Reklama

Reklama

Prodigal Son

(seriál)
  • Slovensko Profilovač
Trailer
Drama / Krimi / Mysteriózní
USA, (2019–2021), 23 h 58 min (Minutáž: 43–46 min)

Hrají:

Michael Sheen, Tom Payne, Lou Diamond Phillips, Halston Sage, Bellamy Young, Aurora Perrineau, Ed Moran, Frank Harts, Keiko Agena, Michael Cerveris (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Malcolm Bright vie, ako premýšľajú vrahovia. Jeho otec bol totiž jeden z najznámejších sériových vrahov, ktorý si hovoril Chirurg. Práve preto je Bright tým najlepším kriminálnom psychológom široko-ďaleko. Využíva svoju geniálnu myseľ na to, aby pomáhal newyorskej polícii riešiť tie najťažšie kriminálne prípady. Okrem toho si musí poradiť s manipulatívnou matkou, nepríjemne normálnou sestrou, vražedným otcom a jeho vlastnými túžbami a pudmi. (TV Markíza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Představte si, že váš fotřík je sériovej vrah, kterej má na svědomí přiznaných dvacetři vražd a kterého jste jako malej kluk udal, když jste ho načapal při nekalé věci. Do toho máte nafintěnou matku pro kterou je slovo práce ze světa vědeckofantastických filmů, jelikož se narodila do rodiny miliardářské smetánky. A vaše sestra je taktéž neurvalá, zmalovaná a dosti ambiciozní reportérka místních televizních krimizpráv. Už odmalička si nesete toto břímě a po nespočetných návštěvách svého papá v psychiatrické léčebně se rozhodnete pro stranu dobra a to v podobě práce takzvaného profilovače u světoznámé organizace nazývané FBI. Celý život žijete s tímto handicapem a proto si nenajdete žádné přátelé a trpíte nočními běsy, které vás v noci užírají až do té míry, že musíte spát uvázaný na řetězech, abyste si neublížil. A i když je náš hrdina nejlepším profilovačem, tak u FBI dlouho nevydrží a přestoupí k newyorské mordpartě, kde na něj koukaj jako na zjevení, které spadlo z višně. Celý seriál je udělaný typickým americkým stylem, kdy se skoro v každém díle stane nějaká ta peprná vraždička ke které je přivolán náš hrdina a vzápětí začne čarovat jako Sherlock Holmes. Navede celý tým na správnou stopu k dopadení pachatele a když si neví rady, tak chtě nechtě se poradí se svým psychopatickým otcem, který má nadprůměrně vysoké IQ, který náš hrdina podědil. Do toho všeho můžeme sledovat druhou linii příběhu, která nám postupně odkrývá rodinné tajemství, které zasáhne všechny členy rodiny. Celkem zajímavý televizní počin u něhož kvalita sledovaných dílů hapruje mezi topem a bodem mrazu a u kterého je zábavnou složkou zajisté přítomnost sériového vraha Martina Whitleyho přezdívaného Chirurg, kterého skvěle zhmotnil velšský herec Michael Sheen. Ve druhé sérii mně zaujala britská herečka Catherine Zeta-Jones, kterou jsem nějakou dobu nemohl poznat a to hlavně z důvodu vrásek, které nejdou přehlédnout. Jo, hold nikdo nemůže být navždy mladý a přitažlivý jako když jí bylo dvacet let, ale i přesto byl její výkon přesvědčivý a přispěl k oživení druhé série. Kolísavost dílů v druhé sérii byla taktéž jako na horské dráze a musím přiznat, že se na to celkem dobře koukalo a neuškodila by třeba minimálně ještě jedna série a zároveň musím dodat a podotknout, že pokud mě paměť nešálí, tak jsem v tomto kriminálním počinu nenarazil na závan teplého větříku s líbajícími se bukvicemi a lezbicemi, což se v dnešním americkém televizním světě jen tak nevidí a tak i proto dávám zasloužených 70%. ()

carly 

všechny recenze uživatele

Príbehovo bola prvá séria lepšia. Ale druhá sa mi viac páčila, čo sa týka vývoja postáv a vzťahov medzi nimi. Zaslúžilo by si to poriadny koniec a nie cliffhanger. Koncept je to veľmi zaujímavý a Tom Payne podal neuveriteľný výkon. Iritovala ma síce tá neustála potreba potvrdzovania dôležitosti rodiny ako skupiny ľudí, čo zdieľajú DNA, ale to je asi to jediné, čo im môžem naozaj vytknúť. A nie sú jediný americký seriál, čo týmto neduhom trpí. Inak som si tú zmes epizodických príbehov s dlhodobou líniou užila. Postavy boli zaujímavé a herci vynikajúci. malo to aj nečakané momenty humoru a prekvapenia, ktoré boli prekvapivé. Ale najlepšia bola aj tak Keiko Agena. ()

Reklama

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Sheen. Postava Brighta. Zajímavost dynamiky otce vraha a syna vyšetřovatele. Jakoby dusná atmosféra, hlavně v sídle Whitleyových. Šokující, ale pasující zvrat na konci 1. série. Někde mezi: Postava Edrissy a její představitelka Agenová - vždy jsem se na její nesmělé koketování s Brightem těšil, ale vzhledem k ladění seriálu působilo až rušivě. Mínusy: S Brightem bloudili i scénáristé. Postava matky, jejíž představitelka byla dost monotónní (i vinou scénáře). Navíc její nekonečný majetek působil jako laciné scénáristické klišé, stejně jako neomezená moc posledního padoucha série. Představitelka Brightovy přítelkyně se k němu vůbec nehodila, herec působil jako mládenec mimo svou ligu. Hodnocení po 1. sérii: 65%. ()

Moly 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak děsně polovičaté, až si místy myslím, že to musí být záměr. Píšu to během sledování čtvrtého dílu, mám sice v úmyslu pokračovat a dát tomu ještě šanci, nicméně samotný fakt, že během sledování zvládám psát souvislý text, vypovídá o tom, jak seriál dokáže vtáhnout. Premisa není superoriginální, při prvních minutách se vzápětí nabízí hned dvě srovnání - Hannibal (mentor a žák řešící bizarní vraždy profilací vraha vcítěním se do něj) a Stoupenci zla (hlavní antagonista jako charismatický vrah žen). A bohužel, ačkoliv si z Hannibala "půjčuje" jeho rámec, ze Stoupenců zla si bere všechno ostatní, včetně nepříliš dobrého hraní, mdlé atmosféry a spíše pozérství než vytváření něčeho skutečně jedinečného. Scénář je nedomrlý, nepotřebujete být zrovna odborníky v oblastech psychologie, forenzních věd či vlastně v čemkoliv, o co se daný díl otře, aby vám bylo jasné, že si tvůrci nedali příliš práce s tím se ujistit, že opravdu vědí, o čem píšou. Hlavní problém mám ale s hlavním hrdinou, který nejen, že se chová jako blbec (fakticky, v každém dílu se nejméně třikrát vystaví bezprostřednímu ohrožení života, ačkoliv víme, že má za sebou výcvik v Quanticu a sloužil jako FBI agent, takže by se mu to tak často stávat opravdu nemělo) a šarlatán (profilaci střílí od boku jako kovboj s kolty proklatě nízko, na svědky raději rychle útočí, a tak okamžitě odkrývá svou strategii,...), ale především jeho představitel nechutně přehrává. O to bolestnější jsou pak scény s Michaelem Sheenem, který možná nepodává výkon své kariéry, i tak však přehraje kohokoliv v celém seriálu bez mrknutí oka. Ta představa, kdyby jeho syna hrál místo Toma Paynea Hugh Dancy! ()

Nevada 

všechny recenze uživatele

Škoda přeškoda slabomyslných zkratů ve scénáři. Nápad dobrý, postavy zajímavé, ale provedení pokulhává. Jednotlivé případy jsou prostější, jako u každé řadové kriminálky. Tím, co seriál zvedá, je samozřejmě vrah na telefonu, temné tajemství Malcolma i postavy dalších členů rodiny - což nakonec bohužel vedlo k další nevyužité příležitosti. Hlavně za zbrklé a hloupé chování (údajně) velmi inteligentního hlavního hrdiny by měli scénáristy vyhodit. Taky "šokující" zvraty v ústřední lince tomu zrovna čest nedělají, ale to je současný nešvar seriálů obecně. Slabší 3* a doufám, že druhá série to nepošle ke dnu. ()

Galerie (301)

Zajímavosti (5)

  • Ve 2. minutě, když Malcolm (Tom Payne) cvičí ve svém bytě, můžeme v pozadí slyšet skladbu Under Pressure (1981), kterou nahrála britská skupina Queen společně s britským zpěvákem Davidem Bowiem. Píseň vyšla jako singl 26. října 1981. (Trajektt)
  • Fanúšikovia seriálu sa zvyknú označovať ako tzv. "prodigies". (Weezy22)

Reklama

Reklama