Reklama

Reklama

Bambinot

(seriál)
Komedie / Rodinný / Sci-Fi
Československo, 1984, 5 h 54 min (Minutáž: 59 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Miloš Macourek

Hrají:

Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Petr Čepek, Miloš Kopecký, Aleš Procházka, Dana Vávrová, Jiří Adamíra, Jana Brejchová, Žaneta Fuchsová, Petr Nárožný (více)
(další profese)

Epizody(6)

Zmatky s dvojníky vrcholí. Ve světě působí Bambinot pohromu. Lidé si nechtějí pořizovat vlastní děti, protože mohou mít Bambinota, který přestane fungovat, kdy se jim zachce. Jenže lidstvo by vymřelo a hlavně by vymřeli ti schopní. A tak nakonec Bambinoti zmizí i se strojem. Všechno je zase v pořádku – nejdůležitější totiž je, aby se rodiče svým skutečným dětem věnovali a byli jim příkladem. Lidé mají děti proto, že se mají rádi. A i ze zlobivých dětí vyrůstají chytré osobnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Neprávem podceňovaný seriál. Přitom námět je originální a herecké obsazení dokonalé. Pravdou je, že některé hlášky jsem jako malé dítě nechápala, např. když Miloš Kopecký říká Veškrnové "žůžo za žůžo". Čemuž se dneska směju a náramně se bavím. Btw. takových hlášek tam je... "Kdyby mi dítě mluvilo jak Boris Godunov, rozčilovalo by mě to víc, než nějaké zlobení. " ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Blbé seriály se dají rozdělit do dvou skupin: buďto se v nich nic neděje, nebo se toho děje spousta, a jsou to samé kraviny. Sem spolehlivě patří Bambinot. Řetězec nesmyslných zvratů a hovadin. Naštěstí je v něm poměrně velká porce nechtěné situační komiky, a celé to myslím docela dost zachraňuje Janžurová se svým geniálním tikem. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Žádný div, že se Bambinot na rozdíl od jiných osmdesátkových televizních a filmových klenotů ani v časech žijících z nostalgie příliš nereprízuje. Nese sice ještě znaky klasických děl těžících tvůrčím způsobem z cenzurních překážek (nonsensové komedie z rodu Pane, vy jste vdova) jako luxusní komediální obsazení (Čestmír Řanda, Jiří Sovák, Petr Nárožný, Iva Janžurová) a poťouchlých futuristických nápadů, nastavujících opatrně zrcadlo. Na rozdíl od nich vykazuje Bambinot podstatně méně sevřený tvar. Na seriál je těch bezuzdných kravin prostě příliš. Mezi skvělými nápady zejí pukliny scénaristické bezradnosti, maskující se jako dada zvraty. Pokusy osvěžit diváka hereckými improvizacemi vycházejí tak padesát na padesát. Což je málo. Možná ještě více kladnému dojmu podráží nohy vpravdě hnusná kulisní výprava a VHS barvy záznamu. Nakonec nejpozorohodnější jednotlivinou jsou různé piškuntalie okolo ryze současného problému virtualizace a klonování lidí. Josef Abrahám ve své nejšaškoidnější roli. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdyby seriál režíroval Vorlíček nebo Polák, mohlo jít o další z mnoha českých sci-fi a fantasy hitů, jenže Němci chtěli Dudka, takže místo pestrého surrealismu máme tu čest s pseudorealistickou normalizační estetikou, čemuž odpovídá i roztomile otravná Štaidlova hudba. Zejména v prvních dvou dílech bylo to napětí mezi (místy zdlouhavým) scénařem a režií až nesnesitelné, k čemuž přispělo i nejednotné vedení herců (menší část přehrává, převážná část je přiměřeně ironicky civilní a poslední část si nevšimla, že Nemocnice už skončila), od třetího dílu si ovšem vše nějak sedlo a myslím, že Bambinotu se zbytečně křivdí. Hercům doslova kraluje Adamíra v roli lauretánského panovníka Rudolfa III., je opravdu škoda, že nebyl v tomto žánru více využíván. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Opět nechápu zdejší hodnocení. Ano, vypadá televizně, ještě tam chybí L. Chudík a je z toho díky obsazení druhá Nemocnice na kraji města. Ale záleží na tom? Vždyť námět je zkrátka geniální. Navíc je to věčně nedořešná otázka, co a kdo je dokonalé, ideální dítě. Jsem rád, že si tam zahrál i jeden z mých oblíbených dabérů Aleš Procházka. Pravda, Josef Abrhám trochu přehrával, ale vězte, že seriál je především pro děti. Některým hrdinům se jejich postavení mění jako aprílové počasí, čímž si diváka rozhodně upoutá. Ovšem Jiří Adamíra je, tedy vlastně byl, hercem par excellance. Až mám pocit, že byl aristokratem doopravdy. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Seriál sa nepokladá za príliš vydarený. Miloš Macourek, ktorý písal scenár, predpokladal, že seriál bude režírovať Václav Vorlíček, s ktorým si v žánri sci-fi veľmi dobre rozumel, ale nemeckí producenti, ktorí do seriálu aj investovali chceli, aby ho režíroval Jaroslav Dudek. Mali ho zafixovaného ako režiséra seriálu Nemocnice na kraji města, ktorý mal v Nemecku obrovský úspech. Dudek bol síce majstrom svojho odboru, ale s Macourkom nikdy nepracoval a na konečnej podobe seriálu je poznať, že si predsa len nie úplne porozumeli. Prvých pár záberov divákov zmätie, pretože pripomínajú Nemocnicu na kraji mesta. Nejde iba o štýl natáčania typický pre Jaroslava Dudka, ale aj o obsadenie rovnakých hercov. Sci-fi by si zaslúžilo nápaditejšie spracovanie, aby z neho na prvý pohľad dýchal cudzí svet. V réžii Jaroslava Dudka ide iba o zachytenie obyčajného života, na ktorý sú všetci zvyknutí. (Raccoon.city)
  • Jako klinika, na které probíhá výzkum, byla použita budova tehdejšího KOOSPOLU ve Vokovicích v Praze, postavena roku 1977. (sator)
  • Při únosu Docentky Phippsové (Iva Janžurová) použili únosci vůz Citroen 2CV AZU 250, který měl dodat autenticity zahraničního prostředí, ale v době, kdy se seriál odehrává, už to byl dost starý typ. (sator)

Reklama

Reklama