Reklama

Reklama

M*A*S*H - Série 10

(série)
USA, (1981–1982), 9 h 10 min (Minutáž: 25 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Hrají:

Alan Alda, Mike Farrell, Harry Morgan, Loretta Swit, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher, Gwen Verdon, Karen Landry, Amanda McBroom (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(22)

Zajímavosti (40)

M*A*S*H - Krize identity (1981) (epizoda) (S10E03)

  • Krize identity je psychologický termín a znamená zmatek v prožívání sebe sama v identifikaci se sebou samým. (sator)

M*A*S*H - Jen jim to nandej, Hawkeye (1981) (epizoda) (S10E05)

  • Název je odkazem na životopisnou divadelní hru napsanou dramatikem Samuelem Galluem. Titul pochází z incidentu, který se uskutečnil během prezidentské volební kampaně v roce 1948. V Bremertonu ve Washingtonu přednesl Harry S. Truman projev útočící na republikány. Během řeči křičel jeden ze zúčastněných: „Dejte jim peklo, Harry!“ Truman odpověděl: „Nedávám jim peklo. Prostě o nich říkám pravdu a myslím si, že je to peklo.“ Výrok „Dejte jim peklo, Harry!“ se následně stal celoživotním sloganem pro příznivce Trumana. (sator)

M*A*S*H - Komunikační potíže (1981) (epizoda) (S10E07)

  • Poté, co Charles (David Ogden Stiers) obviňuje všechny v táboře, že mu kradou noviny, se v jídelně objevuje scéna, kdy ho každý odmítá, až po plukovníka Pottera, který mu říká: „Winchestere, tuším, že tě Rogers nikdy nepotkal, že?“ Toto je odkaz na prohlášení, které kdysi učinil americký bavič Will Rogers: „Nikdy jsem nepotkal muže, kterého bych neměl rád.“ (sator)

M*A*S*H - Komunikační potíže (1981) (epizoda) (S10E07)

  • Když přestanou chodit noviny do tábora, Potter (Harry Morgan) říká, že pro něj je to o to horší, protože to bylo těsně před tím, než se chystal vyznat lásku dívce Daisy Mae. Jedná se o postavu z komiksu „Li'l Abner“, který vycházel od roku 1943 a byl otiskován v novinách. (sator)

M*A*S*H - Krátký proces 1 (1981) (epizoda) (S10E08)

  • Fotoaparát, který dostává B.J. (Mike Farrell) s Hawkeyem ( Alan Alda), je z roku 1948. Jedná se o Polaroid Land Camera Model 95, který se prodával za 89,75 amerických dolarů. Uměl okamžitě vyvolat černobílou fotografii, což bylo ve své době naprosto převratné. Barevnou fotografii uměl dělat až v roce 1963. (sator)

M*A*S*H - Krátký proces 2 (1981) (epizoda) (S10E09)

  • Winchesterova (David Ogden Stiers) lékařská latina je nesprávná. Mělo to být: „Unum pilula acidum acetylsalicylicus, tris in die, post cibum“ (v českém překladu: „Jedna tableta kyseliny acetylsalicylové – tj. aspirinu – třikrát denně, po jídle“). (sator)

M*A*S*H - To byl den po Vánocích (1981) (epizoda) (S10E10)

  • Název epizody vychází z básně Clementa Clarka Moora „Návštěva svatého Mikuláše (Noc před Vánocemi)“, která byla poprvé publikována anonymně v roce 1823 a později byla připsána Moorovi, který se přihlásil k autorství v roce 1837. (sator)

M*A*S*H - Smrtí nic nekončí (1981) (epizoda) (S10E11)

  • Tento díl je netypický v tom, že má nadpřirozený námět. Duše mrtvého vojáka opustí jeho tělo a snaží se komunikovat s živými. Klinger (Jamie Farr) je jediný, kdo ho vidí. (HappySmile)

M*A*S*H - Krev a střeva (1982) (epizoda) (S10E13)

  • Generál George S. Patton si vysloužil přezdívku „Old Blood and Guts“ za touhu po bitvě bez ohledu na životy svých vojsk. Tato epizoda nese název Blood and Guts. (sator)

M*A*S*H - Zub tě osvobodí (1982) (epizoda) (S10E15)

  • Během korejského konfliktu přetrvával rasismus a rozdělení na „černé“ a „bílé“ jednotky. Všechny černé jednotky však byly považovány za podřadné a utrpěly nepřiměřené množství obětí kvůli tomu, že byly přiděleny nebezpečnější službě než jejich bílé protějšky. (sator)

Reklama

Reklama