Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

  • Česko Hvězdné války: Epizoda I - Skrytá hrozba (více)
Trailer 2

V Galaktické republice přibývají neshody ohledně zdanění obchodních cest k odlehlým hvězdným soustavám. Chamtivá Obchodní federace doufá, že záležitost vyřeší její armáda bojových droidů, která zcela zablokuje mírumilovnou planetu Naboo. Zatímco kongres vede o těchto dramatických událostech zdlouhavé rozhovory, nejvyšší kancelář tajně vyšle dva rytíře Jedi, aby konflikt zažehnali. Na pomoc ohroženým se vydávají mistr Qui-Gon Jinn a jeho mladý chráněnec Obi-Wan Kenobi. Poté, co muži zachrání mladou královnu Amidalu, ztroskotají na pusté planetě Tatooine. Tam objeví devítiletého Anakina Skywalkera, mladého otroka, který vládne neobyčejnou silou. Anakin zvítězí v napínavém závodě kluzáků, tím získá svobodu a stane se učedníkem řádu Jedi. Všichni se pak vrací do Naboo, kde musí Anakin s královnou čelit masivní invazi, zatímco oba Jediové se střetnou se zákeřným nepřítelem jménem Darth Maul. (TV Nova)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (1 302)

Falko 

všechny recenze uživatele

3D zazitok v kine sice nedopadol tak, ako som si ho predstavoval, ale to neovplyvnilo skvely zazitok v kine hlavne vdaka subojom, akcnym zaberom a kvalitnemu zvukovemu vybaveniu. Uz som na tuto prvu epizodu takmer zabudol a bolo prijemne si ju pripomenut po tolkych rokoch nie doma v obyvacke ale priamo pred velkym platnom a som rad, ze som mal tu moznost. Ako fanusik fantasy a sci-fi nemozem dat ine, ako plne hodnotenie. Star Wars som mal vzdy radsej, ako Star Trek a asi to tak aj navzdy zostane. _________ Liam Neeson - (Qui-Gon Jinn) +++ Ewan McGregor - (Obi-Wan Kenobi) +++ Natalie Portman - (Kralovna Padme Amidala) +++ Jake Lloyd - (Anakin Skywalker) +++ Frank Oz - (Hlas Yody) +++ Terence Stamp - (Supreme Chancellor Valorum) +++ Samuel L. Jackson - (Mace Windu) +++ Sofia Coppola - (Sache) +++ Keira Knightley - (Sabe) +++ Produkcia: George Lucas, Rick McCallum +++ (Videl v 3D kine 12.02.2012) +++ ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Měl sem trochu chut dát tomuto veledílo 3 hvězdy, ale že to režíroval Lucas, že tam byl ten skvělý závod a souboj Neesona (resp. McGregora) s darthem Maulem za tónů stále úžasné Williamsovy hudby, nechám ty 4. Nejsou to ale takové 4 jako u Návratu Jediho, tam to byly 4 těsně pod pěti, tady to jsou 4 těsně nad 3. Jar Jar Binks neskutečně otravný, vizuál se mi po první trilogii ani za mák nezamlouval, dokonce mi přišel mnohem víc umělý a strojený. Velké bitvy díky zmiňovanému Binksovi v háji, malý Anakin nic moc a někdy i otravný. Pozitiva: obsazení McGregora do Obiwana a moje první střetnutí s ním. Charismatický Neeson, krásna Natalie Portman, která hraje stejně dobře jako v Leonovi a později se stala dokonce oporou nové trilogie tam, kde kolísala a nudila. Stačí jeden pohled na ní a hned je dobrá nálada zpět. Jinak tady ještě protivníci až na totálně cool Maula jdou v šlépějích Trapnosti a Unylosti, ještě že se to v těch dalších dílech zpravilo. Stejně jako se spravily triky, zpočítačoval Yoda, vyrostl Anakin, zmoudřel Obi-Wan a přibyly lepší postavy a atmosféra blížící se zkázy. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ja viem hovoriť.“ – „To neznamená, že aj rozmýšľať.“ Nech už to EPIZÓDA I počas premiéry v roku 1999 schytala akokoľvek, faktom je, že strýčko Lucas bol (zasa) trikovo revolučný. Mnohé postavy a väčšina výpravy vznikla kompletne v počítačoch ILM. Po stránke scenára bol snímke vyčítaný infantilizmus, čo je znepokojujúce, pretože napriek hŕstke detských ústupkov (pseudorozkošný chlapček, pseudovtipný Jar Jar Binks) sa jedná o dospelý, vážny a dokonca temný príbeh. V podstate je to kvalitný politický triler so všetkým, čo k tomu patrí (sprisahania, zákulisné ťahanicce, množstvo postáv s nejednoznačnými rozhodnutiami...). K tomu výborné herecké obsadenie (Ewan McGregor, Permilla August, Ian McDiarmid), veľkolepá hudba Johna Williamsa a, to predovšetkým, úžasný návrat k veciam, ktoré dôverne poznáme, ale až teraz sa na ne môžeme pozerať z iného uhla pohľadu. Nech žije prequel. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Epizoda I má jistě mnoho záporů, které jsou hystericky zveličovány všude kolem, takže raději zmíním klady, kterých také není málo. Lucas představil další várku ikonických postav v čele s Padmé Amidalou a Darth Maulem. Herci pod vedením Nessona, McGregora a Jacksona hrají rozhodně vyšší ligu než jejich předchůdci z první trilogie. Závody kluzáku patří mezi highlighty celé ságy a epický závěr je nejlepším soubojem světelných mečů, který se kdy ve Star Wars odehrál. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Paradoxně představuje "Epizoda I" jediné lucasovsky dokonalé "Hvězdné války". Pouze zde totiž nebyl Lucas omezován rozpočtem a technologickou úrovní triků jako v prvním filmu, byl hlavní tvůrčí silou projektu narozdíl od "Epizody V" a nebyl v takové míře omezován rozběhnutým příběhem jako v dalších dvou dílech prequelové trilogie i "Epizodě VI". Mohl tedy naplno popustit uzdu dětinskosti a naivitě, vystavět vyprávění kolem spektakulárních dobrodružství a pohádkový koncept rozvést i do opulentní výpravy. Na rozdíl od následujících dvou dílů má "Epizoda I" zcela vlastní vyprávění, kde se pouze v dílčích motivech ustanovuje návaznost k celé sérii. ()

Galerie (291)

Zajímavosti (171)

  • Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) se o nabídce na roli dozvěděl "při prvním natáčecím dni filmu Sametová extáze. Zavolal mi můj agent, řekl mi, o co jde a zapřísahal mě, abych o tom nehlesl živé duši. Celý den jsem se pak potloukal po place a blaženě jsem se usmíval, takže se mě lidi ptali, jestli jsem úplně v pořádku." (NIRO)
  • Darth Maul žmurká vo filme len veľmi málo. Hlavne preto, že s kontaktnými šošovkami to bolo pre Ray Parka tažké. Páčila sa mu ale tiež predstava zloducha, ktorý má oči stále otvorené. (klayman)
  • George Lucas čekal 20 let na to, až se technologie filmových triků dostanou na takovou úroveň, aby mohl realizovat svou vizi. Prvním impulsem k natáčení byla scéna s T-Rexem útočícím na Jeep v Jurském parku (1993). Lucas okamžitě volal producentovi Ricku McCallumovi (který byl zrovna v Praze) a za čtyři týdny začala předprodukce Epizody I. (Krasus)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Jar Jar Binks dostane vlastní seriál

Jar Jar Binks dostane vlastní seriál

01.04.2021

Jen pár dní poté, co studio Lucasfilm odhalilo kompletní obsazení nadcházejícího seriálu s Obi-Wanem Kenobim, přichází ze světa Star Wars další zpráva. Nového seriálu na streamovací službě Disney+ se… (více)

Liam Neeson odchází do akčního důchodu

Liam Neeson odchází do akčního důchodu

18.01.2021

Herec Liam Neeson (96 hodin, Schindlerův seznam) minulý týden oznámil, že se nadobro loučí s akčními rolemi. 68letý herec má před sebou údajně ještě asi dva akční snímky, a posléze si prý hodlá dát… (více)

Reklama

Reklama