Reklama

Reklama

Bažina

(seriál)
Trailer 1
Polsko, (2019–2023), 15 h 11 min (Minutáž: 48–61 min)

Režie:

Jan Holoubek

Hrají:

Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Magdalena Walach, Zofia Wichłacz, Agnieszka Żulewska, Ireneusz Czop, Piotr Fronczewski, Gabriela Muskała (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(17)

Obsahy(1)

V polském městě na začátku 80. let najdou zavražděnou prostitutku a vedoucího mládeže. Policie ale s případem zachází tak, že vzbudí podezření dvou novinářů. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (62)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Hodně uvědomělé jak v ději, tak v celkovém pojetí. Seriály, které se ohlíží zpět do područí komunistického režimu jsou stále aktuální a populární. Rojst podobně jako české Bez vědomí se však neohlíží s milým úsměvem ani dávkou nostalgie, ale ukazuje minulost bez příkras. U kriminálek je vždy pro diváka mnohem atraktivnější, pokud se vyšetřování chopí někdo mimo policejní struktury a ještě lepší je, pokud tento vyšetřovatel proti policii i stojí. To je něco, co se tu tvůrcům samozřejmě nabízelo úplně samo a funguje to na jedničku. MO tu sice nemá příliš prostoru, ale pokud jej dostane, rozhodně se nejedná o příjemné shledání. Můžeme vytknout, že seriál příliš prvoplánově pracuje se šablonami, ale vzhledem k výtečné atmosféře to není něco co by výrazně ubíralo na jeho divácké atraktivitě. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. řada: **** Rojst ’84 (pojďme v tom udělat pořádek za Poláky), je vizuálně neskutečně dobře zpracované. Totáč v osmdesátkách nikdy nevypadal tak dobře. Za sebe jsem úplně nebyl na větví ze scénáře. K hlavní linii (dvojitá vražda) se paralelně rozkrývají okolnosti vedlejší linie (dvojitá sebevražda), s tím, že ještě visí někde na pozadí události z konce války. O těch se mluví jen v náznacích a upřímně zbytečné rozmělňují pozornost. Máme tedy prakticky 3 různé události, ke kterým se střídavě probírají informace. Za mě to bylo spíš otravné (zdržuje to od hlavní linie), i když je zde snaha vše (nějak) zdánlivě propojit. Co mě osobně mrzelo dost je nelogičnost některých postav (respektive jejich motivů). Díky tomu jsou některé zvraty scénáře těžko uvěřitelné a jen při malé ztrátě pozornosti nastává v dějí chaos. 2. řada: *** 13 let po událostech z první řady se setkáváme s řadou “starých postav” (které moc nezestárly) během povodní na které osobně dobře pamatuji, kde řešíme (nečekaně) mrtvolu ve vodě (po protržení hrázi). Roli “druhé linie” tady plní vyprávění o událostech z roku 1945 (o těch co se mluvilo jen v náznacích minule). Aby toho nebylo málo, přidává se ještě linie třetí (klasika). Tentokrát je to ještě větší guláš než minule a když se na konci vše propojí, místo “wow” se dostavilo “wtf”… V ději/scénáři je několik míst, které zůstanou divákovi i po ukončení série zcela utajeny (př. co jí to Ještěr pošeptal?). Asi největší zklamání jsou pro mě úvodní titulky, které zcela postrádají smysl (nejen v případě řady první, ale i druhé). Jejich logika mi prostě zůstala utajená. A díky tomu prostě zůstává ze seriálu dojem, jako kdyby se něčeho hodně vynechalo, nebo se scénář “vymakaně” jen tváří. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle mi vážně moc sedlo. Od začátku až skoro do úplného konce. Nebýt úplně závěrečného odhalení, tasil bych možná známku nejvyšší. Perfektní zobrazení doby, dobří herci a velice zajímavý příběh, který neustále kličkuje a odhaluje pořád nová tajemství. Žádný Učitel, nebo Wataha, Bažina je spolu s Oslněni světlem jasným adeptem na seriál desetiletí made in Poland. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Že by mě to nějak extra chytlo se říct nedá. Styl to ale určitě má, Polákům se jejich um nedá popřít. Ten příběh jsem ale čekala, že někam zatočí nebo v podstatě odkryje ještě něco, o čem se dosud nemluvilo. Párkrát jsem měla i pocit, že se dočkáme i nějakého mystična. No a bohužel, ani jedno nemá k pravdě blízko, a tak mi tam prostě ještě scházela nějaká ta třešnička na dortu. Není to úplně to čistokrevné krimi a je to opravdu bráno spíše z toho novinářského pohledu, ale postavy jsou super napsané, díly utíkají a asi nebudete litovat, že jste na to mrkli. Já jsem ale poslední dobou na ty menší seriály nějaká náročnější a pořád hledám něco víc.  Těžko říct, zda mrknu i na druhou řadu. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý polský krimi seriál z počátku 80. let. Děj se zaměřuje na dva novináře, kteří se nechtějí smířit s oficiální verzí místních vražd a snaží se jim přijít na kloub. Prostředí ale není moc přívětivé a hází jim klacky pod nohy. Vůbec to není jednoduché v tehdejším socialistickém Polsku. Hodně se tam kouří. Všechno je pro propojené a všechno souvisí se vším. Toto město má za sebou temnou minulost a ta ho provází i 2. sérií. Ta se posouvá o 13 let dopředu, tedy do roku 1997. Vyšetřuje se smrt mladého chlapce a protržená hráz. Pomocí flashbacků zjišťujeme, co se tam dělo s Němci po válce a jaké to mělo následky pro jednotlivé postavy. Druhá série je ještě lepší a zamotanější. "Nech to plavat!" ()

Galerie (170)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo v oblasti Sliezske vojvodstvo, v mestách Katovice, Ratibor a Zabrze. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama