Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Lukinator 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh o tom, že když policie pracuje s padouchy, tak na nikoho nemůžete obrátit. Až do 5 dílu se mi to líbilo. V 6 díle jsem čekal, že se to nějak vyvrbí a ono nic? Hlavní postava jménem Petr Svoboda, se snaží o spravedlnost a když už je blízko, nechá se přemluvit, aby to vzdal. Chápu rodina je na prvním místě, ale stejně. Byl tak blízko!! Dal bych 5 hvězdiček nebýt toho konce. Tudíž dávám 4 hvězdičky ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Každým dílem lepší kriminální drama a na Českou televizi docela ambiciozní počin, který si zároveň na nic nehraje a ukazuje současnou ponurou realitu. Mnohými kritizovaný Mádl mi tu přijde naopak výborný, atmosféra se trošičku blíží Pustině, byť Sever je pořád pocitově o dost televiznější. Oceňuji i rozuzlení, které je přesně takové, jaké by se dalo se zdravým rozumem očekávat. ()

Reklama

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Největším trumfem je tady scénář, který má na rozdíl od drtivé většiny českých kriminálek čitelnou myšlenku a rozehrává docela sympatické a uvěřitelné osobní drama s civilním, pochopitelným a vcelku realistickým zakončením. Nicméně po stránce filmové je seriál po většinu času strašlivě fádní a nenápaditý, vizuál staví téměř výhradně na okoukaných klišoidních záběrech na „sever“ a neobsahuje skoro nic nečekaného, originálního. Ať už po stránce kamery, střihu či režie. Chybí mu nápad, rukopis, vtip a odvaha vykročit z opatrné televiznosti. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Na některých těch spisech je taková oranžová samolepka... Nellis a Zachariáš mají Pustinu, Hřebejk Rédla, Sedláček Sever. Soutěž předních českých režisérů o nejlepší regionálně-severskou noir sérii nese poživatelné plody. Televizní tvorba nejen v tuzemsku kvalitativně válcuje tu filmovou čím dál víc. Jestliže Hřebejk nacházel kořeny zla v pelíšcích předlistopadové minulosti a Nellis se Zachariášem v lidské duši, Sedláček se pere s démony současnosti, což je vlastně kdesi uprostřed a mě jaksi skoro nejbližší. Dostal by Robert Sedláček státní vyznamenání z rukou Miloše Zemana i dnes? Těžko říci. Dost možná ne. Jak už poznamenali jiní, detektivka je tu až na druhém místě a funguje jen jako vějička na okružní jízdu po neutěšených klientelistických poměrech odporného Ústeckého kraje a blízkého okolí s výmluvnou exkurzí na jižní Moravu. Policie, soudy, státní zastupitelství, úřady, byznys, MPO, MV, média - všichni si musí v nejlepším zájmu občanů nebo alespoň menší části z nich pomáhat. Přestože všechny popsané mechanismy bezpochyby fungovaly a fungují, chyba je myslím v hustotě zobrazené sítě: je velký rozdíl mezi "je tu nemálo vzájemně spolupraucjících kurev" a "každý (až na hrdinu, jeho ženu a kamaráda je prodejná či dlužná kurva". Jestliže Sedláčkovo úctyhodné úsilí věrohodně sociálně kritizovat něco poškozuje, je to právě všudypřítomnost a všemohoucnost zla, které možná spíš než otázkou názoru tvůrců byla jen způsobem, jak do šestidílného seriálu narvat všechno, co měl Sedláček na srdci. Mít mysl zamýšlenou neznamená ještě myslit. Jiří Mádl je slušný, přirozeně působící herec a nejspíš i rozumný člověk. Jeho výkon hodnotím jako dobrý, přestože nutné angažmá jeho kolegů podobného vzrůstu (dosud nedoceněný Štěpán Benoni, kolegové z ministerstva, kolega z kanclu, žena, někteří záporáci - koneckonců i já mám něco přes 170 cm) navozuje dojem, že korupce není problémem Bíliny, nýbrž Hobitína. Na pováženou spíš než tělesný vzrůst je to, že přes napjaté pracovní a soukromé vztahy tuto dispozici hlavního hrdiny nikdo ani jednou netematizuje. Kdyby měl Sedláček koule, Mádlova parťáka hrál Roman Zach. Kdo to po nás jde?! Přes všechno zobrazené je jasné, že v obnovitelných zdrojích je budoucnost :-) Kdo další? Bohdan Sláma? Co hejtman? (...) Převléká se. Podělal se. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dva díly u mě moc díru do světa neudělaly, přehnaný, nelogický, slabý. Od třetího šla ale kvalita hodně nahoru, dost tomu pomohlo téma korupce, ve kterým jsou češi zaběhlý a umí o podvodech točit. Někomu nevonělo rozuzlení v posledním díle a zakončení seriálu, já ho ale kvituju, lepší to ukončit takhle, než z toho udělat studio kamarád a happyend, viz seriály na komerčních TV, kde si láska a dobro podávají ruku na konci každýho dílu. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • Hokejový tým, který se objevuje v seriálu, je skutečný tým HC Draci Bílina, který v době natáčení i vysílání seriálu působil v třetí nejvyšší hokejové lize. Konkrétně šlo o II. ligu skupiny „Sever“. (vyfuk)
  • „Přiznám se, že hlavní role obsadil producent. Kromě filmu o Palachovi byl seriál Sever mým prvním střetem s takto mladou generací,“ uvádí Robert Sedláček. (SONY_)
  • Policejní budovou je v seriálu Telekomunikační budova Teplice stojící v Teplicích na náměstí Svobody. Společně s přilehlou budovou a od dostavby roku 1988 šlo dlouhá léta o nejošklivější budovu centra Teplic. (Muffino)

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama