než v románu a ani ta páska přes oko není právě košer, ale jinak jsem si ho při četbě představoval právě jako Christophera Leeho. A oko diváka potěší zejména Raquel Welchová a Faye Dunawayová. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Možná jsem pod vlivem posledních mušketýrů z roku 2023 s naprostou famozní atmosférou a tohle zpracování, které mě někdy připomínalo spíše šermírskou bláznivou střelu než napínavý dobrodružný filmy. Ano, výpravu to mělo, akční scény v rámci doby taky dobrý, ale třeba scénu jak jeden z mušketýrů visí na mlýnským kole a vypadá že je mtrvý jsem nepobral vůbec. A mimochodem d'Artagnan při této scéně opravdu "skvělě naplnil" heslo jeden za všechny všichni za jednoho. No i v porovnání s mušketýry ze 60 let je toto debakl. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

d`Artagnan v podání Michaela Yorka je naprosto senzační, Raquel Welch jako Constance je zas absolutně krásná a v pubertě jsem měl z toho jejího korzetu dost červený tváře. Je ale pravdou, že ani ostatní mušketýři za d`Artagnanem nijak nezaostávají, on je prostě jen hlavní postavou. A tak Athos, Porthos, Aramis... tři mušketýři, přijmou mezi sebe i toho čtvrtého. Komediální poloha filmu tomu ohromně sedí, verzi z 90. let to nechává ve všech aspektech daleko za sebou (verzi z r.2011 vidět ani nechci). Nutno zmínit skvělou výpravu i odpovídající hudební doprovod. Když nad tím tak přemýšlím, strašně dlouho jsem to neviděl, naposledy asi někdy na videokazetě. Možná i díky právě těm opakovaným videoprojekcím nemůžu jinak, než 5/5. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (16)

  • Při šermovačce v prádelně vidíme při záběru blonďatého kluka, který má náhle v dalším záběru na hlavě klobouk. (Vercinix)
  • Původně byl tento film a jeho pokračovaní Tři mušketýři 2 (1974) točeno jako jeden film a i smlouvy s tvůrci byly uzavřeny jen na jeden film. Vzhledem k tomu že bylo natočeno mnoho materiálu a film by jako jednodílný působil nepřehledně, vznikly nakonec filmy dva. Tvůrci vystupující v obou dílech se poté domáhali zvýšení honoráře soudně. Jako důsledek tohoto sporu obsahují smlouvy tvůrců organizujících se v SAG tzv. „Salkindovu klauzuli“, kde se uvádí kolik dílů bude natočeno. (p.a.douch)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Reklama

Reklama